Provokacijos Lietuvoje herojus: „Tai išvydę mano draugai verkė“

„Lietuva – puiki šalis su nuostabiais žmonėmis“, – šyptelėjo Jite’as Williamsas (28 m.), vaidinęs daug dėmesio sulaukusioje socialinėje reklamoje „Eksperimentas“. Apie jį rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Kadras iš socialinės reklamos „Eksperimentas“.
Kadras iš socialinės reklamos „Eksperimentas“.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Mar 31, 2015, 7:44 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 8:55 PM

Žmonės, atėję į aktorių atranką, sulaukia prašymo – juodaodis vyras nori, kad jie išverstų gautą lietuvišką žinutę. Pasirodo, tai rasinis grasinimas. Sutrikę veidai, atsiprašymai, pasibaisėjimo kupini žvilgsniai.

Tokio siužeto trumpas filmas „Eksperimentas“, užsakytas Lietuvos žmogaus teisių centro, per pirmą savaitę internete peržiūrėtas beveik milijoną kartų.

Socialiniuose tinkluose juo dalijasi šimtai žinomų Lietuvos žmonių, giriančių filmo autorių idėją.

Komplimentų sulaukė ir pagrindinio vaidmens atlikėjas – Lietuvoje beveik penkerius metus gyvenantis afrikietis J.Williamsas.

„Ta rasinė žinutė, kurią filme prašau išversti, yra išgalvota.

Nieko panašaus man niekas nerašė. Tačiau žmonių reakcijos – tikros. Jie buvo filmuojami slaptomis kameromis.

Mintis – pažiūrėti, kaip lietuviai reaguos į tokią situaciją“, – pasakojo J.Williamsas.

Klipo kūrėjai tvirtina po filmavimo gavę visų įamžintų žmonių leidimą viešinti medžiagą.

Nė vienas jų neliko abejingas žinutei – jos turinys papiktino visus, kurie atėjo į tariamą atranką.

Palaikymas, kurio sulaukė šis sumanymas, Jite’ą sugraudino iki ašarų. Socialiniuose tinkluose jam rašo ir draugai, ir nepažįstami žmonės.

„Kai kurie mano bičiuliai iš JAV ir Afrikos apsiverkė ir sakė, kad privalo aplankyti Lietuvą. Mat žmonių reakcija klipe parodė, kad tai nėra rasistų šalis, jos žmonės – jautrūs ir gražūs.

Agnė Jagelavičiūtė, Artūras Zuokas, Andrius Tapinas, Nerijus Mačiulis – visi šie ir daug kitų garsių žmonių su savo sekėjais pasidalijo šiuo filmuku. Fantastiška, aš jiems labai dėkingas“, – kalbėjo vyras.

Labiausiai jį sujaudino dainininkės Justės Arlauskaitės-Jazzu dėmesys. J.Williamsas neslepia nubraukęs ašarą, kai pamatė, ką ji internete parašė prie šio filmuko.

„Gal jau gana? Ar žmonės, kupini neapykantos, kada nors tikrai nuoširdžiai savęs paklausė kodėl? Kas jiems trukdo? Odos spalva? Kuo jiems neįtinka kitokių pažiūrų žmonės? Kuo blogesni homoseksualai? Kodėl žemina tiesiog kitokį, dažnai – silpnesnį?“ – klausė dainininkė.

„Ji parašė, kad jai patiko tas vaizdo įrašas ir kad mielai su manimi pasišnekėtų. Tai svajonės išsipildymas.

Juk ji – mano mėgstamiausia dainininkė, visada perku bilietus į jos koncertus. Dėl jos dainų nusprendžiau išmokti lietuviškai – kad suprasčiau tekstus“, – pasakojo Jite’as.

Jis gimė Nigerijoje, vėliau gyveno JAV, o iš ten persikėlė į Lietuvą. Čia Jite’as baigė Mykolo Romerio universitetą, šiuo metu studijuoja finansų rinkų magistrantūroje.

