C. Firthas: „Kol gavau „Oskarą“, sūnūs gėdijosi mano vaidmenų“

„Oskaro“ laureatas Colinas Firthas (54 m.) visame pasaulyje laikomas britiškų vertybių puoselėtoju. Vis dėlto tikrame gyvenime aktorius nėra britiškai išdidus, pastebi „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“. Taip galima spręsti iš jo kalbų.

C.Firthas: „Mano žmona Livia taip skaniai ruošia maistą, kad aš nuolat valgau.“<br>„ViDa Press“ nuotr.
C.Firthas: „Mano žmona Livia taip skaniai ruošia maistą, kad aš nuolat valgau.“<br>„ViDa Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 12, 2015, 8:15 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 12:21 AM

Apie manieras. „Kai pradėjau filmuotis, negalėjau nė įsivaizduoti, kad teks įkūnyti virtinę manieringų mėlyno kraujo personažų su išlygintomis ir iškrakmolytomis apykaklėmis.

Esu visiška jų priešingybė. Mano tėvai – paprasti žmonės, mokytojai. Gimiau nedideliame Hampšyro (Anglijos grafystė) kaime, mokiausi vietos vidurinėje mokykloje, niekada neišsiskyriau itin gerais pažymiais.“

Apie kiną. „Filme gali įvykti viskas, ką tik įsivaizduojate. Režisierius Quentinas Tarantino gali savo herojų itin žiauriai nužudyti, bet paskui jis prisikelia ir vėl atsiranda tarsi iš niekur. Tai viena iš priežasčių, kodėl nusprendžiau gyvenimą susieti su kinu.

Kinas mane visuomet viliojo tyliais didvyriais. Ne tokiais, kurie gali sunaikinti planetą, bet tokiais, kurie įveikia viduje tūnančius demonus. Būtent toks buvo Didžiosios Britanijos karalius George’as VI („Karaliaus kalba“), turėjęs bėdų dėl mikčiojimo.

W.Alleno komiškos dramos „Mėnesienos magija“ (Magin In The Moonlight) filmavimo aikštelėje mane buvo sukausčiusi baimė. Juk šis režisierius beveik visada aktoriams suteikia visišką veiksmų laisvę, o ja kiekvienas naudojasi skirtingai.

Pirmomis „Mėnesienos magijos“ kūrimo dienomis jaučiau, kad filmavimo aikštelėje tvyrojo įtampa – aktoriai bijojo improvizuoti. Prisimenu, kaip save guodžiau: „Colinai, atsipalaiduok. Kad ir kaip būtų, vis tiek nebūsi pirmas aktorius, siaubingai blogai vaidinęs W.Alleno filme.“

Apie britus. „Mūsų šalyje sėkmė visuomet žengia koja kojon su gėdos jausmu. Taip jau susiklostė istoriškai – esame nuolat atsiprašinėjanti tauta. Turime atsiprašyti už tai, kad kadaise buvome pavergę pusę pasaulio. Juk imperijos niekada nebuvo kuriamos mandagiai. Todėl dabar tenka prašyti atleidimo.

Mus, britus, visi laiko perdėtai mandagiais, manieringais snobais. Išgirdę žodį „britas“ žmonės pirmiausia įsivaizduoja džentelmeną su skėčiu. O iš tikrųjų mes – karšti, aistringi ir apskritai nenormalūs.“

Apie žmoną. „Mano sutuoktinė – italė. Iki šiol stebiuosi, kaip man pasisekė. Tiesa, yra ir neigiamų santuokos su Livia aspektų. Pavyzdžiui, ji taip skaniai ruošia maistą, kad aš nuolat valgau.

Kai kartą per Kalėdas nuvykome į Italiją, pradėjome pusryčiauti anksti ryte, o baigėme vėlai vakare.“

Apie jogą. „Prieš filmuojant „Vienišą vyrą“ (2009 m.) režisierius Tomas Fordas aiškiai užsiminė, kad būtų neblogai, jei atgaučiau gerą fizinę formą. Kadangi sporto prekių parduotuvėje visi treniruokliai buvo siaubingai sunkūs, nusipirkau paprastą jogos kilimėlį.

Namuose atsiguliau ant jo, kad atlikčiau porą pratimų, ir užmigau. Atsibudau po dviejų valandų. Nuo tada visur vežiojuosi šį kilimėlį, kad ramiai pamiegočiau ir atsibusčiau su idealiai plokščiu pilvu.“

Apie sportą. „Mums, britams, sekasi tos sporto šakos, kur varžomasi sėdint. Mes puikiai irkluojame, važiuojame dviračiais, buriuojame.Mes nemėgstame kraustytis iš vietos, prie kurios esame pripratę. Mums kur kas maloniau daryti tai, kam nereikia ypatingų pastangų.

Nesu išimtis. Kai filmavausi komedijoje „Kingsman“. Slaptoji tarnyba“ (2014 m.), sunkiausia būdavo išeiti iš namų ir sėsti į automobilį.“

Apie maistą. „Valgau daug ir negaliu pakęsti šiuolaikinės molekulinės virtuvės nykštukinių porcijų. Esu iš tų, kurie lėkštėje palieka paskutinį torto gabalėlį, kad nebūtų apšaukti ėdrūnais.“

Apie pastangas. Juostos „Kingsman“. Slaptoji tarnyba“ filmavimo pradžioje režisierius Matthew Vaughnas mane įspėjo, kad greitai imsiu jo nekęsti. Jis buvo velniškai teisus. Fizinės treniruotės buvo pragariškos ir jos truko pusę metų.

Juk daugiau nei 30 metų vaidinau dramose ir nė karto – veiksmo filme! Todėl teko treniruoti tuos raumenis, kurie ilsėjosi visą gyvenimą.“

Apie ašaras. „Ekrane dažnai lieju ašaras, bet tikrame gyvenime to daryti beveik nemoku.

Žinoma, galiu apsižliumbti žiūrėdamas animacinį filmą „Dambo“ – kas gali būti tragiškiau už į narvą uždarytą drambliuko mamą?

Bet apskritai jau daug metų man pavyksta tramdyti jausmus.

Tiesa, kai prieš porą metų nukritau nuo dviračio, vos nepradėjau raudoti. Kitą kartą vos neapsižliumbiau vaikščiodamas po Niujorką, nes buvo labai šalta.

Taigi galėčiau ašaroti nebent dėl fizinių pojūčių, o ne dėl užplūdusių emocijų.“

Apie vaikus. „Mano sūnūs manimi ilgai nesididžiavo. Jie niekada neištarė frazės: „Užtat mano tėtis – aktorius!“ Priešingai, jiems buvo gėda dėl manęs.

Jie tikisi, kad jų draugai užmirš tą sceną iš komiško miuziklo „Mamma mia!“ (2008 m.), kurioje šokau apsitempęs blizgančiu triko ir avėdamas aukštakulniais.

Vis dėlto mano „Oskaro“ statulėlę jie buvo nusinešę į mokyklą, kad galėtų pasigirti.

O po vaidmens filme „Kingsman“. Slaptoji tarnyba“ jie liovėsi į mane žiūrėti su panieka. Tuo slapta džiaugiuosi.“

Apie šlovę. „Geriau būti žinomam penkiems tave gerbiantiems žmonėms nei penkiems milijonams, kuriems tu visiškai nerūpi.“

Apie save. „Mano veidas – joks. Jeigu reikia, jį galima arba pagražinti, arba subjauroti.

Žmonės man dažnai sako, kad esu žavus, mandagus, garbingas, bet aš tiesiog gimiau britu. Pasiteisindamas nieko kito pasakyti ir negaliu.“

Meilė įsiplieskė filmavimo aikštelėje

C.Firthas labai išrankus vaidmenims. Aktorius nenorėjo filmuotis romantinėje komedijoje „Bridžita Džouns: ties proto riba“ (2004 m.).

Jis sutiko vaidinti tik įsitikinęs, kad filmas bus panašus į didžiulės sėkmės sulaukusį „Bridžitos Džouns dienoraštį“ (2001 m.).

Aktorius neigiamą išankstinę nuomonę buvo susidaręs ir apie filmą „Įsimylėjęs Shakespeare’as“ (1998 m). Tačiau ši Johno Maddeno juosta susižėrė septynis „Oskarus“.

C.Firthas „Oskarą“ pelnė 2011-aisiais kaip geriausias pagrindinis aktorius už mikčiojančio Didžiosios Britanijos monarcho George’o VI vaidmenį Tomo Hooperio biografinėje dramoje „Karaliaus kalba“.

Aukštuomenės gyvenimo apžvalgininkai yra pastebėję, kad asmeninis C.Firtho gyvenimas nuobodus.

Nuo 1997 m. jis yra vedęs italę Livią Guggiolli. Su ja susipažino Kolumbijos mieste Kartachenoje. Aktorius pasakojo, kad ją įsimylėjo atsitiktinai išvydęs minioje.

Pora augina sūnus Lucą (13 m.) ir Matteo (11 m.).

1989-aisiais filmuojant Milošo Formano „Valmontą“ aktorius buvo užmezgęs romaną su Holivudo aktore Meg Tilly. 1990-aisiais jie susilaukė sūnaus Willo.

Filmai, kuriuose vaidino C.Firthas, yra uždirbę 3 mlrd. JAV dolerių.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.