Norvegijoje paimtus lietuvės vaikus jėga atkovojo giminės

„Mano giminėms teko pagrobti mano vaikus, kad vėl galėčiau su jais būti“, - pasakojo 34-erių Airida Pettersen, keturių vaikų mama, pastaruosius šešerius metus gyvenusi ir dirbusi Norvegijoje.

Lietuvė Airida Norvegijoje buvo netekusi vaikų.
Lietuvė Airida Norvegijoje buvo netekusi vaikų.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 1, 2014, 11:13 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 6:07 AM

Uždarbiauti į užsienį lietuvė išvyko tuomet, kai jos anglas vyras paliko šeimą, ir nepadėjo rūpintis vaikais. Airidai sekėsi – greitai ji ne tik pramoko kalbą, ėmė neblogai uždirbti, bet ir ištekėjo už norvego, su kuriuo susilaukė sūnaus. Tačiau prieš 7 mėnesius Norvegijos vaikų teisių tarnyba iš jos paėmė du vaikus. Tarnybos darbuotojos įtarė, kad lietuvės šeimoje smurtauja Airidos vyras, gerokai prieš santuoką turėjęs sveikatos problemų. Ši istorija buvo pasakojama LNK laidoje „Nuo... Iki...“.

„Neįmanoma papasakoti, ką jaučia žmogus, ką jaučia mama, kai iš jos paimami vaikai. Iš tavęs išplėšiama širdis. To patirti nelinkėčiau net blogiausiam savo priešui“, - vos sulaikydama ašaras pasakojo lietuvė.

Kad susigrąžintų vaikus, lietuvė net oficialiai išsiskyrė su mylimu vyru. Ir nors vaikų teises ginančių specialisčių įtarimai nepasitvirtino, vaikai lietuvei gražinti nebuvo. „Man buvo paaiškinta, kad nesuprantu jų vidinio pasaulio, todėl jiems bus geriau pas globėjus“, - pasakos moteris. Airida tvirtina, kad buvo savotiškai šantažuojama. „Man buvo sakoma, kad atgausiu vaikus tik tuomet, kai atiduosiu savo kūdikį...“, - pasakojimu priblokškė A. Pettersen.

Prieš daugiau nei mėnesį moters istorija nuskambėjo diskusijų laidoje „Valanda su Rūta“. Tuomet lietuvė su ašaromis akyse pasakojo apie iš jos paimtus vaikus, retus pasimatymus su jais, ir baiminosi dėl vyriausios dukters – mat mergaitė grasino nusižudyti, jei nebus sugrąžinta mamai.

Treji metai kalėjimo – tokia bausmė šiuo metu gresia Airidai Norvegijoje už tai, kad nesilaikė šalies įstatymų. Keturių vaikų mamai šiuo metu talkina ne tik Norvegijoje dirbanti advokatė Sandra Latotinaitė, tačiau ir valstybinės Lietuvos instancijos, susirašinėjančios su Norvegijos vaikų teisių tarnyba, reikalaujančia vaikus grąžinti į Norvegiją. „Bijau, kad mano vaikai gali būti grąžinti į Norvegiją, nors yra Lietuvos piliečiai. Tikiuosi, kad viešas interviu padės, kad atsiras galinčių ir norinčių apginti mane, ir mano vaikus“, - pagalbos laidoje prašė lietuvė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.