„TV pagalba“ padėjo šimtams, bet neišmokė Viltės matyti grėsmės

Televizijos laidoje „TV pagalba“ niekada netrūko šeimos dramų, išsiskyrusių mylimųjų konfliktų ir liepsnojančių pavydo scenų. „Žinoma, susipliekę kaimynai ar sugyventiniai ranką prieš raudonai apsirengusius taikdarius pakelia retai, nes šalia būna vyrų: operatorius su filmavimo kamera, taip pat garso operatorius. Bet įtampos momentų niekada netrūksta.

Kai kurie televizijos gelbėtojų laidų epizodai socialiniuose tinkluose išplito lyg virusas.<br>Lrytas.lt koliažas.
Kai kurie televizijos gelbėtojų laidų epizodai socialiniuose tinkluose išplito lyg virusas.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Pučėta

2014-12-29 15:23, atnaujinta 2018-01-18 00:44

Tekdavo didelis emocinis ir psichologinis krūvis. Juk matai skurstančius, alkanus vaikus, prasigėrusius tėvus, sergančius senukus. Grįžęs namo to negali pamiršti. Viskas paliečia“, – apie savo karjeros metus projekte „TV pagalba“ pasakojo Aušra Kilkuvienė.

Raudoni kostiumai pavertė žvaigždėmis

Dabar „Lietuvos ryto“ televizijos laidą „Kitoks pokalbis“ vedanti A.Kilkuvienė gerai žino „TV pagalbos“ virtuvę. Ji prisimena, kokio stulbinamo populiarumo sulaukė prieš daugiau negu dešimt metų televizijoje debiutavusi gelbėtojų komanda. Nors televizijos šaunuolių niekas specialiai nemokė psichologijos, bendravimo ar konfliktų valdymo meno.

Pirmojo „TV pagalbos“ projekto veidai Gediminas Jaunius, Agnė Jagelavičiūtė tapo tikromis žvaigždėmis, o gelbėtojas Jonas Stanevičius populiarumo taškus panaudojo per rinkimus ir tapo Seimo nariu.

„Stiprios, ryškios asmenybės buvo labai svarbios ir lėmė laidos sėkmę. Mūsų „TV pagalbos“ laida buvo didelė naujiena televizijos rinkoje, sukūrėme akibrokštą, su kuriuo reikėjo apsiprasti“, – A.Kilkuvienė pripažino, kad prodiuserių bandymai po kelerių metų pertraukos atgaivinti žmonėms padedančių TV veikėjų komandą nepasiekia pirmtakų sėkmės.

Internete liejasi pašaipos

Kad žiūrovų požiūris į „TV pagalbą“ pasikeitė, rodo socialiniuose tinkluose ir „YouTube“ išplitę siužetai.

Daugiausia populiarumo sulaukia tragikomiški kaimo gyvenimo vaizdai, kuriuos vėliau užpila komentarų kruša: pavyzdžiui, sugyventinis prieš kamerą pareiškia, kad jo partnerė masturbuojasi naudodama morką; Velykų proga gavusi pakuotę kiaušinių žurnalistės akivaizdoje kaimynė teškia vieną kiaušinį kitai kaimynei į galvą; drebanti alkoholikė Angelė deklamuoja eilėraščius lietuvių ir rusų kalbomis, o galiausiai pareiškia: „Gėriau, gersiu ir dar žinau, kur gaut.“

Keliaudama per Lietuvą laidos kūrėjų komanda randa gausybę personažų, kurie susigundo galimybe pamatyti save per televizorių, tad ima kalbėti nesąmones ir kvailai elgiasi. Tada jie tampa ne tik savo gatvės, bet visos Lietuvos patyčių objektu.

„Ne visi žmonės žino savo teises. Kiti tiesiog nejaučia atsakomybės dėl savo elgesio, negalvoja apie pasekmes, kurias sukels televizijos eteryje pasirodęs siužetas. Tuo metu jiems smagu, todėl ir kvailioja, į televiziją žiūri kaip į atrakciją. Iš to atsiranda ir juoką, ir graudulį keliantys vaizdeliai“, – teigė A.Kilkuvienė. Pašnekovė tiki, kad „TV pagalbos“ komanda stengiasi padėti žmonėms, o ne medžioja girtus kaimo juokdarius.

Tiesioginiame eteryje – kriminalistai

Pirmadienio „TV pagalboje“ juokų ir pokštų nebus. Laidos kūrėjai nusprendė, kad eterio laiką skirs žurnalistės Viltės Stankutės-Butkienės atminimui. 31 metų V.Stankutė-Butkienė buvo rasta nužudyta savo namuose Giraitės gyvenvietėje, greta Kauno. Šalia gulėjo nužudytas vyras. Policijos pareigūnai pradėjo įtariamojo žudiko paiešką.

Kai lrytas.lt paskambino dabartinės „TV pagalbos“ vedėjui Egidijui Knispeliui, jis važiavo į Kauną. Su teisėsaugos pareigūnais per savo karjerą ne kartą bendravęs žurnalistas teigė, jog žinia apie kolegės mirtį jį labai sukrėtė. Tačiau jis trokšta sužinoti kuo daugiau informacijos apie nusikaltimą.

„Manau, kad kriminalistai profesionaliai atlieka savo darbą ir netrukus sužinosime nužudymo aplinkybes. Savo laidą rodysime tiesiogiai, ją skirsime Viltei prisiminti ir aiškinsimės, kaip ir kodėl įvyko šis kraupus nusikaltimas. Jeigu Viltės kūnas buvo rastas lovoje, vadinasi, užpuolimas buvo netikėtas, ir ji neturėjo galimybių apsiginti ar išsikviesti pagalbos“, – sakė E.Knispelis ir pridūrė, kad V.Stankutė-Butkienė buvo psichologiškai tvirta asmenybė.

Kolegės mirties laidos vedėjas nesieja su jos darbu: „Grėsmė, su kuria „TV pagalbos“ žurnalistai susiduria kurdami laidas, ir grėsmė, su kuria susidūrė Viltė, yra skirtingo pobūdžio.“

Sukūrė naują laidos scenarijų

Pasak žurnalisto, pagal seniai nustatytą programą pirmadienį TV3 eteryje turėjo pasirodyti iš anksto sumontuota ir parengta socialinės dokumentikos laida.

Išgirdusi baisią žinią prodiuserių kompanija „Just.TV“ ją atšaukė ir nusprendė rodyti tiesioginę transliaciją, įterpti siužetus, kuriuose užfiksuotos gyvenimiškos situacijos, kurias bandė pakeisti V.Stankutė-Butkienė. „Turime daug Viltės parengtų siužetų, kurie jau buvo rodyti. Tačiau turime daug Viltės darbų, kurie laukė savo eilės būti parodyti mūsų laidose sausio mėnesį“, – kalbėjo E.Knispelis.

„Tai, kas atsitiko, viską keičia, – sakė „TV pagalbos“ vedėjas, – kalbėsime su Kauno policijos pareigūnais. Šiandienos laida bus skirta šiam šiurpiam įvykiui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.