Badavimas būrėjai Vaivai Budraitytei išvalo protą ir sielą

Porą kartų per metus sumaniusi išsivalyti organizmą astrologė Vaiva Budraitytė (55 m.) nesikankina – dešimt dienų gerti tik vandenį jai įprasta. Tomis dienomis moteris su niekuo nebendrauja, net ir su sutuoktiniu persimeta vos keliais žodžiais, rašo “Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Liepos 14-ąją pasninkauti nusprendusi V.Budraitytė badavo 9 dienas. Per tą laiką moteris meditavo, vaikščiojo, mankštino akis.<br>T.Bauro nuotr.
Liepos 14-ąją pasninkauti nusprendusi V.Budraitytė badavo 9 dienas. Per tą laiką moteris meditavo, vaikščiojo, mankštino akis.<br>T.Bauro nuotr.
Laida „Vaivos pranašystės“ bus filmuojama sutuoktinių V.Budraitytės ir G.Naujoko namuose. „Net jei ekrane mano vyro nematysite, žinokite, kad jis slepiasi kur nors už fotelio ar už kameros“, – juokėsi būrėja.<br>T.Bauro nuotr.
Laida „Vaivos pranašystės“ bus filmuojama sutuoktinių V.Budraitytės ir G.Naujoko namuose. „Net jei ekrane mano vyro nematysite, žinokite, kad jis slepiasi kur nors už fotelio ar už kameros“, – juokėsi būrėja.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vykintė Budrytė („Lietuvos rytas“)

Aug 9, 2015, 7:34 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 8:12 AM

Astrologė V.Budraitytė grįžta į televiziją. Naujame „Lietuvos ryto“ televizijos sezone ji ves realybės dokumentikos laidą „Vaivos pranašystės“.

Garsi būrėja į skandalingus, svarbius Lietuvos ir pasaulio įvykius pažvelgs kitaip. Kaip seksis mūsų vyrų krepšinio rinktinei Europos čempionate? Kas iš tikrųjų nutiko pilotams Baltijos jūroje? Kokių pramogų pasaulio garsenybių santuokos braška ir kodėl? Tokie ir panašūs klausimai bus nagrinėjami V.Budraitytės vedamoje valandos trukmės laidoje.

Joje bus ir aktualių naujienų, kurias pasitelkusi savo sugebėjimus būrėja komentuos, ir perspėjimų, patarimų bei pranašysčių. Į laidą bus kviečiamas svečias – žinomas žmogus.

Į laidos kūrėjus galės kreiptis žiūrovai su savo istorijomis ir klausimais, taip pat visi manantys, kad ir patys turi netradicinių galių bei gebėjimų.

Dalis laidos bus filmuojama astrologų V.Budraitytės ir jos vyro Gaudento Naujoko (51 m.) namuose. Beveik tris dešimtmečius astrologe dirbančią moterį sutuoktinis palaiko kiekviename žingsnyje. Net ir tuomet, kai V.Budraitytė kelioms savaitėms užsidaro namuose, badauja ir su niekuo nebendrauja.

– Kaip badavimas keičia jūsų dienotvarkę? – pasiteiravau V.Budraitytės, kuri kalbėtis sutiko tik baigusi devynių dienų badavimą.

– Tai vadinu ne badavimu, o pasninku, nes kiekvienais metais kelis kartus maisto atsisakau savanoriškai. Šią vasarą buvau suplanavusi 14-a, tačiau išėjo 9 dienos pasninko.

Nuo liepos 14-osios užsidariau su savo „technikomis“. Tuo metu pabadauju, pamedituoju, mankštinu akis, patyliu, paeinu bėgimo taku. Tokios būna mano atostogos.

Nebūna dviejų vienodų badavimų. Kai buvau jaunesnė, badaudama net dirbdavau fizinį darbą. Šįkart buvo šalta, tad nėjau į daržą ir šiltnamį. Norėjosi daugiau pagulinėti. Šiaip badaudama būnu gana aktyvi, tik su niekuo nešneku, išskyrus Gaudentą. Maisto atsisakau dar ir žiemą, iškart po švenčių, nuo sausio 1-osios – septynioms dienoms.

– Ką jums duoda badavimas?

– Kai kurie badauja, kad sulieknėtų, bet man badavimas – tai proto ir sąmonės išvalymas. Sustiprėja atmintis, akys. Visas tiesiog persikrauni tarsi kompiuteris.

