Edita Mildažytė savo filme atskleidė garsiojo prancūzo paslaptis

Trečiadienio vakarą Prancūzų institute žurnalistė Edita Mildažytė pristatė naujausią savo dokumentinį filmą „Neištesėtas pažadas: Vilniaus paslaptys“. Juosta, kurią netrukus pamatys ir LRT žiūrovai, skirta Lietuvoje gimusio prancūzų rašytojo Romaino Gary gimimo šimtmečiui paminėti.

E.Mildažytė su vyru G.Vyšniausku.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E.Mildažytė su vyru G.Vyšniausku.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2014, 7:54 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 3:48 PM

Pasaulinio pripažinimo sulaukęs rašytojas R.Gary arba Romanas Kacevas yra populiariausias prancūzakalbis 20 a. romanistas, dukart Gonkūrų premijos laureatas, karo didvyris, ne kartą apdovanotas Garbės legiono ordinu, diplomatas. Be to, Holivudo filmų scenaristas, fatališkų moterų meilužis.

Tačiau sėkmės džentelmenas savo gyvenimą pabaigė savižudybe 1980 metais.

Kas iš tiesų buvo R.Gary tėvai ir ar tikrai būsimasis genijus gimė Vilniuje? Nors dauguma rašytojo kūrinių – autobiografiniai, jo gyvenimą gaubė paslaptys, o žinomi faktai prieštaravo vieni kitiems. Tačiau R.Gary gyvenimo mistika tik dar labiau įkvėpė E.Mildažytę ieškoti atsakymų. Kalbėdamas apie savo geriausią knygą „Aušros pažadas“ (1960 m.) rašytojas filme sako: „Šią knygą parašiau dėl dviejų priežasčių: pirmiausia, norėdamas išsilaisvinti iš savęs, užbaigti reikalus su nelabai patogiu personažu, kurį nešiojausi savyje. O ypač norėjau atlikti egzorcizmo seansą – atsikratyti motinos vaiduoklio, kuris gyveno šalia manęs 15-20 metų, ir tarsi dar kažko vis prašė, vis dar nebuvo nurimęs. Manau, dabar ji gali ramiai miegoti. Viskas atlikta.“ Filme panaudota Prancūzijos nacionalinio archyvo medžiaga. Jame kalba dokumentinio portalo apie R. Gary autorius Loic Salfati, Vilniaus R.Gary klubo įkūrėjas, aktorius Romas Ramanauskas, rašytojas Markas Zingeris, lietuvių ir prancūzų literatūros tyrinėtojai, istorikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.