Stano „Chorų karuose“ vadovaus aklųjų ir silpnaregių chorui

Jau šį sekmadienį TV3 televizijos tiesioginiame eteryje prasideda didžiausio masto muzikinio projekto „Chorų karai“ 6-asis sezonas, kuriame susikaus septyni nauji chorai. Vienas iš generolų, Stano, kasmet į pergalę vedantis vis naują, ypatingą chorą, ir šiemet tęsia tradiciją į projektą įtraukti įvairių visuomenės grupių. Didžiajame sekmadienio projekte šiemet jis vadovaus Lietuvos aklųjų ir silpnaregių chorui „Feniksas“.

Stano tapo aklųjų ir silpnaregių choro generolu.
Stano tapo aklųjų ir silpnaregių choro generolu.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 20, 2015, 1:21 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 4:35 PM

Pasak gerai žinomo muzikos kūrėjo, kiekvienas choras, kuriam jis yra vadovavęs, buvo savitas, unikalus: „Negalėčiau nei vieno jų lyginti su kitais, tačiau „Fenikso“ chore dainuojantys žmonės turi ypatingą santykį su garsu: dalis jų visiškai nemato, todėl pasaulį suvokia tik per garsą ir lytėjimą. Galima teigti, kad šie žmonės kitaip, gal – net geriau, nei negalios neturintieji, – orientuojasi muzikoje.“

Choro repeticijos vyksta jau porą mėnesių, bet tik savaitgaliais, nes į chorą nariai susibūrė iš visos Lietuvos: iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šilalės, Prienų ir kitų kraštų.

„Fenikso“ chorui talkina savanoriai. Pasak choristo Karolio Šimkevičiaus, repeticijų metu labiausiai nustebino bendravimas su choro bičiuliais neregiais: „Retai pasitaiko proga sutikti tiek teigiamų žmonių. Nepaisant to, kad jie turi regėjimo negalią, jie yra neįtikėtinai pozityvūs – nepažįstu kitur panašių asmenybių, nors aš, kaip savanoris, bendrauju su įvairaus likimo žmonėmis. Su „Fenikso“ nariais neišeina bendrauti niekaip kitaip, tik besišypsant – repeticijose vyrauja pakili nuotaika.“

Choristus vienija meilė muzikai, padedanti siekti bendro tikslo – gero rezultato. Nors kone visiems choro nariams tai nėra pirmasis susidūrimas su muzika, choro dainininkė, „Liepaičių“ muzikos mokyklos mokytoja Jūratė Vizbaraitė pripažino priklausymo chorui patirtį vertinanti kaip visiškai naują. „Chorų karai“ man – kažkas nepatirto, apipinto įdomiu kūrybiniu procesu. Esu tarsi iš kito flango, tuo tarpu šou pasaulyje – daugiau žaismės, lengvumo, paprastumo, nuolat vykstanti šviežumo bei emocinio įspūdžio paieška“, – teigė profesionali dainininkė.

Mokytoja J. Vizbaraitė sako, kad choro vadovas Stano – tiesiog puikus: „Jis labai didelės vidinės kultūros, didelio takto žmogus, kuris įsiklauso į choristų pasiūlymus, tačiau galiausiai padaro kaip jam reikia.“

Choro pavadinimą nariai rinko drauge. „Legendomis apipintą paukštį feniksą galima prilyginti išskirtinų savybių turinčiam žmogui, gebančiam prisitaikyti prie kitokio gyvenimo, priklausomai nuo aplinkybių“, – sakė Stano. „Feniksas – tai mistika, didelė paslaptis. Gal ir mes iš tų pelenų pakilsime“, – šypsodamasi choro vadovui antrino J. Vizbaraitė.

Šį sekmadienį 19.30 val. startuojančiame projekte kelią į pergalę skinsis Kauno „Plieninis“ choras ir jo generolai – grupė „Thundertale“, Tauragės krašto „Auksinis“ choras ir jo generolės – merginų grupė „Magnit“, Jonavos „Pavasario“ choras su generolu Arvydu Vilčinsku, Klaipėdos „Gintarinis“ choras su Edgaru Lubiu priešakyje, Panevėžio choras „Vanilinis dangus“ ir jo generolas Virgis Valuntonis, Šiaulių choras „Chameleonas“ su Laura Remeikiene ir ypatingasis septintasis choras „Feniksas“, vedamas Stano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.