Vilniuje sproginės įspūdingi fejerverkai iš parako tėvynės

Lietuvos sostinėje septintą kartą vyksiantis fejerverkų festivalis „Vilniaus fejerija“, kaip žada jo rengėjai, turėtų būti pats įdomiausias per visą jo istoriją.

„Vilniaus fejerija“ sostinės dangų nutvieskia kiekvieną rudenį.<br>T.Bauro nuotr.
„Vilniaus fejerija“ sostinės dangų nutvieskia kiekvieną rudenį.<br>T.Bauro nuotr.
Fejerverkų šventėje koncertuos ir grupė „Lemon Joy“.<br>T.Bauro nuotr.
Fejerverkų šventėje koncertuos ir grupė „Lemon Joy“.<br>T.Bauro nuotr.
Fejerverkai iš Kinijos į Lietuvą ilgai keliavo jūra, o tada į Vilnių atvežti vilkiku.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Fejerverkai iš Kinijos į Lietuvą ilgai keliavo jūra, o tada į Vilnių atvežti vilkiku.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Fejerverkai iš Kinijos į Lietuvą ilgai keliavo jūra, o tada į Vilnių atvežti vilkiku.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Fejerverkai iš Kinijos į Lietuvą ilgai keliavo jūra, o tada į Vilnių atvežti vilkiku.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (4)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Sep 24, 2015, 2:52 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 2:33 AM

Pernai į Vingio parką pasižiūrėti kelių užsienio komandų sprogdinamų fejerverkų ir pasiklausyti muzikos susirinko per 10 tūkstančių žiūrovų.

Vienas spalvingiausių rudens renginių, neabejojama, ir šį šeštadienį privilios ne mažiau publikos – programą jo rengėjai vadina išskirtine.

Vienas svarbiausių kozirių – pirmąkart „Vilniaus fejerijoje“ programą demonstruosiantys fejerverkų meistrai iš Kinijos.

Ilga kelionė jūra

Pirmadienį į Klaipėdos uostą iš Kinijos atkeliavo konteineris su pirotechnika, reikalinga tos šalies komandos „Liuyang Jinsheng Fireworks“ pasirodymui.

„Krovinys jūra keliavo du mėnesius. Paprastai būdavo, kad užsienio komandos naudodavosi mūsų pirotechnika, bet kinai nori parodyti savąją.

Tai bus išties įspūdingas pasirodymas“, – neabejojo festivalį rengiančios įmonės „Blikas“ pirodizaineris Artūras Zumeras.

Kinija – parako ir fejerverkų kultūros tėvynė. Pristatyti fejerverkų meistrus iš jos Lietuvos publikai „Vilniaus fejerijos“ rengėjai svajojo jau seniai, tačiau, kaip patys prisipažįsta, nepasitikėjo savo jėgomis.

„Manėme, gal mūsų renginys per mažas, nesudomins jų. Ši komanda yra ir fejerverkų gamintojai, su jais užsimezgė draugiški santykiai.

Pirmą kartą festivalyje dalyvaus ne Europos komanda, pirmąsyk iš taip toli atvyksta ne tik fejerverkų kūrėjai, bet ir užtaisai“, – džiaugėsi A.Zumeras.

Į festivalį atvykstantys kinai fejerverkų versle dirba ilgiau nei penkis dešimtmečius. Šios įmonės komanda yra surengusi per tūkstantį pasirodymų dideliuose renginiuose – futbolo čempionatuose Prancūzijoje ir Brazilijoje, Kinijos, Malaizijos nacionalinėse šventėse. Prizus fejerverkų čempionatuose kinai skynė Filipinuose, Ispanijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse.

Rodys spalvingus numerius

„Vilniaus fejerijoje“ taip pat tradiciškai vyks varžybos – trys komandos, tarp jų ir kinai, rodys tris programos numerius.

Pirmojoje dalyje visos komandos rodys fejerverką pagal tą pačią muziką – žymių vokiečių rokerių „Scorpions“ dainas.

Antroji dalis – fejerverkų programa pagal savo šalies savitumą atspindinčią muziką, trečioji – ugnies pliūpsniai pagal laisvai pasirinktą muziką.

Atrodytų, kinai turėtų lengvai nugalėti, bet festivalio rengėjai nėra tuo įsitikinę.

„Vertins komisija, kuri atkreips dėmesį ne tik į fejerverkų įspūdingumą, mastelį, bet ir į kompoziciją, derėjimą su muzika.

Nesakyčiau, kad kinų pergalė garantuota“, – šyptelėjo A.Zumeras.

Festivalis – vis brangesnis

Mesti iššūkį svečiams iš fejerverkų tėvynės bandys pirmojoje „Vilniaus fejerijoje“ dalyvavę estai – per šešerius metus gerokai daugiau patirties sukaupusi pirotechnikos įmonė „Arnika“.

Be to, festivalyje rungsis itin tituluoti austrai – tikri fejerverkų didmeistriai „Feurwerke Jost“.

Jos meistrų paslaugomis naudojosi svarbiausių sporto ir meno renginių organizatoriai. Šių austrų fejerverkai pokšėjo per 2006-ųjų Europos futbolo čempionatą Vienoje, „Formulės 1“ lenktynes, Kanų kino festivalį Prancūzijoje.

Ši komanda yra žymiausių fejerverkų festivalių Čekijoje, Lenkijoje, Kroatijoje, Belgijoje, Italijoje, Maltoje, Ispanijoje, Vokietijoje ir Monake prizininkė arba nugalėtoja.

„Austrai irgi vežasi pilną vilkiką pirotechikos. Šių metų festivalis kur kas didesnis ir įspūdingesnis nei ankstesni tiek dėl komandų lygio, tiek dėl išlaidų.

Bet mes jau ir patys troškome žengti į kitą etapą“, – sakė A.Zumeras.

Žiūrovus linksmins ir žinomi atlikėjai

Fejerverkų festivalio svečius iki sutemų džiugins muzikos atlikėjų pasirodymai. „Kasmet stengiamės parinkti tokius atlikėjus, kurie patiktų kuo įvairesnio amžiaus žiūrovams. Festivalyje lankosi daug šeimų su vaikais“, – sakė renginio prodiuserė Nijolė Ruzgienė.

Renginio svečiams koncertuos romantiškos popmuzikos žvaigždės „Lemon Joy“, taip pat roko veteranai „Poliarizuoti stiklai“.

Palinksminti žiūrovus pakviestas ir trio „Čilinam“, kurį sudaro dainininkas Stanislavas Stavickis-Stano ir aktoriai Ramūnas Rudokas bei Marius Jampolskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.