Nauja „Eurovizijos“ vedėja G. Griniūtė: „Man patinka iššūkiai“

Gerūta Griniūtė (27 m.) po Kalėdų eglute iš anksto rado įspūdingą dovaną. Palyginti neseniai TV eteryje debiutavusi mergina tapo netrukus prasidėsiančios atrankos į „Euroviziją“ vedėja, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

G.Griniūtė: „Manau, „Eurovizija“gali būti nemenkas kūrybiškumo išbandymas.“<br>L.Vasiliausko nuotr.
G.Griniūtė: „Manau, „Eurovizija“gali būti nemenkas kūrybiškumo išbandymas.“<br>L.Vasiliausko nuotr.
G.Griniūtė: „Manau, „Eurovizija“gali būti nemenkas kūrybiškumo išbandymas.“<br>L.Vasiliausko nuotr.
G.Griniūtė: „Manau, „Eurovizija“gali būti nemenkas kūrybiškumo išbandymas.“<br>L.Vasiliausko nuotr.
Daug metų fortepijono klasėje praleidusi G.Griniūtė dabar prie jo prisėda tik laisvalaikiu.<br>L.Vasiliausko nuotr.
Daug metų fortepijono klasėje praleidusi G.Griniūtė dabar prie jo prisėda tik laisvalaikiu.<br>L.Vasiliausko nuotr.
G.Griniūtė: „Manau, „Eurovizija“gali būti nemenkas kūrybiškumo išbandymas.“
G.Griniūtė: „Manau, „Eurovizija“gali būti nemenkas kūrybiškumo išbandymas.“
Su širdies draugu M.Vilimu G.Griniūtė susitinka ir namie, ir darbe – įsimylėjėlių pora kartu veda „LRT Kultūros“ laidą „Visu garsu“.<br>D.Umbraso nuotr.
Su širdies draugu M.Vilimu G.Griniūtė susitinka ir namie, ir darbe – įsimylėjėlių pora kartu veda „LRT Kultūros“ laidą „Visu garsu“.<br>D.Umbraso nuotr.
G.Griniūtė: „Manau, „Eurovizija“gali būti nemenkas kūrybiškumo išbandymas.“<br>L.Vasiliausko nuotr.
G.Griniūtė: „Manau, „Eurovizija“gali būti nemenkas kūrybiškumo išbandymas.“<br>L.Vasiliausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Dec 27, 2015, 11:53 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 6:31 AM

Šios savaitės pradžioje atverstos „Eurovizijos“ atrankos kortos parodė nemažai staigmenų.

Greta būrio žinomų ir naujų atlikėjų buvo pristatyti ir sausio pradžioje LRT televizijos eteryje prasidėsiančio mūšio vedėjai – po poros metų pertraukos prie šio darbo grįžtantis Andrius Rožickas ir radijo bei televizijos laidų vedėja G.Griniūtė.

„Man patinka iššūkiai, o šis bus itin įdomus“, – prisipažino pirmąsyk tiek daug dėmesio sulaukiantį šou vesianti vilnietė.

Su muzika nuo mažens flirtuojanti mergina vis dažniau randa būdų, kaip šią aistrą aptarti eteryje, nors posūkis į „Eurovizijos“ temą jai pačiai yra kiek netikėtas.

„Mane į šį darbą pakvietę žmonės sakė, kad ieškojo vedėjos, išmanančios muziką. Kad „Eurovizijai“ diriguotų ne tik sklandžiai kalbantys, publiką valdyti mokantys, bet ir apie muziką šį tą pasakyti galintys žmonės.

Iki šiol mano aplinka buvo labiau profesionalioji, rimtoji muzika, bet man visokia muzika įdomi, pati „Eurovizija“ domiuosi jau ne vienus metus. Kai siūlo kitokią patirtį – kodėl ne?“ – nusijuokė Gerūta.

Su savo partneriu, daugybę metų eteryje dirbančiu A.Rožicku ji susipažino tik per šiam „TV antenos“ numeriui surengtą fotosesiją.

Dėl anksčiau matytų laidų ir skaitytų straipsnių Gerūtai atrodė, kad Andrius – savito humoro jausmo, kiek sarkastiškas žmogus.

„Susipažinus pasirodė, kad taip ir yra, bet manęs tai negąsdina. Jis atrodo draugiškas ir paprastas“, – šyptelėjo mergina.

Užtat su Lietuvos muzikantais, tiesa, nebūtinai tais, kurie rungsis dėl kelialapio į „Euroviziją“, ji pažįstama jau neblogai.

Visai nedaug trūko, kad ir pati būtų pasukusi profesionalios muzikantės keliu. Tačiau dabar Gerūta kalba apie kitus grojančius ir jaučiasi laiminga.

Gerūtos tėvai nėra muzikantai, tačiau dar prieš pradėdama lankyti mokyklą ji pareiškė norinti groti pianinu.

„Tėvai tik gūžtelėjo pečiais ir pasakė – kodėl ne? Tiesa, paskui vargais negalais į aštuntą aukštą pianiną užkėlę tėvas su krikštatėviu pasakė, kad jei man atsibos, tas pianinas žemyn keliaus dalimis.

Nežinau, iš kur tas užsidegimas dėl muzikos atsirado. Gal todėl, kad kaimynę devintame aukšte girdėdavau grojančią, gal todėl, kad močiutė tremtinių chore dainavo, mama į koncertus nuolat vesdavo“, – pasakojo G.Griniūtė.

Septynmetę „Lyros“ muzikos mokyklą baigusi mergina įsitikino, kad ją labiausiai traukia muzika ir literatūra bei kalbos.

