Sandra Daukšaitė Kalnų Karabache ragavo ir karo, ir pamišimo

Garsaus armėnų režisieriaus Jivano Avetisiano juostoje „Paskutinis gyventojas“ (The Last Inhabitant) filmuotis pakviesta lietuvė aktorė Sandra Daukšaitė-Petrulėnė (32 m.) išvyko į Kalnų Karabachą, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“. Moteris džiaugėsi jai skirtu pagrindiniu vaidmeniu, tačiau neslėpė jaudulio dėl išsiskyrimo su šeima.

S.Daukšaitė-Petrulėnė filme „Paskutinis gyventojas“.
S.Daukšaitė-Petrulėnė filme „Paskutinis gyventojas“.
Juostos „Paskutinis gyventojas“ filmavimo aikštelėje.
Juostos „Paskutinis gyventojas“ filmavimo aikštelėje.
Juostos „Paskutinis gyventojas“ filmavimo aikštelėje.
Juostos „Paskutinis gyventojas“ filmavimo aikštelėje.
S.Daukšaitė-Petrulėnė su vyru Aurimu ir dukra Elze nesimatys tris savaites.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
S.Daukšaitė-Petrulėnė su vyru Aurimu ir dukra Elze nesimatys tris savaites.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

Aug 23, 2015, 2:11 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 7:58 AM

Prieš savaitę neprofesionali aktorė S.Daukšaitė-Petrulėnė iki rudens atsisveikino su dukra Elze (6 m.) ir vyru Aurimu (35 m.).

„Kivirčų dėl to, kad išvykstu filmuotis, nebuvo. Vyras su dukra žino, kad aktorystė – mano svajonė. O aš žinau, kad mano sėkmė yra visos mūsų šeimos sėkmė.

Jaudinuosi ne dėl to, kad jie nesusitvarkys. Dėl to nė kiek neabejoju. Tėtis puikiai rūpinasi Elze, ruošia maistą, sušukuoja, jų ryšys labai stiprus. Nerimą kelia beprotiškas ilgesys, kuris mane apima išvykstant ilgesniam laikui“, – atvirai kalbėjo moteris.

Kaip stipriai trūksta šeimos, Sandra pirmąkart pajuto, kai prieš kelerius metus Laplandijoje daugiau nei mėnesį filmavosi režisieriaus Mariaus Ivaškevičiaus juostoje „Santa“.

Kitos išvykos darbo reikalais buvo trumpesnės.

Šįkart S.Daukšaitė-Petrulėnė su artimaisiais nesimatys tris savaites, tačiau turės galimybę bendrauti internetu.

Anglų filologiją ir politikos mokslus baigusi žavi šviesiaplaukė neturi aktorinio išsilavinimo, bet tai nėra kliūtis – lietuvių ir užsienio režisieriai jai negaili patrauklių pasiūlymų.

Be to, kad sukūrė pagrindinį Ingos vaidmenį filme „Santa“, S.Daukšaitė-Petrulėnė vaidino televizijos serialuose „Nekviesta meilė“, „Moterys meluoja geriau“, „Nemylimi“, „Svetimi“, „Tobula kopija“.

Filmuotis į Kalnų Karabachą lietuvė išvyko kino festivalio „Golden Apricot“ nugalėtojo armėnų režisieriaus J.Avetisiano kvietimu.

S.Daukšaitės-Petrulėnės vaidyba filme „Santa“ susižavėjęs režisierius dar prieš porą metų ją pakvietė filmuotis naujausiame savo kūrinyje, kurį žiūrovai išvys kitais metais.

Juosta filmuoti pradėta rugpjūčio 10-ąją. Kartu su S.Daukšaite-Petrulėne filme vaidins ir Holivudo garsenybė aktorius Homayounas Ershadi. Šis Kanų Auksinę palmės šakelę pelnęs iranietis žiūrovams pažįstamas iš filmo „Ieškomiausias žmogus“ (A Most Wanted Man).

„Paskutinio gyventojo“ veiksmas plėtojamas 1988-aisiais etniniais konfliktais tarp armėnų ir azerbaidžaniečių išgarsėjusiame Kalnų Karabache. Į šią vietovę lietuvė išvyko trečią kartą.

„Per pirmas dvi keliones pabendravau su režisieriumi, kitais aktoriais, tarp jų ir su H.Ershadi. Jis pasirodė įdomus, inteligentiškas, mandagus, be to, savo profesijos asas.

Tąkart vyko trumpi filmavimai, grimavimo bandymai, kiti parengiamieji darbai“, – prieš pat išvykdama pasakojo S.Daukšaitė-Petrulėnė.

Kalnų Karabachas lietuvei padarė didelį įspūdį. Moterį tiesiog užbūrė kalnai ir didinga šio krašto praeitis – senoviniai pastatai, šventyklos.

Kelionė nuo Armėnijos sostinės Jerevano iki filmavimo aikštelės Kalnų Karabache trunka daugiau nei 7 valandas.

S.Daukšaitė-Petrulėnė neslėpė, kas prieš važiuojant į kalnus visai filmavimo komandai tenka vartoti vaistus nuo pykinimo. Be to, vingiuotais keliais kylant į viršukalnes dažnam keliautojui užgula ausis, svaigsta galva.

Filme „Paskutinis gyventojas“, kuris pasakos jautrią tėvo ir dukters istoriją, S.Daukšaitė-Petrulėnė vaidins išprotėjusią moterį, patyrusią šoką, kai buvo sudegintas jos vyras.

„Nors filmas atspindi 1988 metų karinį konfliktą tarp armėnų ir azerbaidžaniečių, tai nėra istorija vien apie karą.

Juostoje atskleidžiami žmonių santykiai, požiūris į nacionalizmą ir patriotizmą. Daug atjautos, meilės, pasiaukojimo“, – sakė pašnekovė.

Moteris, kurią vaidins S.Daukšaitė-Petrulėnė, iš tikrųjų nėra tikra filme rodomo tėvo duktė.

Tai lietuvė, kurią kaukazietis pasiėmė mirus jos motinai – jam gyvybę išgelbėjusiai medicinos seselei.

Aktorė mano, kad šis vaidmuo nebus lengvas, tačiau tikisi, kad viskas pavyks, o patirtis, kurios įgis, pravers ateityje.

Kaunietei norisi pažinti kitokią kultūrą ir perprasti tolimo krašto tradicijas.

S.Daukšaitė-Petrulėnė prisipažino, kad ne visada lengva įsijausti į vaidmenį, esą daug kas priklauso nuo filmo scenos.

Bet kai stovėdama prieš kameras moteris dėkoja Dievui ir pasauliui už progą dirbti savo svajonių darbą, rezultatas būna puikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.