Buvęs laidų vedėjas K. Stumbrys slaugo paralyžiuotą savo žmoną

Kažkada išėjusį į gatvę jį apspisdavo būriai vaikų. Buvusios populiarios TV laidos „Kibir tele vibir“ vedėjas Kastytis Stumbrys-Vaiduoklis (57 m.) šiandien mina darbo biržos slenkstį ir slaugo prie patalo prikaustytą savo žmoną, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

K.Stumbrys yra baigęs kino ir fotografijos meno mokslus.<br>M.Patašiaus nuotr.
K.Stumbrys yra baigęs kino ir fotografijos meno mokslus.<br>M.Patašiaus nuotr.
K.Stumbrys su ilgesiu prisimena laikus, kai dirbo televizijoje.
K.Stumbrys su ilgesiu prisimena laikus, kai dirbo televizijoje.
Užkietėjęs žvejys K.Stumbrys yra išleidęs knygą „Žvejo dirbtuvė ir virtuvė“.
Užkietėjęs žvejys K.Stumbrys yra išleidęs knygą „Žvejo dirbtuvė ir virtuvė“.
Bėdų spaudžiamas K.Stumbrys nestokoja humoro jausmo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Bėdų spaudžiamas K.Stumbrys nestokoja humoro jausmo.<br>M.Patašiaus nuotr.
K.Stumbrys yra baigęs kino ir fotografijos meno mokslus.<br>M.Patašiaus nuotr.
K.Stumbrys yra baigęs kino ir fotografijos meno mokslus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

2015-09-26 07:37, atnaujinta 2017-10-13 17:43

Juodos ir violetinės spalvų beretė, vaiduokliškas apsiaustas, barzda, burna su retais dantimis ir akiniai.

Šiuos išskirtinius smagios televizijos laidos personažo – Vaiduoklio skiriamuosius bruožus, kaip ir ypatingą K.Stumbrio balsą, ligi šiol prisimena daugybė žmonių.

„Kodėl neliko laidos? Aš jos neatsisakiau, televizija atsisakė manęs. Tu siūlai idėjas, o tau pateikia vienintelį klausimą: „Rėmėją turi?“

Atsakai, kad ne, ir išgirsti: „Na, tai eik iš čia“, – pasakojo buvęs laidos vedėjas.

Prieš keturiolika metų iš televizijos ekranų dingęs ilgaplaukis K.Stumbrys kurį laiką darbų stoka nesiskundė.

Maskvos universitete kino ir fotografijos meno mokslus baigęs vyras Šiaulių Lieporių gimnazijoje bei Radviliškio kultūros centre vaikus mokė fotografavimo paslapčių.

Jis taip pat bendradarbiavo su įvairiais leidiniais, išleido pasakų knygą vaikams „Baltųjų ramunių kaimelio istorijos“ ir knygą žvejams „Žvejo dirbtuvė ir virtuvė“, suorganizavo 6 autorines fotografijos parodas, dažnai žvejodavo.

Tačiau prieš ketverius metus viskas apvirto aukštyn kojomis: grybaujant miške jo pedagogei žmonai Aušrelei įsisegė erkė.

Iš pradžių į mažą vabalą niekas per daug dėmesio nekreipė, tačiau po 4 mėnesių pasirodė pasekmės.

„Dažnai sakydavau žmonai, kad ji geriau be aukštų suvarstomų batų į mišką neitų. Tačiau į tokius pamokymus retai kas kreipia dėmesį. Nekreipė ir ji.

Anksčiau Aušrelė buvo vieną kitą erkę parsinešusi, tačiau net jokių odos paraudimų nebūdavo. Tąkart viskas buvo kitaip“, – pasakojo K.Stumbrys.

Moteris, su kuria praeityje žinomas televizijos veidas gyvena 36 metus, nevaldo nei rankų, nei kojų.

„Uždelsėme. Kai liga įsisiūbavo, buvo vėlu, – atsiduso K.Stumbrys. – Prasidėjo smegenų uždegimas, o vėliau Aušrelę suparalyžiavo. Tapau žmonos slaugytoju, ją reikia apversti, pavalgydinti.“

Tačiau vyras net sunkiu metu nepraranda optimizmo, o ir gydytojai sako, kad tokie ligoniai gali pakilti iš patalo net po 15 metų. Svarbu nusiteikimas ir gydymas.

Dėl žmonos ligos Stumbriams teko keisti ir gyvenamąją vietą. Iš Šiaulių, kur gyveno pastaruoju metu, pora persikėlė į Kauno rajoną.