O jei noriu žmoniškų atostogų, kaip vadina vaikai, išskrendu kur nors į šiltuosius kraštus, kur žinau, kad bus geras oras, galėsiu pasimaudyti, pažvejoti. Esu šilumos mėgėja, man patinka saulė. Tuomet aš atsigaunu ir esu kupina energijos.

– Ar nesunku išbūti be maisto?

– Kai badauju, geriu tik vandenį. Žinoma, valios reikia viskam, bet po pirmų trijų dienų viskas einasi savaime – valgyti jau nesinori. Net badaudama ruošiu valgyti šeimai, konservuoju agurkus, pomidorus.

– Dietologai jums paprieštarautų. Sako, kad badas – tai didžiulis stresas organizmui.

– Domiuosi vokiečių, rusų dietologų principais, kurie gydo badavimu. Jau įrodyta, kad kalorijų ribojimas ir pasninkas yra reikalingi.

Viso pasaulio religijos tam tikrais atvejais reikalauja riboti maistą. Tarp kitko, badavimo naudą gydytojai pirmiausia pastebėjo psichiniams ligoniams. Tiems, kurie atsisakydavo maisto, pagerėdavo, tiesa, paūmėdavo kitos, ne protinės, ligos.

Bent kartą per savaitę pasninkauti yra naudinga. Netgi naminiams gyvūnams. Kai kurie veterinarai taip pataria, nes turi būti vadinama blogos medžioklės diena.

– Jūs savo šuns sekmadieniais irgi nešeriate?

– Taip. Jis kartu su mumis sekmadieniais pasninkauja. Galiu pasakyti, kad nė vienas mano laikytas šuo niekada nesirgo. Be to, nešeriame sausuoju ėdalu, o duodame kartą per dieną maisto, kurį ir patys valgome. Užtat mūsų šunys jaučiasi puikiai psichologiškai.

– O ką jūs paprastai pati valgote? Esate vegetarė?

– Mėsą valgome nebent svečiuose, per metus vos kelis kartus. Beveik 95 procentais esame vegetarai, valgome žuvį. Mūsų kartai įprasta valgyti mėsą, ypač vyrams. Tačiau neseniai Gaudentui parodžiau dokumentinį filmą, kuriame aiškinama, kad graikai Heraklio laikais buvo vegetarai. Mane tai nustebino.

Ir dabar yra įvairių sporto šakų olimpinių čempionų, kurie maitinasi vegetariškai. Iš jautienos gaunamus baltymus puikiai gali atstoti pupelių troškinys su daržovėmis.

– Be kokio patiekalo neįsivaizduojate savo gyvenimo?

– Be bulvių košės ir šaltibarščių. Mudu su vyru labai mėgstame šaltibarščius ir pastaruoju metu juos ruošiame su iš sojų produktų pagamintu jogurtu. Kai pirmą kartą vaikams davėme paragauti, jie net nepajuto skirtumo. Mano vyras tobulai ruošia įvairius patiekalus iš tarkuotų bulvių – kugelį, bulvinius blynus.

– Jūsų darbas – bendrauti su žmonėmis, gilintis į juos. Kas kasdien geriausiai padeda atsipalaiduoti nuo svetimų istorijų?

– Tam ir yra meditacija, proto valymas. Jei su žmonėmis dirbdamas to nedarysi, gali išprotėti. Juk tiek žmonių problemų perleidi per save. Tai labai sudėtinga, todėl reikia daug energijos. Jei nori būti darbingas, o ne iškart gulti į lovą, privalai prižiūrėti savo protą.

Mes su vyru darome viską, kad išsaugotume aiškų protą ir mąstymą. Po darbo pirmiausia einu nusiprausti po tekančiu vandeniu.

– Turbūt išmokote užbėgti stresui už akių?

– Tikrai ne. Turiu daug cholerikės savybių. Mano charakteris gana stiprus, aštrokas. Nesu iš tų, kurie moka suvaldyti stresą. Greičiau jau trenkiu kumščiu į stalą ir rėžiu savo argumentus. Jei manęs paklausia kodėl, atsakau, kad tingiu aiškinti. (Juokiasi.) Mes su vyru labai panašiai mąstome, esame iš vieno krašto ir vienas kitą puikiai suprantame.

– Gydote priklausomybes. Gal esate pastebėjusi, kokių daugėja pastaruoju metu?

– Pirmiausia mes ne gydome, o mokome sveikai gyventi. Gaudentas su nuo alkoholio priklausomais vyrais dirba labai atsidavęs. Aš tiek kantrybės neturėčiau, tad daugiau dirbu su moterimis, su jomis daug kas kitaip. Turime daug žinių, kurios duoda naudos.

