Dvynių konkurse „Twins Peak 2015“ – dvyniai iš Afrikos

Dvyniai iš visos Lietuvos ir užsienio šalių antrąkart renkasi į konkursą „Twins Peak 2015“. Visą mėnesį konkursas virtualiai vyko portale lrytas.lt, finalinis renginys lapkričio 13 d. 18 val. tradiciškai vyks sostinės prekybos ir renginių centre VCUP.

Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 9, 2015, 1:27 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 3:48 AM

Šimtų originalių, net į dovanų dėžutę „supakuotų“ dvynių nuotraukų sulaukta iš įvairiausių pasaulio kampelių – lietuviai emigrantai gausiausiai dvynių nuotraukų atsiuntė ių Airijos, Anglijos, Norvegijos, Olandijos, Belgijos.

Labiausiai nustebino negirdėtas vieno miesto pavadinimas – Mahdija. Pasirodo, tai Afrika! Rytų Tuniso miestas Mahdija yra žvejybos uostas, kuriame gyvena du šaunūs lietuviai dvyniai Juozas ir Salemas Kehila. Šešiamečių dvynių nuotraukas konkursui iš Afrikos atsiuntė jų mama Jolita Kazlauskaitė.

Nežinia, ar dvyniai iš tolimos šalies atvyks į finalinį renginį VCUP, tačiau dvynių šventės nekantriai laukia keli šimtai dalyvių. Kai kurios dvynių poros, konkurse dalyvavusios pernai, šiemet vėl ketina siausti dvynių fiestoje.

Vilniečiai Džiugas ir Mažvydas Arnauskai pernai finale tapo dvynių konkurso „Twins Peak 2014“ nugalėtojais tarp vaikų. Jiems taip patiko šventė, kad mamos nekantriai klausinėjo, ar dalyvaus šiemet. Juolab kad jie šį penktadienį į konkursą atvyks ne vieni, o su sesutėmis – keturių mėnesių dvynėmis Ūla ir Mėta. Ieva Arnauskienė juokiasi, kad metai tarp dvynių konkurso „Twins Peak“ nepraėjo veltui – Arnauskai augina keturis vaikus – dvi dvynių poras, du berniukus ir dvi mergaites!

Tradicija tapusiame renginyje VCUP laukiama keli šimtai svečių – juk vien dvyniai visi po du, o mažieji – su tėveliais, broliais ir sesutėmis. Vienodai pasipuošusių įvairiausio amžiaus dvynių fiestoje tikrai dvejinasi akyse! Jie tyrinėja vieni kitus, susipažįsta, bendrauja, fotografuojasi, keičiasi kontaktais!

Dvyniai – tai atskiras pasaulis, atskira respublika, atskira kasta, kuri prieinama ir suprantama tik dvyniams. Juk tik jie visą gyvenimą girdi: „Oi, kokie jūs panašūs“, „Kaip jus įmanoma atskirti?“ „O tai kuris yra kuris?“ – ir dar daugybę, dvynių manymu, kvailų klausimų. Tik dvyniai žino ir naudojasi daugybe pranašumų, kuriuos suteikia dvynystė – prieš tėvus, senelius, brolius, seseris, bendraklasius, mokytojus, vyrus, žmonas. Juk dvyniams nereikia kalbėtis garsiai – jie turi savo kalbą ir daugybę dalykų supranta iš vienas kito akių mirksnio.

Renginys, kuris antrus metus penktadienį, lapkričio 13 d. 18 val. vyks sostinės prekybos ir renginių centre VCUP, yra unikalus – čia suvažiuoja ir akyse dvejinasi daugybė dvynių porų iš visos Lietuvos.

Šiemet svečiams koncertuos jauna ir labai smagi muzikos grupė „Black Biceps“. Finalininkus picomis vaišins „Charlie Pizza“.

Pernai konkurse portale lrytas.lt užsiregistravo per 200 porų dvynių. Į finalą burtų būdu buvo atrinkta 20 porų dvynių, iš jų renkamos identiškiausių dvynių poros. Dvyniams buvo pateiktos nesudėtingos, linksmos užduotys, kurias reikėjo atlikti kiek įmanoma panašiau.