„Išlaikyti keturių kambarių butą, ypač žiemą, buvo labai sunku. Tačiau blogiausia, kad gyvenome toli nuo dukros Gintarės. Praėjusią vasarą atsikraustėme į Kauno rajoną. Dukra gyvena vos už kelių kilometrų.

Kai turiu išeiti su reikalais ar pažvejoti šalia namų esančiame tvenkinyje, ji prižiūri motiną“, – pasakojo K.Stumbrys.

Buvęs televizijos laidų vedėjas šiuo metu rengia straipsnius ir receptus vienam žvejų žurnalui, tačiau iš honoraro pragyventi sunku.

Prieš metus Kauno darbo biržos duris varstyti pradėjęs vyras tvirtino, kad jam labiausiai tiktų darbas namuose. Tuomet galėtų ir slaugyti žmoną, ir užsidirbti pragyvenimui.

K.Stumbrys galėtų maketuoti, kompiuterinėmis programomis tvarkyti fotografijas, dirbti kitus panašius darbus. Tačiau kol kas jokio pasiūlymo nesulaukia.

Ar nenorėtų sugrįžti į televizijos ekranus? „Siūliau keletą laidų projektų – apie žvejybą, kiną, meistravimo pamokas vaikams. Tačiau reikia susirasti rėmėjų“, – atsiduso vyras.

Vaiduoklio personažą kūręs vyras su ilgesiu prisimena laikus, kai dirbo televizijoje.

Prieš tapdamas Vaiduokliu laidoje „Kibir tele vibir“ jis gyveno Šiauliuose ir dirbo „Tango TV“ televizijos operatoriumi. Vėliau šiai televizijai prireikė laidos, skirtos vaikams.

Su vaikiška literatūra puikiai susipažinęs K.Stumbrys tokiai laidai turėjo idėjų. Kartu su ligi šiol puikiai žinomu televizijos veidu Dariumi Balčiūnu jis sukūrė laidą „Išdykę ledai“.

Netrukus K.Stumbrys buvo pakviestas dirbti į tuometę „LitPoliinter“ televiziją, įsikūrusią Lapėse (Kauno r.). Ten jis rengė reportažus laidai „Ryto ratas“, laidas vaikams apie nacionalinius ir regioninius parkus. Taip pat vaidino Vaiduoklį.

„Ši laida vaikams iš pradžių pavadinimo neturėjo, tačiau vėliau ji buvo pavadinta „Kibir tele vibir“, o aš devynerius metus buvau Vaiduokliu“, – prisimena vyras.

Nesutvarkyti dantys – viena įsimintiniausių K.Stumbrio išvaizdos detalių. Vyras dantų netaiso jau daugybę metų.

„Maždaug prieš 25 metus dantys buvo sveikutėliai. Jais atidarinėdavau alaus butelius, todėl jie ėmė lūžinėti. Vėliau prasidėjo negrįžtamas procesas – dantys ėmė retėti.

Vyras prisiminė, kaip dirbdamas televizijoje kartą nutarė pagaliau susitvarkyti dantis.

„Tuomet prodiuseris Audrius Giržadas pasakė: „Jeigu pabandysi susidėti dantis, mes tave į teismą paduosime už įvaizdžio sugadinimą. Tavo burna yra televizijos nuosavybė.“

Grasinimo jis iki šiol neatšaukė, todėl iki šiol dantų ir nesidedu“, – šmaikštavo K.Stumbrys.

Kai vesdavo TV laidas, K.Stumbrį vargindavo žiūrovų dėmesys gatvėje. „Ypač nemalonu būdavo eiti į parduotuvę, – prisimena buvęs laidų vedėjas. – Vaikai iš paskos sekiodavo ir žiūrėdavo, ką gi Vaiduoklis pirks.

Todėl buvau įsigudrinęs apsipirkinėti vėlai vakarais.

Vyras ne itin maloniai jausdavosi ir per atostogas.

„Lietuvos pajūryje mano poilsis primindavo Bonifacijaus atostogas. Iš paskos nuolat sekiodavo būrys vaikų.

Net maudytis į jūrą giliai neidavau, kad koks brendantis iš paskos bamblys nenuskęstų, – teigė buvęs Vaiduoklis. – Būna, kad ir dabar atpažįsta gatvėje. Tačiau tuo nesididžiuoju.

Televizijos pasiilgstu ne dėl garbės. Greičiau jaučiu ilgesį kolektyvui, su kuriuo dirbau, kūrybos procesui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“