Pastaruoju metu vis daugiau kreipiasi žmonių, priklausomų nuo kompiuterio, azartinių žaidimų. Pavyzdžiui, mamos dažnai skundžiasi, kad negali atitraukti vaikų nuo kompiuterio, nes jie kelia isterijas. Klausiu: o kaip namuose, kur auga septynmetis, atsirado tas kompiuteris? Pats materializavosi? Jei dėl to kyla problemų, reikia tiesiog paimti ir išmesti kompiuterį pro langą. Kas brangiau – kompiuteris ar vaiko psichika?

– Padedate ir turintiems maitinimosi sutrikimų?

– Vis dažniau kreipiasi tie, kurie skundžiasi, kad vaikai nieko nevalgo. O iš pažiūros tas vaikas praktiškai yra nutukęs! Tai rodo, kad jis nevalgo vaisių ir daržovių, o tik greitąjį maistą. Reikia vos ne naktį keltis ir vaiką vežti į „McDonald’s“. Klausia, ką daryti.

Sakau, kad reikia pakeisti tėvelius. Gydytoja Marfa Oganyan, kuri man yra didelis autoritetas, sako, kad kai į ją kreipiasi jauna motina, turinti sergantį vaiką, ji visada pirmiausia pradeda gydyti motiną, o į vaiką net nežiūri. Kai išmokai sveikai gyventi mamą, iškart pasveiksta ir vaikas.

– Ko pastaruoju metu dažniausiai klausia žmonės?

– Daugėja besikreipiančių dėl sveikatos. Žmonės domisi, ką valgyti, kaip pasveikti. Be to, ypač padaugėjo porų, kurios negali susilaukti vaikų netgi pasitelkę dirbtinį apvaisinimą.

Viena priežasčių yra besaikis alkoholio vartojimas. Lietuvos jaunimas yra prasigėręs. Problemų daugiausia turi tie, kuriems per 30 metų. Manau, sąmoningai slepiama, kokią žalą daro alkoholis, nutylimos daugybės ligų priežastys, tarp jų ir nevaisingumo.

Mes su vyru apie tai surenkame daugybę informacijos iš viso pasaulio. Kodėl žmonės negali susilaukti vaikų? Dėl to, kad šeštadieniais geria skanų vyną. Anksčiau moterys negimdžiusios net nedrįsdavo žiūrėti į tą pusę, prieš šimtą metų jos net negalėdavo įeiti į patalpą, kur gerdavo vyrai.

– Ar, palyginti su ankstesniais laikais, žmonės dabar laimingesni?

– Šį darbą dirbu nuo 1986 metų ir galiu pasakyti, kad žmonės yra tūkstantį kartų laimingesni ir laisvesni nei tada. Ypač negaliu atsidžiaugti jaunuoliais – jie juda, kažką veikia, tobulėja, yra be galo pasaulietiški, nebijo pokyčių, kelionių ir iššūkių.

– Ką pati norėtumėte išbandyti? Gal kokį ekstremalų dalyką?

– Aš jau ir taip užsiimu giluminiu nardymu. Be to, visuomet ko nors mokausi. Šiuo metu tapau, mokausi anglų kalbos, groju smuiku, pianinu. Mėgstame keliauti. Mes su vyru nuolatos sumąstome ką nors įdomaus.

– Televizijoje esate ne naujokė: pati dažnai dalyvaujate laidose, be to, vedėte laidą „Iliuzija tikrovė“ (BTV), kartu su Vyteniu Pauliukaičiu ir Inga Norkute-Žviniene – „Būk mano meile“ (LNK). Dabar pasirodysite „Lietuvos ryto“ TV laidoje „Vaivos pranašystės“. Grįžti į televiziją jums yra iššūkis?

– Dirbti su prodiuseriu Kristupu Krivicku jau yra iššūkis. (Juokiasi.) Jaučiu jam didelę simpatiją kaip žmogui, man patinka tai, kaip jis tvarko savo gyvenime, koks yra motyvuotas.

Manau, kad laida žmonėms patiks, nes joje nebus smurto, agresijos, tik įdomybių, atsakymų į aktualius klausimus ir šiek tiek humoro.

Filmuosime mūsų namuose. Jei reikės, pasikviesime ir mano vyrą. Kad ir ką daryčiau, jis visuomet stovi man už nugaros. Tad jei jo ir nematysite ekrane, žinokite, kad slepiasi kur nors už fotelio ar už kameros. (Juokiasi.) Jis visuomet mane stebi ir palaiko. Tvirtą jo petį jaučiu jau 15 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.