Beata Nicholson: „Leiskite vaikui šeimininkauti virtuvėje!“

Liesti, čiupinėti, maišyti ir minkyti – apie tai svajoja bene kiekvienas vaikas. Vis dėlto, kai kurie tėvai nerimauja, kad mažasis susižeis arba tiesiog apvers visą virtuvę aukštyn kojomis. Ką daryti – leisti mažąjį šefą į virtuvę, ar ne? Vaikai virtuvėje – tėvų košmaras ar geriausia ugdymo priemonė?

„Esu įsitikinusi, kad į virtuvę vaikus reikia įsileisti kuo anksčiau, nes jiems reikia patiems viską patirti bei sužinoti, kad jie taptų savarankiškesni ir mokėtų savimi pasirūpinti", – įsitikinusi B.Nicholson.
„Esu įsitikinusi, kad į virtuvę vaikus reikia įsileisti kuo anksčiau, nes jiems reikia patiems viską patirti bei sužinoti, kad jie taptų savarankiškesni ir mokėtų savimi pasirūpinti", – įsitikinusi B.Nicholson.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 5, 2014, 12:31 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 9:38 PM

Su tokiais klausimais jau rytoj, šeštadienį, 10.30 val. TV3 laidos „Beatos virtuvė“ autorė ir vedėja Beata Nicholson pasibels į edukologės ir socialinių mokslų daktarės Austėjos Landsbergienės šeimos namų duris.

A.Landsbergienė – keturių vaikų motina. Jiems visiems kelias į virtuvę buvo atviras. Moters teigimu, jei su metų kūdikiu galima kalbėtis gaminant, aiškinti, kiek ir ko dedama ir kartu pamaišyti, tai 4–5 metų vaikas drąsiai gali pasigaminti pusryčius pats.

„Daugelis tėvų sako, kad norėtų savaitgaliais ilgiau pamiegoti, tai tiesiog, tegul miega ir nesikelia!“ – juokdamasi apie vaikų kelią į savarankiškumą kalbės Austėja. Tėvų baimę, kad vaikai įsipjaus ar nusidegins, edukologė ragina įveikti rodant vaikams, kaip saugiai naudotis įrankiais ir elgtis virtuvėje. Tyrimai rodo, kad daugiausiai traumų patiria tie vaikai, kuriems viskas draudžiama.

„Buvimas virtuvėje lavina ir smulkiąją motoriką, ir matematikos, ir fizikos žinias, taip plečiasi vaiko erdvinis mąstymas. Tešla ir įrankiai labai lavina ranką, tad tokiam vaikui lengviau mokytis rašyti“, – tikins Austėja.

Jai pritaria ir Beata, šio sezono „Beatos virtuvės“ laidas papildžiusi specialia rubrika vaikams „Šiandien aš virtuvės šefas“: „Esu įsitikinusi, kad į virtuvę vaikus reikia įsileisti kuo anksčiau, nes jiems reikia patiems viską patirti bei sužinoti, kad jie taptų savarankiškesni ir mokėtų savimi pasirūpinti. Jūs tikriausiai jau patys matėte mano laidose, kiek daug sugeba dešimtmečiai ir dvylikamečiai, jei tik tėvai jiems leidžia eksperimentuoti virtuvėje“.

Šio šeštadienio „Beatos virtuvėje“ traškius vaflius keps dešimtmetis Eitvydas iš Alytaus. Eitvydas – ne tik iškalbus, puikiai gaminantis jaunasis virtuvės šefas, bet ir puikus futbolininkas.

Beata TV3 žiūrovams pasiūlys išbandyti omleto keksiukus, raugintų agurkų sriubą ir parodys, kaip per 15 minučių pasigaminti vaikų itin mėgstamą lazaniją.

Smagūs pokalbiai ir nesudėtingi receptai vaikams bei visai šeimai – šeštadienį, 10.30 val., per TV3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.