Nugalėtojais tapo 6 metų vilniečiai dvyniai Džiugas ir Mažvydas Arnauskai, nupiešę vienodus namus, o vyresniųjų dvynių grupėje – devyniolikmetės vilnietės Rūta ir Lina Peleckytės, nupiešusios vienodas Snieguoles.

ĮDOMŪS FAKTAI APIE DVYNIUS

* Dvyniai labai dažnai gimsta pas juodaodžius, o rečiausiai jų susilaukia azijiečiai. Daugiausiai dvynių gimsta Nigerijoje, mažiausiai – Kinijoje.

* Kuo vyresnė – 35-40 metų mama, tuo didesnė tikimybė susilaukti dvynių.

* Sakoma, kad dvyniai gimsta kas antra karta. Tačiau tai – mitas. Taip, paveldimumo galimybė yra, tačiau nebūtinai tai turi kartotis kas antra karta.

* Ar gyvenamoji vieta turi įtakos susilaukti dvynių? Panašu, kad tai dar vienas mitas, tačiau pastebima, kad išsisvystytos industrijos šalyse dvyniai gimsta vis rečiau.

* Vis tik kalbant dvynius ir apie gyvenamąją vietą ar aplinką, yra užregistruota įdomių faktų. Nedidelis Indijos kaimelis Kandalūras garsėja dvyniais. Čia gyvena per 70 porų dvynių. Kasmet jų gimsta dar ir dar. Todėl vietovė šalyje jau garsėja kaip „Dvynių kaimas“, kuriame iš ties dvejinasi akyse. Juo labiau kad dvyniai specialiai rengiami visiškai vienodai. Mokslininkai nesugeba paaiškinti šio fenomenalaus fakto, o kaimelio gyventojai tiki, kad tai dievo Ramos išdaigos, mat jis taip pat turėjo dvynius.

* JAV, Ohajo valstijoje egzistuoja dirbtinis dvynių miestas – Tvinsburgas, kuriame nuo 1976 metų vyksta dvynių festivaliai „Twins Days Festival“, į kuriuos suvažiuoja tūkstančiai dvynių porų iš visos Amerikos. Kitais metais Tvinsburge dvejinsis akyse tikrai rimtai, nes rugpjūčio pradžioje vyks jubiliejinis – jau 40-asis dvynių festivalis.

* Prisimenant mokyklines biologijos žinias, dvyniai būna dizigotiniai ir monozigotiniai. Monozigotiniai – dvyniai iš vieno kiaušinėlio.

* Apie 25 proc. monozigotinių dvynių vadinami veidrodiniais. Būna, kad vienas turi apgamą ant kairiojo skruosto, kitas – ant dešiniojo. Vienas dvynys netgi gali būti kairiarankis, o kitas – dešiniarankis. Statistika byloja, kad net 22 proc. dvynių yra kairiarankiai, o tarp ne dvynių – tik 10 proc. kairiarankių.

* Per 40 proc. dvynukų (trynukų ir ketvertukų) turi tik jiems suprantamą savo kalbą, kuri vadinama „cryptophasia“ arba „idioglossia“.

* Monozigotiniai dvyniai genetiškai yra identiški ir jų DNR praktiškai vienodas, tačiau jų pirštų atspaudai skiriasi. Dizigotiniai dvyniai turi tik apie 50 proc. genetinių panašumų.

* Monozigotiniai dvyniai – trokštamas mokslininkų, medikų tyrinėjimo objektas. Užfiksuota daugybė atvejų, kai vaikystėje atskiri ir skirtingose šeimose, aplinkose augę dvyniai persirgo tomis pačiomis ligomis, pasirinko tokias pat profesijas, jų intelekto koeficientas identiškas. O apie daugybės įdomių sutapimų – vienodi vyrų, vaikų, šunų ar kačių vardai, automobiliai, baldai ir daugybė kitokių dalykų – kuriamos mistinės istorijos.

Penktadienį per lrytas.tv bus rodoma tiesioginė renginio transliacija.

Konkurso dalyvių nuotraukas rasite čia: https://plus.lrytas.lt/dvyniai/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.