Kražių skerdiko sugyventinė: dėl nelaimės kaltas alkoholis!

Pagal alkoholio suvartojimo kiekį ir jo sukeliamą žalą Lietuva priskiriama aukščiausios rizikos grupės šalims. Kasmet Lietuvą sudrebina įvairios nelaimės, žmogžudystės, kurių priežastis yra alkoholis. Skaudus įvykis nutiko Kražiuose, kai beveik metus be sustojimo geriantis vyras nužudė keturias moteris.

Akimirkos iš filmavimo.<br>LRTV nuotr.
Akimirkos iš filmavimo.<br>LRTV nuotr.
Akimirkos iš filmavimo.<br>LRTV nuotr.
Akimirkos iš filmavimo.<br>LRTV nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 7, 2015, 9:38 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 10:43 PM

Po šio įvykio sveikatos apsaugos ministrė R.Šalaševičiūtė užsiminė, kad nuo alkoholizmo reikėtų pradėti gydyti priverstinai. Šis pasiūlymas sulaukė daug diskusijų, todėl laidos „Ginčas“ dalyviai dalijosi patirtimi apie alkoholizmą bei jo gydymą, diskutavo, ar priverstinis gydymas yra išeitis.

Laidoje savo išgyvenimus pasakojo Seimo narys Rokas Žilinskas, Kražių žudiko sugyventinė Petrė Kazlauskienė, humoristas Juozas Zavaliauskas, kūrybos namų „Elitaz“ vadovas Gediminas Jaunius, politikas Stanislovas Buškevičius, blaivybės propaguotojas Ramūnas Karbauskis, nuo priklausomybių koduojanti Lukrecija Dūdienė, narkologijos klinikos „Varpas“ vadovas Patricijus Jasaitis.

Skaudi P.Kazlauskienės jos patirtis gyvenant baimėje su alkoholiku pašiurpino: „Mes susipažinome prieš dvejus metus. Mano vyras mirė, o jis pasimaišė man po kojomis, todėl ir suėjome gyventi. Kai mes susipažinome, jis negėrė, o kas jam dabar pasidarė, aš nežinau. Prieš nelaimę gerdavo kiekvieną dieną. Išgerdavo prieš miegą, kai užeidavo skausmai, išgerdavo ir vaistų, ir alkoholio. Nuo praėjusių Naujųjų metų gėrė diena iš dienos, nėra buvęs blaivus. Jis leisdavosi vaistus nuo skausmo. Jam užeidavo įvairūs skausmai, skųsdavosi plaučių, inkstų skausmu. Jį išveždavo į ligoninę, tačiau iš ten pabėgdavo, niekad neišgulėdavo iki galo. Prieš tai buvo geras, tačiau kai pradėjo gerti, aš daug kentėjau. Jis mane mušdavo, būdavau mėlyna. Esu kelis kartus rašiusi pareiškimus policijai. Jis daug kartų man yra grasinęs, sakęs, kad nupjaus liežuvį, nukapos kojas. Sakydavo, kad aš nuo jo nepabėgsiu.

Tą lemtingą dieną namo grįžo kruvinomis kelnėmis. Aš paklausiau, kodėl jo kelnės iškruvintos, tačiau atsakė, kad tai ne mano reikalas, ir viskas. Tiesiog man pasakė, kad jis turi dingti. Jeigu nebūtų gėręs, gal ir nebūtų įvykdęs tų žmogžudysčių. Viskas per alkoholį. Prisidėjo ir tai, kad jis dar leidosi vaistus. Buvo užsiminęs, kad reikėtų užsikoduoti, tačiau vieną dieną pakalba, o kitą vėl geria.“

Apie savo alkoholizmo patirtį prabilo ir garsusis humoristas Juozas Zavaliauskas: „Gyvenu 70 metų ir nuo 21-erių pradėjau eiti į sceną. Baliai būdavo po kiekvieno koncerto. Ir man nesuprantama, kaip žmogus visiškai nevartoja alkoholio, bet aš jau buvau tiek prisiragavęs jo, kad žmonos, sūnaus ir gydytojo dėka pavyko nuo to atsikabinti. Aš esu išvažinėjęs visą Sąjungą, Ukrainą, Tolimuosius Rytus ir aš negaliu patikėti, kad mes esame pirmoje vietoje, palyginti su tuo, ką mačiau ten. Gėrimas priklauso nuo tautos mentaliteto. Pavyzdžiui, prancūzai valgo ir užsigeria, o lietuviai geria ir užkandžiauja.“

