Pusė procento naujagimių Lietuvoje gimsta neišnešioti

Neseniai vienas pagrindinių Vilniaus tiltų, nušvitęs purpurine spalva, priminė apie tarptautinę  Neišnešiotų kūdikių dieną. Tą kartą pasigrožėję laikina miesto puošmena, ne visi susimąstė, ką iš tikrųjų jaučia ir išgyvena motinos, priverstos pasitikti savo kūdikį per anksti.

Per anksti gimusiems kūdikiams svarbiausia yra tėvų meilė.
Per anksti gimusiems kūdikiams svarbiausia yra tėvų meilė.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 12, 2014, 11:35 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 8:29 AM

„Pamenu staigų kraujavimą naktį, smarkų  savo širdies plakimą, paniką, stresą, aparatūros garsą, pranešantį apie vis silpnėjančius mano kūdikio širdies tonus, drėgną nuo prakaito vyro delną, stipriai spaudžiantį mano ranką ir jo žodžius, kad viskas bus gerai“, – tokiais prisiminimais dalinosi viena motina, išgyvenusi kūdikio atėjimą daug ankščiau, nei jam priklausė.

Nė kilogramo nesvėrusios naujagimės Smiltės mama Silvija teigė, kad viskas įvyksta tikrai netikėtai ir, deja, iki šiol gydytojams dažnai nežinant dėl kokių priežasčių.

„Reanimacijoje tavo mažylį prižiūri sesutės ir gydytojai, o tu tik ateini pasižiūrėti ir pasidžiaugti, kad jis auga”, – su jauduliu balse kalbėjo mergaitės mama. Neonatologijos klinikos vadovė docentė Rasa Tamelienė tvirtino, jog per anksti gimusiam kūdikiui svarbiausia yra tėvų meilė.

„Tačiau be medicininės įrangos, be gydytojų ir slaugių žinių čia neapsieisi: jiems reikia padėti kvėpuoti, padėti valgyti, juk jie nemoka nei čiulpti, nei ryti. Turi būti užtikrinama rami ir šilta, tarsi mamos įsčios aplinka, būtina tausoti jų akytes ir klausos funkciją“, – teigė gydytoja. Šio šeštadienio BTV laida „Padėkime augti“ domėsis būtent tokių mažylių gimimo istorijomis ir motinų išgyvenimais.

Laidos kūrėjai, dėkodami už nelengvą, bet labai reikalingą darbą, kalbino medicinos personalą, kasdien susidurianti su gyvybės stebuklu. Kaip visuomet laidoje nepritrūks patarimų tėvams, auginantiems problematiškos odos vaikučius. O mažiesiems knygų gerbėjams paruoštuos net kelios knygų pasaulio staigmenos.

Laidos vedėja Laura Imbrasienė žiūrovų prie ekranų laukia šeštadienį 10.00 val. per BTV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu