Inga Valinskienė bandys saugoti byrančią šeimą

Aistra išblėso ir liko tik priekaištai? Antroji pusė nenori vaikų? Santykiai byra dėl pinigų stygiaus? Sunku atleisti neištikimybę? Beveik 30 metų santuokoje gyvenanti Inga Valinskienė (48 m.) ir psichologas Tomas Lagūnavičius (51 m.) užsimojo sustabdyti šėlstančią skyrybų karštligę.

Inga ir Arūnas Valinskai.<br>Nuotr. iš „Lietuvos ryto“ archyvo
Inga ir Arūnas Valinskai.<br>Nuotr. iš „Lietuvos ryto“ archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Zavarskytė („Lietuvos rytas“)

Apr 18, 2015, 9:26 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 11:26 AM

Nauja LNK televizijos laida „Paskutinis šansas“, kurios vedėjais tapo I.Valinskienė ir T.Lagūnavičius, pakvietė ant skyrybų slenksčio mindžikuojančias poras suteikti vienas kitam paskutinę galimybę.

Padedamos specialistų, penkios skirtingų rūpesčių kamuojamos poros bandys geriau suprasti save, savo antrąją pusę ir vėl džiaugtis laime kartu. Darnūs santykiai šįsyk taps pagrindiniu ir ypač vertingu prizu.

I.Valinskienė, kuri su TV prodiuseriu bei laidų vedėju Arūnu Valinsku santuokoje gyvena jau 28 metus, prisipažino, kad ir jai pačiai susikrauti lagaminus ir išeiti norėjosi ne vieną kartą.

„Tie, kurie sako, kad niekada nekilo noras skirtis, meluoja, o jei sako teisybę, aš jiems nuoširdžiai pavydžiu“, – sakė moteris, kuri nusprendė padėti susitaikyti besiskiriančioms poroms.

Kai Inga ir Arūnas tuokėsi, Lietuvoje pramogų pasaulis net neegzistavo, o jie buvo niekam nežinomi.

„Mes saugome santuoką ne dėl akių, mums tiesiog geriau dviese nei po vieną. Dabar galiu pasakyti, kad mūsų meilė švelni ir supratinga“, – prisipažino Inga.

Moteris įsitikinusi, kad norint, jog santuoka būtų sėkminga, nereikia visą laiką sakyti tiesos.

„Tai pasirinkimo klausimas, bet netikiu, kad egzistuoja šimtaprocentė tiesa. Mes su Arūnu daug dalykų nutylime – tai mūsų santuokos bruožas, – sakė moteris ir pajuokavo, kad pradėjusi darbą porų terapijos projekte išbandys ir savo vyrą: – Bus įdomu kai kuriais klausimais sužinoti jo nuomonę. Pažiūrėsime, ar Arūnas sugebės man patarti.“

– Ar esate iš tų, kurioms draugės pasipasakoja apie šeiminio gyvenimo nesklandumus, guodžiasi, prašo patarimo? – paklausiau I.Valinskienės.

– Jei esi tikra draugė, kitaip ir būti negali – išklausai, pasakai savo nuomonę, ką darytum atsidūrusi tokioje situacijoje. Patarti lengviausia, bet daryti išvadas ir siekti pokyčių kiekvienam tenka pačiam.

Kita vertus, leisti žmogui išsikalbėti, išlieti skausmą yra svarbu.

– Turbūt nelengva bendrauti su poromis, kurios pačios neranda bendros kalbos?

– Bendrauti tikrai nėra lengva, bet dirbame dviese, mano kolega psichologas T.Lagūnavičius yra patyręs specialistas, jam tenka kur kas daugiau bendrauti su projekto dalyviais.

Mano bendravimas su jais yra paviršutiniškesnis, tačiau įdomu stebėti tuos žmones, daryti tam tikras išvadas.

Penkios poros, kurias išvys televizijos žiūrovai, yra labai skirtingo amžiaus ir patirties. Skiriasi ir problemos, su kuriomis susidūrė. Nepaisant to, kiekvienai iš jų sutarti tarpusavyje sekasi vienodai sunkiai.

Bendraudami su draugų, pažįstamų šeimomis paprastai to nematome, tad stebėti penkias tokias poras vienoje vietoje – nauja patirtis ne tik man, bet ir laidos žiūrovams.

T.Lagūnavičius su kiekviena pora dirba individualiai, bet dalį užduočių visos penkios poros atliks būdamos kartu, dalysis pastebėjimais ir pamatys, kaip jų santykiai atrodo kitų dalyvių akimis. Tai irgi svarbi psichoterapijos dalis.

– Santuokoje gyvenate jau 28 metus. Kam pati guosdavotės, kai kildavo nesutarimų su vyru? Galbūt teko kreiptis pagalbos į specialistus?

– Ne, tiesiog Lietuvoje nebuvo priimtina ir dabar dar nėra įprasta tokiais klausimais kreiptis į santykių ekspertus, nors svetur žmonės ieško profesionalų pagalbos norėdami išsaugoti šeimą.

Esu linkusi daugelį problemų spręsti pati, be aplinkinių patarimų.

Vengiu į santykių aiškinimąsi įtraukti tėvus ar vaikus. Tie žmonės yra labai jautrūs ir, manau, juos reikėtų saugoti nuo tokių reikalų.

O nesutarimų ir įvairių konfliktų per tuos bemaž tris dešimtmečius buvo. Pati sau būčiau juokinga tvirtindama, kad mūsų santuoka tobula.

Abejoju, kad kam nors taip būna, juk bendrą gyvenimą ima kurti dvi skirtingos asmenybės, skirtingo temperamento, skirtingų poreikių.

Reikia pasistengti, kad tie skirtumai nevargintų, neerzintų, kartais pamiršti vienus ar kitus savo interesus.

Stebėdama mūsų projekto poras suprantu, kad pats bjauriausias dalykas yra nenoras pripažinti kito asmens svarbos. Atrodo, kad svarbiausi tik paties poreikiai, norai, požiūris, o kitas žmogus šalia yra tik tam, kad padėtų pirmajam gyventi. Santykiams tai nieko gera neduoda.

– Kaip jūs pati keitėtės gyvendama šeimoje? Ar teko išmokti nusileisti, patylėti, užuot karštligiškai gynus savo nuomonę?

– Patylėti mokėjau visada, o mano vyras buvo gana tiesmukas, atviras, nenorintis patylėti. Dabar manau, kad per santuokos metus apsikeitėme šiomis savybėmis. Aš ėmiau tvirčiau sakyti, ką manau, o Arūnas išmoko susivaldyti.

Iki šiol mokomės vienas kitą girdėti ir suprasti, sulaukti, kol vienas neprašomas pasielgs taip, kaip kitam būtų malonu. Tai didysis kompromisų menas. Kad tai įvaldytum, reikia laiko.

– Viešumas neretai tampa išbandymu poroms. Kas jau kas, o jūs tai puikiai žinote – ne kartą buvo pasklidusios kalbos apie judviejų skyrybas. Ar projekte susitaikyti siekiančioms poroms viešumas nevirs dar vienu rimtu išbandymu?

– Be abejonės, šių porų santykiai sulauks daugybės žmonių dėmesio ir jiems teks priimti kitų nuomonę, greičiausiai ne tik malonią.

Tai bus tam tikras išbandymas, bet pats faktas, kad žmonės ryžosi dalyvauti, rodo jų apsisprendimą padaryti daug dėl savo laimės. Tikėkimės, ir nepageidaujami kitų vertinimai juos labiau sutvirtins nei skirs.

Mudu su Arūnu jau seniai susigyvenome su viešumu – netgi nemalonias istorijas mokame paversti juokais.

– Ar kada susimąstote, ką būtumėte praradę, jei su vyru būtumėte pasukę skirtingais keliais?

– Sunku pasakyti, kas būtų, jei būtų. Nedrįsčiau spėlioti, ar skyrybos būtų išėjusios į gera, ar į bloga.

Mano požiūris į santuoką per visus tuos metus nepasikeitė: jei ryžomės kurti šeimą, tai turime žiūrėti į tai atsakingai ir siekti ją išsaugoti kuo ilgiau.

Sunkiausia užduotis – pasikeisti pačiam

I.Valinskienės partneriu laidoje „Paskutinis šansas" tapęs psichologas T.Lagūnavičius tiki, kad šiurpią Lietuvos šeimų skyrybų statistiką įmanoma pakeisti, tik reikia atidžiau žvelgti į tarpusavio santykius ir pastebėti pirmuosius braškančios santuokos požymius.

Svarbiausia laidos rengėjų užduotis – paskatinti žmones prabilti apie nerimą keliančius dalykus. Tai pirmas žingsnis pokyčių link, bet toli gražu ne paskutinis. Laukia sunkus darbas – pastangos pasikeisti ir prisitaikyti.

„Šis procesas – abipusis. Jei norėsi tik pakeisti sutuoktinį, jo elgesį, pats neketindamas to daryti, nieko doro nebus“, – neabejojo T.Lagūnavičius.

Nėra formulės apskaičiuoti, kiek trunka kelionė nuo skyrybų slenksčio iki atkurtos darnos šeimoje. Tai priklauso nuo atmosferos namuose, krizės įsisenėjimo, noro keistis.

Laidos dalyvius T.Lagūnavičius konsultuos ne tik eterio metu – apie rūpesčius su partneriais kalbėsis ir asmeniškai, išjungus filmavimo kameras.

