A. Tapinas dėl sulaikymo Kaliningrade idėjų atsisakyti neketina

„Pirmos penkios minutės – pareigūno prisistatymas, pažymėjimo rodymas, mūsų dokumentų tikrinimas – nebuvo malonios“, – prisipažino televizijos laidos „Pinigų karta“ žurnalistas Mindaugas Aušra, kai su filmavimo komanda šeštadienį buvo sulaikytas Kaliningrade, Kolosovskos kaime. Lietuviai nežinojo, kad įžengė į zoną, kurioje užsieniečiams būti draudžiama.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 1, 2015, 12:22 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 11:50 PM

Pasirodo, kad šalia Kolosovskos yra 20336-asis karinis dalinys. Jūrų pėstininkų žvalgybos diversinės-antiteroristinės grupės bazė (liet. Vilgaičiai), o šalia yra viena pagrindinių Kaliningrade Rusijos oro pajėgų bazių – Čkalovsko karinis oro uostas.

 Nuvykus į skyrių, viskas buvo gerai – pareigūnas elgėsi ganėtinai geranoriškai ir galiausiai buvo kalbamasi tiesiog apie Lietuvą, Rusiją, politinę įtampą.

„Pareigūnas pabrėžė, kad ši situacija įvyko ne todėl, kad mes lietuviai – tiesiog pažeidėm įstatymą“, – lrytas.lt sakė M.Aušra.

„Pinigų kartos“ komanda sugaišo, kol skyriuje buvo surašytas protokolas, be to, turėjo sumokėti 30 eurų baudą.

„Reportažą darėme apie dabartinę Rusijos ekonominę situaciją ir pokyčius žmonių gyvenimuose“, – paaiškino M.Aušra.

Kai laidos „Pinigų karta“ kūrėjas ir vedėjas Andrius Tapinas pamatė telefone keletą praleistų kolegos skambučių, suprato, kad kažkas nutiko: „Tik šiaip pasidalinti įspūdžiais mes vienas kitam neskambiname“.

Tai pirmas kartas „Pinigų kartos“ istorijoje, kai sustabdomi dirbantys žurnalistai, nutraukiamas filmavimas. Ne taip dažnai, tačiau komanda karts nuo karto vyksta filmuoti į Latviją, Estiją, Didžiąją Britaniją, tačiau nieko panašaus, ką galima būtų apibūdinti kaip incidentu, nepatyrė.

Ir pastarojo įvykio Kaliningrade A.Tapinas perdaug nesureikšmina – su kolegomis iš anksto buvo aptarę galimus trikdžius. Be to, buvo užmegzti ir palaikomi ryšiai su Lietuvos konsulatu Kaliningrade.

Kai lietuviai buvo sulaikyti, konsulato atstovas lėkė padėti žurnalistams iš kito miesto, esančio už maždaug 60 kilometrų.

Pats A.Tapinas šiokių tokių trikdžių yra patyręs dirbdamas Minske. Planavo ruošti panašų reportažą – apie tai, kaip Baltarusijoje gyvena lietuviai, kaip sekasi verslininkams. Kartą prie Andriaus prisistatė civiliai vilkintys vyrai ir pradėjo klausinėti, kas tokie ir ką jie čia veikia.

„Minske visuomet jutau „uodegą“, tad kartą nuvykau į Lietuvos ambasadą, bet išėjau pro kitas duris, kad atsikratyčiau mane sekančių žmonių, – pasakojo A.Tapinas. – Dar tiksliai nežinau, kaip sekėsi Mindaugui Kaliningrade, bet aš visuomet jutau, kad Baltarusijoje gyvenantys žmonės labai bijo bendrauti su žurnalistais, net jei kalbamės bendražmogiškomis temomis – apie gyvenimą. Gyventojus lydi labai stiprus savisaugos instinktas“.

Anot jo, „Pinigų karta“ – tai laida, kurioje stengiamasi į žmones, reiškinius, procesus pažvelgti kitu kampu. Ir net ne politiniu. Tačiau, žinoma, politikos prieskonis atsiranda, kai žurnalistas, pavyzdžiui, kaliningradiečių klausia, ką jie mano apie draudimą prekiauti lietuviškais produktais.

„Pinigų kartos“ komandai nė į galvą neatėjo mintis atsisakyti reportažo iš Kaliningrado, kol bendras politinis kontekstas dėl įvykių Ukrainoje ir pačioje Rusijoje labai jautrus. Kaip tik tokiu metu bet kokios žinios yra svarbios.

Reportažus iš Kaliningrado „Pinigų kartos“ komanda planuoja parodyti kovo 9 ir 16 dienomis.

Daugiau Lietuvos ir užsienio garsenybių gyvenimo naujienų  mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.