B. Tiškevič baiminosi, kad A.Valinskas neleis ištarti nė žodžio

Beata Tiškevič-Hasanova (25 m.) grįžta į televiziją. Šįkart – su patyrusiu ekrano vilku Arūnu Valinsku (48 m.). Naujoji pora ves šį šeštadienį LRT televizijos eteryje prasidedantį konkursą „Dainų daina“, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Mar 14, 2015, 3:35 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 10:55 AM

Nedaug trūko, kad Beata ir Arūnas kartu būtų dirbę jau praėjusią žiemą. Tada žiūrovų pamėgta aktorė balsavime internetu dėl „Eurovizijos“ atrankos vedėjos darbo nusileido Simonai Nainei.

Antras kartas nemelavo – Beata be jokių konkursų buvo pakviesta kartu su Arūnu diriguoti muzikiniam projektui, rengiamam pagal Lietuvoje dar nenaudotą formulę.

Tai jaunosios ir vyresnės kartos kompozitorių linksmos grumtynės – gegužės pradžioje paaiškės, kuris iš maždaug 70-ies jų kūrinių bus paskelbtas šalies Dainų daina.

Pernai rudenį LRT televizijos programoje neįsitvirtinus šou „Mėnulio fazė“, kurį vedė su Andriumi Rožicku, Beata keliems mėnesiams buvo likusi be darbo TV ekrane. Bet ne be veiklos.

Aktorė, kurią TV žiūrovai pamėgo projekte „Auksinis balsas“, rašo straipsnius portale lrytas.lt, veda LRT radijo laidą „Paraštės“, organizuoja įvairias visuomenines iniciatyvas, skaito paskaitas.

Vis dėlto televizijos, nė nebando slėpti Beata, jos gyvenime trūko.

„Kai per pirmą „Dainų dainos“ filmavimą studijoje pamačiau tuos pačius žiūrovus, kurie ateidavo į „Auksinį balsą“, supratau, kaip žiauriai jų pasiilgau.

Taip, televizijai reikia daug jėgų, ji išsunkia, bet yra daug gerų pusių. Be televizijos mano ausyse spengė tyla, ji man nusibodo.

Esu laiminga, nes galiu užsiimti skirtingais dalykais. Radijuje galiu gvildenti rimtas socialines temas, o čia – laida apie muziką, kompozitorius. Joje esu kaip cementas tarp plytų“, – juokėsi aktorė.

Stambiausia plyta – A.Valinskas, turintis dešimtmečius darbo eteryje patirties.

Prieš pirmą filmavimąsi kartu Beata kiek baiminosi – buvo susidaręs įspūdis, kad Arūnas labai mėgsta dominuoti eteryje, o jo partnerėms lieka tik besišypsančių talkininkių vaidmuo.

„Nieko panašaus, su Arūnu visiškai neturiu kuo skųstis. Mūsų humoras skirtingas, bet nevengiame susikirtimų, jie yra žavūs ir įdomūs.

Man atrodo, gerai vienas kitą papildome. Smagu su juo, laisvai jaučiuosi, jis tikrai nebando manęs nustelbti, nesiekia eterio valdovo ar karaliaus vaidmens. Priima mane tokią, kokia esu.

Draugiškas, šiltas žmogus“, – komplimentus partneriui liejo Beata.

Pažintis su A.Valinsku – ne vienintelis naujo projekto atneštas atradimas. Tiesą sakant, atradimai Beatos laukia kiekvieną filmavimo vakarą.

„Dainų dainoje“ skamba kūriniai, kuriuos galima drąsiai vadinti šlageriais, o Beata neslepia, kad yra menkai susipažinusi su lietuviška popmuzika.

„Jaučiu pagarbą visiems kompozitoriams, kurie dalyvauja laidoje. Be to, pirmoje laidoje dainuos Igoris Kofas, o mane jo balsas neša į dausas.

Bet mėgstu visai kitokias dainas. Mėgstamiausias lietuviškas kūrinys – grupės SH „Sumaišyk mane su cukrum“, išleistas prieš daug metų. Jis labai toli nuo to, kas skamba „Dainų dainoje“, bet man kelia daug įdomių prisiminimų. Pavyzdžiui, iš diskotekų Vilniaus bare „Bix“, – užsisvajojo Beata.

Su vyresnės kartos kompozitoriais jai tenka bendrauti jau ne pirmą kartą.

Pavyzdžiui, „Dainų dainoje“ dalyvaujantis Lietuvos estrados klasikas Mikalojus Novikas kartą Beatai pasiūlė jo kūrinį padainuoti kartu su pučiamųjų grupe.

„Aš su fortepijonu vargais negalais padainuoju, o čia – su pučiamaisiais. Teko atsisakyti.

Bendrauti su vyresniais kūrėjais – labai įdomu. Kai pasiklausai, kaip audringai tie kompozitoriai senaisiais laikais leisdavo vakarus, supranti, kad dabar mes gyvename nuobodžiai“, – kikeno aktorė.

Keletą pastarųjų metų karjera veda neplanuotais keliais, tačiau Beata dėl to tik džiaugiasi.