Ne tokią linksmą įsitraukimo į priklausomybių liūną istoriją papasakojo vyras, kuris nenorėjo atskleisti savo vardo ir pavardės. Tačiau jo atvirumas pribloškė: vyras prisipažno, kad net šiuo metu yra susileidęs narkotikų; vien tam, kad galėtų papasakoti savo istoriją.

 “Dugnas buvo pasiektas jau daug kartų. Tu nukrenti ir vėl atsitiesi. Kai tampi alkoholiku, dalis tavęs taip pat prapuola, – dėstė tapatybės nenorintis atskleisti žmogus. – Jeigu neatrandi užsiėmimo, vėl grįžti prie to paties. Aš turiu šeimą, norėčiau sustoti gerti. Bet kai sustoju, manyje atsiranda tuštuma. Dėl savo šeimos aš stengiuosi, kaip galiu, vaikui to neparodau. Labiausiai kenčia aplinkiniai žmonės: vaikai, žmonos, mamos, močiutės. Net ir paskutinis alkoholikas myli mamą, tačiau taip pat žino, kad iš jos lengviausia prasimanyti pinigų. Gali ateiti pas mamą ir sakyti, kaip tau bloga, kad neturi ko pavalgyti, ir viskas. Alkoholizmo neįmanoma išgydyti prievarta. Jeigu žmoguje dar yra likę bent šiek tiek šilumos, meilės, jeigu jame dar ne viskas nužudyta, tada jam dar galima padėti“, – sakė jis.  

Laidoje dalyvavo ir žmonių, kurie padeda kankinamiems priklausomybės. Vienas iš jų – narkologijos klinikos „Varpas“ vadovas Patricijus Jasaitis, kurio pateikta statistika pribloškė: „Per 27 metus, kai gydau nuo alkoholizmo, aš turėjau dešimtis tūkstančių pacientų. Vedu griežtą statistiką, ir per visus tuos metus atkrito 16 procentų pacientų, vadinasi, bent kartą paragavo alkoholio. Dar 15 procentų nepateikė jokios informacijos. Tai galėčiau pasakyti, kad mažiausiai 70 procentų pacientų mano gydymas buvo efektyvus. Vieną kartą, prieš daug metų, įsijungiau televizorių ir ten rodė Lietuvos meno ir kultūros srities apdovanojimus, iš penkių apdovanojamų žmonių trys buvo mano pacientai. Būtent nevartodami alkoholio jie pasiekė tai, už ką buvo apdovanoti.“ Savo darbo metodus ir kodavimo kainą atskleidė užkalbėtoja, kodavimo specialistė Lukrecija Dūdienė: „Pirmiausia su žmogumi išsikalbama, paskui daromas bioenergetinis masažas. Aš žmogaus neliečiu, o dirbu bioenergetiškai. Jūs jausite šilumą, šaltį, rankų ir kojų tirpimą. Išsivalau žmogų, o tuomet laukia specialūs užkalbėjimai. Aš naudoju 18 užkalbėjimų. Baigusi užkalbėjimus juos užrakinu. Užkalbu rusų kalba, nes negalima jų versti. Prieš laidą paskambinau savo klientams, iš šimto žmonių mano užkalbėjimai nepadėjo tik vienam. Vadinasi, jis dar nebuvo apsisprendęs mesti gerti. Pirmiausia žmogus turi pats norėti. Kai jis pats pradeda keltis iš dugno, aš jam padedu. Todėl pirmą kartą atėjusiam žmogui darau trumpą kodą, jeigu dar norės, ateis dar kartą. Užkoduoti žmogų kainuoja 50 eurų.“

Pokalbių šou „Ginčas“ – antradieniais 19.55 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.