„Džiaugiuosi, kad šios laidos prodiuseriai profesionaliai ir jautriai žvelgia į projektą, neskubindami įvykių, skirdami laiko dalyviams suprasti save ir tarpusavio santykius, neskatindami priimti skubotų sprendimų ir leisdami paieškoti išeičių“, – džiaugėsi psichologas.

Stebėdami laidos dalyvius naudos neabejotinai gaus ir žiūrovai. Bus proga pasitikrinti, ar su panašiais nesutarimais susiduria šeimoje, ar žiūri į juos rimtai, nemanydami, kad taip tiesiog turėtų būti.

„Kartais atrodo, kad šeima šiuolaikinėje visuomenėje tampa nebe vertybe, o atgyvena. Į kitus žmones imama žvelgti vartotojiškai, tarsi į daiktus: pabodo – pakeisiu kitu“, – kalbėjo psichologas ir patarė nepasiduoti tokiam požiūriui, nes visuomenei bei valstybei tvirta šeima yra pastovumo ir gerovės garantas.

T.Lagūnavičius aiškino, kad paprastai pirmoji santuokos krizė poras ištinka antrą pusmetį po vestuvių, vėliau – apie penktuosius, tuomet – dešimtuosius santuokos metus. Darsyk – kai užauga vaikai.

„Žmogus turi pats keistis: suvokti, kad reikia permainų, ir pakeisti savo elgesį su antrąja puse, o kartais ir su savimi. Pavyzdžiui, prieš gulantis į lovą nusimaudyti. Atrodytų, elementaru, o kartais tai tampa didžiule problema, ypač jei šitaip nedarei 25 santuokos metus“, – sakė T.Lagūnavičius.

Į psichologą norėdamos pagerinti santykius šeimoje paprastai kreipdavosi moterys, dabar labai padaugėjo to siekiančių vyrų.

Skyrybas rodė ir žvaigždės, ir kortos

Kalbų apie Ingos ir Arūno Valinskų (nuotr.) skyrybas būta ne kartą.

Prieš dešimtmetį šios šeimos skyrybas pranašavo garsus Rusijos astrologas Pavelas Globa ir apie tai pasakojo vienos televizijos laidos eteryje.

„Neturėdami ką veikti žmonės gali prisigalvoti įvairiausių nesąmonių. O jei dar kur nors perskaitė, kad Valinskas atostogavo vienas, o Valinskienė kelis kartus vakarėliuose pasirodė be vyro, atsiranda ir menamas pagrindas taip manyti.

Mes niekada nevaikščiojome susikibę už rankučių ir niekada to nedarysime, tad žmonės ir toliau galės kurti gandus. Tegul – kad tik jiems būtų linksmiau gyventi“, – iš tokių pranašysčių tuomet tik juokėsi I.Valinskienė ir prisiminė, kad kadaise jai buvo išburtos dvi, o Arūnui – trys santuokos.

Kai 2008-aisiais Valinskai nutarė pasukti į politiką, netrūko svarstančių, ar garsios pramogų pasaulio poros santykiams nepakenks nauja veikla.

„Valinskienė bijo, kad su kitu bus dar blogiau“, – į tokias kalbas tuomet reagavo A.Valinskas.

Žmona jam pritarė: „Ko gero, tai pagrindinė priežastis. Juk jei su vienu sunku, dar nereiškia, kad su kitu bus lengviau. Pamatei kitą vyrą, žiūrintį gražiomis akimis ir sakantį komplimentus, kurių galbūt jau seniai negirdėjai iš savo vyro, tai turi išskysti? Visi, išskyrus Valinską, tobuli ir geri? Nėra tobulų žmonių. Tad bėgti ir ieškoti nežinia ko – tuščias reikalas.“

Prieš penkerius metus, 2010-aisiais, Valinskų skyrybos tapo balandžio 1-osios pokštu. Vienas interneto portalas paskelbė, kad filmuojant laidą „Žvaigždžių duetai" tarp Ingos ir Arūno įsiplieskė konfliktas.

A.Valinskas neva keletą kartų įžeidė žmoną, o ši atsikirto tuo pačiu. Šeimai artimas šaltinis esą patvirtino, kad Valinskai jau tariasi su advokatais, Inga net pradėjo ieškotis naujo būsto.

Kitą dieną ši žinia buvo paneigta.

Tais pat metais tarologas Leopoldas Malinauskas būrė tuomet garsios politikų poros ateitį ir nežadėjo nieko gera.

Porai iškrito kvailio ir bepročio korta, reiškianti santykių krizę bei chaosą.

„Jie elgsis beprotiškai, priims spontaniškus sprendimus, santykiai laikysis ant plauko. Bet koks, net menkiausias, atsitikimas gali lemti santykių griūtį.

Ingai reikia stipraus vyro, o Arūnas šiuo metu nepasižymi tvirtybe ar savitvarda“, – skelbė tarologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.