Prieš porą metų ji nebūtų įsivaizdavusi, kad dirbs radijuje, bet dabar yra tuo labai patenkinta.

Atrodo, aktorystė gyvenime dabar užima ne antrą, o šeštą vietą, bet Beata dėl to neliūdi.

„Visi žmonės turi daug spalvų, bet nedrįsta pabandyti jas atskleisti. Aš pabandžiau, mano veikla – įvairių žanrų.

Kartais išgyvenu, kad aktorystė traukiasi iš mano gyvenimo, bet ji sugrįš. Sugrįš birželį. Vengrų režisierius Arpadas Schillingas stato spektaklį Nacionaliniame dramos teatre, man pavyko įveikti atranką, pradėsime repetuoti“, – džiaugėsi Beata.

Kol kas darbo televizijoje ji turi iki gegužės, o tada – vėl nežinia. Beata sako prie to jau pripratusi.

„Nebus televizijos – bus kas nors kita, nieko tokio. Aš ir pati nežinau, kas man labiausiai rūpės po trijų mėnesių. Gal gyvūnų teisės, gal kur išvyksiu savanoriauti“, – svarstė aktorė.

Šeštadieniais transliuojamoje kiekvienoje „Dainų dainos“ laidoje po vieną savo kūrinį pristatys penki jaunosios kartos kompozitoriai ir vyresni jų kolegos.

Jų kūriniai stos į dvikovas – dainą vertins keturi varžovų komandos nariai, išskyrus kompozitorių, su kurio daina vyksta kova.

Taip pat vertins telefonu balsuojantys žiūrovai – jų balsai bus sudėti su kompozitorių.

Kiekvieną vakarą į kitą etapą pateks trys dainos. Vėliau įvyks du pusfinaliai ir finalas – galiausiai gegužės pradžioje bus išrinkta Dainų daina.

Dainas pristatys žinomi Lietuvos atlikėjai: pirmose laidose filmavosi „Lemon Joy“, „Bavarija“, Aistė Pilvelytė, „Man-go“, Violeta Tarasovienė, Evelina Sašenko ir kiti.

Jie nuolat keisis – bus ieškoma artistų, kurie kiekvieną kūrinį gali atlikti įtaigiausiai.

Šiek tiek keisis ir kompozitorių komandos. Pirmoje laidoje jauniesiems kūrėjams atstovavo Deivydas Zvonkus, Stanislavas Stavickis-Stano, Gintaras Reklaitis, Andrius Borisevičius ir Laimonas Žiulpa. Vyresniesiems – Mikalojus Novikas, Algimantas Raudonikis, Gediminas Zujus, Andrius Kulikauskas ir Alvydas Jegelevičius.

Laidose bus pristatomi ne tik žinomi hitai, bet ir nauji kūriniai. Esminė sąlyga – visos dainos skambės tik lietuvių kalba.

„Kaip atsirado šios laidos idėja? Atsibodo angliškų dainų perdirbiniai eteryje. Popscenoje – nutautėjimas. Dainuoti lietuviškai daug kam yra „nebe lygis“. Jaučiamas stiprus „nuanglėjimas“, todėl norėjosi šviežio, lietuviško gūsio“, – sakė laidos prodiuseris Modestas Karnaševičius.

Pagal laidos scenarijų kompozitoriai ne tik komentuos kolegų kūrinius, bet ir pasakos savo dainų atsiradimo istoriją.

Pavyzdžiui, A.Raudonikis pirmoje laidoje prisimins, kad dainą „Skinsiu raudoną rožę“ sukūrė pirmųjų santuokos metinių proga.

„Ar Zvonkus galėtų sukurti dainą metinių proga, o ne už pinigus?“ – juokėsi Stano, įsiūbuodamas diskusiją apie tai, kad greitai jo kolega bus vedęs beveik visas Lietuvos nuotakas. M.Novikas prisipažino, kad už dainą „Putinai“ kadaise gavo vos 50 rublių honorarą.

„Tačiau vėliau tų pinigų ji man atnešė daug. Buvo išversta į daug kalbų – nuo estų iki armėnų“, – pasakojo kompozitorius.

„Jie visi turi ką papasakoti. Tai labai įdomu – yra dainų, kurias žiūrovai moka mintinai, bet nė neįsivaizduoja, kas jas parašė.

Kompozitoriai visą laiką jaučiasi nustumti į antrą planą, juk publika pirmiausia garbina atlikėjus. Dabar bus proga ištaisyti šią klaidą“, – svarstė M.Karnaševičius.

Prodiuseris neabejojo, kad laidoje bus juntama ir žaisminga vyresnių bei jaunesnių kūrėjų konkurencija.

Jaunesni kompozitoriai apie vyresnius kalba pagarbiai, o šie savo nuomonę reiškia atviriau.

„Vyresnieji nelabai supranta tos jaunimo parašytos muzikos, daugeliu atvejų jiems atrodo, kad tos dainos – kažkokios „tralialiuškos“.

Bus įdomu pamatyti, kas laimės – jaunimo daina ar senas šlageris“, – sakė projekto kūrėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.