„Puikiai prisimenu tikslią datą, kai atvykau į Lietuvą. 2010-ųjų rugpjūčio 16-oji – diena prieš mano jaunesniojo brolio Okeoghene Danielio Williamso gimtadienį. Į Lietuvą atvykome kartu“, – pasakojo Jite’as.

Pažintis su mūsų šalimi afrikiečius nuteikė neramiai. Jie sulaukdavo priekaištų – tai privertė suabejoti dėl saugumo.

„Buvo žmonių, kurie sakė: jūs, afrikiečiai, sugriaunate ir sugadinate šalis, į kurias atvykstate. Negadinkite mūsų Lietuvos ir panašiai.

Daug žmonių stebėjosi, kad nusprendėme čia gyventi ir mokytis. Sakė, kad čia nėra darbo, nėra gero gyvenimo, kad dėl mūsų odos spalvos čia nesaugu“, – prisiminė pašnekovas.

Sykį broliai net paskambino savo motinai ir pasakė, kad norėtų kraustytis atgal į JAV. Ši juos atkalbėjo.

„Ji pasakė, kad turime likti čia ir parodyti, jog juodi žmonės nėra blogi. Rasės yra rasės, bet žmonės yra žmonės.

Blogas ir kvailas žmogus gali suteikti blogą vardą savo rasei, nors tai rasei gali priklausyti daugybė žmonių, kurie geri kaip angelai“, – vaizdžiai pasakojo J.Williamsas.

Atvykdamas į Lietuvą nigerietis atsivežė ir svajonę – istoriją, kurią norėtų paversti filmo scenarijumi.

Kol kas to padaryti nepavyko, bet į Lietuvos pramogų ir meno pasaulį koją įkėlė ir Jite’as, ir jo jaunesnysis brolis.

„Susipažinau su vienu žmogumi, kuris mane užregistravo aktorių atrankos agentūroje. Jo dėka dalyvauju įvairiuose reklamos projektuose – dirbau ir su „Maxima“, ir su IKEA parduotuvėmis.

Kartu su broliu nusifilmavome juostoje „Redirected/Už Lietuvą!“. Džiaugiausi, kad buvau ant raudonojo kilimo su garsiais aktoriais, su kuriais svajojau susipažinti.

Pasikalbėti apie savo sumanymus arba bendrą projektą su jais taip ir nepavyko. Vis dėlto tikiuosi, kad vieną dieną dirbsiu su jais ir jie to nepasigailės“, – juokėsi J.Williamsas.

Jis turi ir dar vieną svajonę – susitikti su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite.

„Galėtume pasikalbėti apie tai, kaip pakeisti šią šalį į dar geresnę pusę. Labai noriu prisidėti prie geresnės Lietuvos kūrimo, kaip tik galiu“, – svarstė Jite’as.

Jo brolis bando daryti muzikinę karjerą. Kartu su prodiuseriu Vytautu Karpausku jie kuria dainas, prieš keletą metų du sykius bandė patekti į „Euroviziją“ – kaip grupės „Chill Out, Have No Doubt“ nariai.

„Nepavyko, bet jie nepasidavė, toliau kuria kartu. Kitą mėnesį jie išleis naują dainą, tikiuosi, lietuviams ji patiks“, – pasakojo Jite’as.

Filmo „Eksperimentas“ kūrėjai J.Williamsą rado per aktorių atrankos agentūrą. Jam patiko sumanymas, o kūrėjams – jo vaidybos sugebėjimai.

„Tai tikras eksperimentas, žmonių reakcijos – visiškai natūralios. Vienintelis netikras dalykas buvo ta žinutė, kurią man neva kažkas parašė. Tai geriausias projektas, kokiame esu dalyvavęs“, – dar kartą patikino vyras.

Šiuo metu jis studijuoja, puoselėja ateities planus Lietuvoje, džiaugiasi darniais santykiais su sužadėtine ir tikisi, kad su vaidyba susijęs pomėgis virs darbu.

„Jei ne, rasiu ką veikti. Lietuvoje jaučiuosi gerai. Kol kas niekur neketinu išvykti“, – šyptelėjo afrikietis, kurį įsiminė tūkstančiai lietuvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.