Iš lietuvių vaikus atiminėja ir Didžiosios Britanijos pareigūnai

Daugiau nei 10 metų Londone gyvenanti Asta tikina, kad Anglijos socialinių reikalų tarnybos prieš penkerius metus iš jos atėmė dešimties metų dukrą, o iš vyresnės dukters Kristinos – sūnų.

Asta jau dvejus metus visiškai nematė savo dukros.
Asta jau dvejus metus visiškai nematė savo dukros.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 18, 2015, 3:35 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 7:53 PM

Su Asta ir jos dukra Kristina KK2 žurnalistai susitiko prie Amūro statulos populiarioje Londono stotyje – Piccadilly Circus. Londone gyvenanti lietuvė nusivylusi Lietuvos valdininkų neveiksmingumu: niekas nepajudino nė piršto, kad padėtų susigrąžinti vaikus. Kodėl Anglijos socialinės tarnybos iš šios inteligentiškos lietuvės paėmė jos dukrą ir anūką? Gal Asta vaikus skriaudė, ar neduodavo valgyt?

Asta tikina, kad vaikai buvo prižiūrėti, pamaitinti, nuprausti. Kad, atvykusi į Londoną, ji darė viską, kad vaikai kuo greičiau adaptuotųsi, išmoktų anglų kalbą ir pradėtų lankyti mokyklą. Tačiau susirasti naujų, angliškai kalbančių draugų dešimtmetei Marijai nebuvo lengva. Ji į mokyklą ėjo nenoriai.

„Paprasčiausiai mergaitė nenorėjo eiti į mokyklą. Buvo sunku jai prisitaikyti prie naujos aplinkos. Gal čia buvo ir mano klaida, kad nežinojau, kas yra socialiniai darbuotojai. Lietuvoje, jeigu yra problemų su vaiku, pasikvieti socialini darbuotoją ir sprendi“, – KK2 laidoje šį trečiadienio vakarą 19.30 pasakos lietuvė.

Socialiniai darbuotojai Astos namuose lankėsi reguliariai. Bendravo su jauniausia Astos dukra Marija. Sprendė įvairius psichologinius testus bei užduotis, tokie užsiėmimai turėjo padėti išsiaiškinti, ar vaikas neturi psichologinių problemų. Mergaitė dar prastai kalbėjo angliškai. Ir vieną dieną socialiniai darbuotojai į Astos namus atvyko kartu su policijos pareigūnais.

Pokalbis tąsyk truko neilgai. Astai buvo paaiškinta, kad jos jauniausia dukra Marija ir anūkas bus išvežti kelioms dienoms. Ištirti. Kur, pas ką ir kas bus tiriama – niekas aiškinti nesiteikė, tvirtina Asta. Tiesa, buvo pažadėta, kad vaikai bus grąžinti netrukus. Dukters moteris dabar visiškai yra nemačiusi dvejus metus.

Kur ir pas ką buvo apgyvendinti jos dukra ir anūkas, Asta nežino. Tokia informacija neteikiama. O teismo nustatytų susitikimo su vaikais metu tokių dalykų klausti tėvams draudžiama. Teismo posėdžių, kuriuose Asta kovojo dėl to, kad vaikai būtų sugrąžinti, buvo ne vienas ir ne du. Tačiau sprendimas buvo griežtas: vaikai į šią šeimą grįžti negali. Todėl jie buvo apgyvendinti globėjų šeimoje.

Kur šiandien gyvena prieš penkerius metus paimta dukra Marija ir anūkėlis Asta nežino. Moteris neabejoja: vaikų atiminėjimas iš europiečių šeimų – tai verslas. Nes šviesiaplaukiai, mėlynakiai baltaodžiai – labai paklausūs. Kodėl šeimų, atvykusių iš Pakistano, Indijos ar Bangladešo vaikų čia niekas neima? – retoriškai per KK2 laidą klaus lietuvė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.