Aktorius nenori prisiminti vaidmens R. Paksą šlovinančiame filme

Aktorius Rolandas Boravskis (44 m.), dėl kurio gyvybės šią savaitę kovojo medikai, su džiaugsmu filmavosi D.Kedį šlovinančiame seriale „Drąsos kaina“. O jo kolega Darius Petkevičius savo vaidmens Rolandą Paksą aukštinančiame filme nenori nė prisiminti, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

„Apsimeskime, kad šio mūsų pokalbio nebuvo“, – rėžė D.Petkevičius, paklaustas apie vaidmenį filme „Pilotas“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Apsimeskime, kad šio mūsų pokalbio nebuvo“, – rėžė D.Petkevičius, paklaustas apie vaidmenį filme „Pilotas“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kadras iš filmo „Pilotas“.
Kadras iš filmo „Pilotas“.
Kadras iš filmo „Pilotas“.
Kadras iš filmo „Pilotas“.
Kadras iš filmo „Pilotas“.
Kadras iš filmo „Pilotas“.
Filme „Šimtametis, kuris išlipo pro langą ir dingo“ A.Paulavičius vaidino J.Staliną.
Filme „Šimtametis, kuris išlipo pro langą ir dingo“ A.Paulavičius vaidino J.Staliną.
Juostoje „Tadas Blinda. Pradžia“ pagrindinį vaidmenį atliko M.Jankavičius.
Juostoje „Tadas Blinda. Pradžia“ pagrindinį vaidmenį atliko M.Jankavičius.
Daugiau nuotraukų (6)

Vykintė Budrytė („Lietuvos rytas“)

Oct 23, 2015, 6:56 AM, atnaujinta Oct 8, 2017, 9:47 AM

Režisieriaus Sauliaus Vosyliaus 2008 metais sukurtoje juostoje „Pilotas“ D.Petkevičius įkūnijo pagrindinį herojų – iš pareigų nušalintą prezidentą Rolandą Paksą.

Nors kūrėjai teigė, kad šis filmas ne apie R.Pakso politinę karjerą, sąsajos buvo daugiau nei akivaizdžios.

R.Paksą šlovinančios juostos darbinis pavadinimas buvo „Svetimas“. Kadangi taip pavadintas vienas garsus Holivudo filmas, S.Vosyliui teko galvoti kitą.

Filme vaidino būrys žinomų aktorių: dabar jau miręs Antanas Šurna, Arvydas Dapšys, Vytautas Tomkus, Lina Budzeikaitė, Albinas Keleris.

Jie įkūnijo įvairius puikiai atpažįstamus Lietuvos politikus ir pareigūnus. A.Šurnos personažas vadinamas Profesoriumi. Galima nesunkiai numanyti, kad tai buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Prieštaringai vertinamo politiko R.Pakso vaidmenį atlikęs D.Petkevičius prieš filmo premjerą teigė neigiamos reakcijos nebijantis. Vis dėlto dabar jis šios patirties nė prisiminti nenori.

„Apsimeskime, kad šio mūsų pokalbio nebuvo“, – kategoriškai rėžė man, kai paprašiau pasikalbėti apie tą vaidmenį.

Filmo „Pilotas“ scenarijų rašęs žurnalistas Seimo narys Vytautas Matulevičius (63 m.) „TV antenai“ sakė, kad D.Petkevičius pateisino jo lūkesčius ir sužavėjo profesionalumu.

„Kai atrankoje pamatėme D.Petkevičių, visi nuščiuvome. Atsirado vidinis užtikrintumas, kad jis puikiai tinka.

Tiesa, rašydamas scenarijų, jei ir buvo kalbama apie numanomą prototipą, neturėjau minties, kad aktorius turėtų būti išoriškai panašus į herojų“, – kalbėjo V.Matulevičius.

Seimo narys taip pat atskleidė, kad keli garsūs Lietuvos aktoriai atsisakė vaidinti R.Paksą.

„Buvo ir žinomų aktorių, kurie atsisakė. Už šio filmo stovėjo numanoma istorija, numanomi herojai, kurie gal kai kam iš aktorių buvo nepriimtini kaip žmonės, kaip politikai. Tai puikiai suprantu“, – sakė scenarijaus autorius.

V.Matulevičiaus nuomone, politinis fonas daugumai trukdė į filmą pažvelgti objektyviai.

Lietuvis įkūnijo Josifą Staliną

Aktoriui Algirdui Paulavičiui (72 m.), įkūnijusiam vieną nuožmiausių pasaulio diktatorių J.Staliną, šis vaidmuo kelia gerų prisiminimų.

Pagal švedų rašytojo Jono Jonassono bestselerį „Šimtametis, kuris išlipo pro langą ir dingo“ kurtame režisieriaus Felixo Herngreno vaidybiniame filme su humoru ir ironija žvelgiama į praėjusio amžiaus pasaulio istoriją.

A.Paulavičius J.Stalino vaidmeniui buvo pasirinktas iš kelių lietuvių aktorių. Vaidmens atlikėjo taip pat buvo ieškoma Lenkijoje ir Baltarusijoje.

Lietuvis išoriškai nėra labai panašus į buvusį Sovietų Sąjungos diktatorių, todėl pagelbėjo grimo meistrai. Tiesa, jam teko nusiskusti barzdą. O ūsų pakako savų.

Filmo kūrėjai į sutartį bandė įrašyti reikalavimą, kad A.Paulavičius ateityje niekada neturėtų teisės vaidinti J.Stalino. Aktorius su tuo kategoriškai nesutiko.

„Tai būtų mano kūrybinės laisvės suvaržymas. Aš nežinau, ar ateityje kokiame nors spektaklyje man vėl nebus pasiūlytas toks vaidmuo“, – „TV antenai“ yra sakęs A.Paulavičius. Filmo kūrėjai turėjo nusileisti.

Epizodai, kuriuose vaidino A.Paulavičius, buvo filmuojami viename Budapešto muziejuje. Kelių jo salių interjeras atitiko juostoje vaizduojamo laikotarpio (1943–1953 m.) dvasią.

„Vengrijoje buvau penkias dienas. Filmavausi parą. Man buvo smagu dirbti, džiaugiuosi puikia patirtimi“, – yra pasakojęs teatro ir kino aktorius.

Plėšikas ar svieto lygintojas?

Istorikai prieštaringai vertina devynioliktajame amžiuje gyvenusį Tadą Blindą, apie kurio žygius sukurti du filmai: „Tadas Blinda“ (1973 m.) ir „Tadas Blinda. Pradžia“ (2011 m.).

Pastarajame, kurį režisavo Donatas Ulvydas, pagrindinį vaidmenį sukūrė dainininkas Mantas Jankavičius (35 m.). Jis yra sakęs, kad nemėgsta neteisybės ir nebent tuo jam šis vaidmuo buvo artimas.

Apie XIX a. viduryje Lietuvoje gyvenusį Tadą Blindą žinoma nedaug. Viena aišku – tai buvo žemaičių plėšikų vadas, bet laikui bėgant lietuvių literatūroje tapo kone herojumi.

Istorikai teigia, kad T.Blinda buvo ne kovotojas už lygybę, o tik plėšikas, kurio visi bijojo ir nekentė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.