Patarta mokytojų, ji įstojo į M.K.Čiurlionio menų mokyklą. „Patekau pas nuostabų mokytoją Jurgį Bialobžeskį, kuris labai įkvėpė, stengėsi dėl mokinių.

Maniau, kad mokytis bus lengviau, teko arti kaip reikiant.

Tada mokytoja patarė eiti į M.K.Čiurlionio menų mokyklą, bet žavėjo ne tik muzika – godžiai valgiau žinias apie istoriją, filosofiją. Kai baigiau mokyklą, rimtai mąsčiau apie žurnalistiką, tačiau atrodė, kad negaliu tiesiog taip palikti muzikos, kuriai jau skirta tiek metų“, – pasakojo G.Griniūtė.

Ji įstojo ir baigė fortepijono specialybę Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, tačiau dar mokydamasi pradėjo rašyti straipsnius apie muziką.

Bandė dirbti ir su mokiniais, tačiau greitai suprato, kad pedagogika – ne jos kelias.

„Jei nori būti puikus muzikantas, turi tuo gyventi, nuolat repetuoti, muzikai atiduoti visą save.

Pajutau, kad mano galvoje yra ne tik muzika. Su drauge keliaudavome į fortepijono kursus Klaipėdoje. Kartą ji manęs ten paklausė, ar galėčiau gyventi be fortepijono. Suvokiau, kad galėčiau“, – prisipažino Gerūta.

Baigusi muzikos studijas mergina pamatė skelbimą apie priėmimą į Vilniaus universitetą, analitinės žurnalistikos magistro programą. Buvo nedrąsu, bet širdis ragino pabandyti.

„Pamėginau, įstojau ir jau po kelių studijų mėnesių supratau, kad radau sau artimą kelią.

Buvo daug naujų, netikėtų, net labai sudėtingų dalykų, bet visa tai atrodė įdomu. Pamaniau, kad galėčiau tame kunkuliuoti.

Kai atėjo metas atlikti praktiką, nuėjau į visuomeninį transliuotoją. Iš pradžių rašiau straipsnius, paskui man pasiūlė pamėginti vesti „LRT klasikos“ radijo laidą „Muzikinis pastišas“.

Prieš metus Gerūtos veidas pradėjo šmėžuoti ir televizijoje – mergina veda savaitinę „LRT kultūros“ laidą „Visu garsu“ – joje su pašnekovais nagrinėja įvairius muzikos reiškinius ir suteikia sceną jauniems atlikėjams.

Fortepijonas niekur nedingo – kartais Gerūta prie jo prisėda. Tiesa, mergina patyrė daug išgyvenimų ėmusi suvokti, kad instrumentas tapo tik laisvalaikio dalimi.

„Buvo baimės. Keistai jaučiausi, atrodė, kad prarandu didelę dalį savęs. Vis dėlto dabar fortepijonas – mano geriausias draugas. Jis ir mano šuniukas Trupinys, kuriam šešiolika metų.

Kai turiu galimybę, prisėdu pagroti, tos valandos įgijo naują prasmę. Dabar grojimas man – lyg retai skanaujamas gardumynas“, – pasakojo G.Griniūtė.

Mėgstamiausias jos kompozitorius – Johannas Sebastianas Bachas, kuris gimęs tą pačią dieną kaip Gerūta, popmuzikos pasaulio favoritas – Michaelas Jacksonas, labai mėgstamo džiazo – Diana Krall. Visa tai, švelniai tariant, yra gana toli nuo „Eurovizijos“.

Bet Gerūta paakino, kad į šį žaidimą buvo įsivėlę ir Lietuvos scenos vilkai „LT United“, o jos mėgstamiausiai „eurovizinei“ dainai „Strazdas“, kurią atliko Aistė Smilgevičiūtė, nieko negalima prikišti. Todėl į skeptikų, pliekiančių neva banalų ir paviršutinišką konkursą, gretas ji stoti neketina.

„Manau, „Eurovizija“ gali būti nemenkas kūrybiškumo išbandymas. Man, pavyzdžiui, nuoširdžiai smalsu, ką šįmet sugalvos Lietuvos atlikėjai“, – svarstė Gerūta.

Už televizijos ir radijo ribų jai irgi netrūksta darbų. Vienas jų – su bendraminčiais rengiamas labdaros koncertas „Muzikinis linkėjimas“, kurį įkvėpė pažintis su labdaros fondu „Rugutė“, globojančiu onkologinėmis ligomis sergančius vaikus.

Vis dėlto vesti kultūros laidas – viena, o spindinčią ir kasmet skandalų sukeliančią „Eurovizijos“ atranką – visai kas kita. G.Griniūtei dar teks priprasti prie minties apie savo nuotraukas ant žurnalų viršelių ir fotografų blykstes vakarėliuose.

„Tai šiek tiek keista. Ne, aš tikrai nesijaučiu esanti televizijos žvaigždė. Jei matomas veidas padeda perduoti prasmingą žinią, tada gerai. Dėmesys dėl dėmesio manęs niekada nežavėjo“, – susimąstė Gerūta.

Eteryje atsiradusi mergina jau sulaukė ir tikrai dar sulauks daug komplimentų dėl išvaizdos. Tai dar viena dviprasmiškų minčių jai kelianti tema.

„Išvaizda yra subjektyvu. Žmogus kartais atrodo gražus, bet užtenka jam ištarti sakinį, kad taptų visiškai negražus.

Man būtų kur kas maloniau išgirsti, kad gerai atlieku savo darbą, o ne kad kuri nors mano kūno dalis graži“, – nusijuokė „Eurovizijos“ atrankos vedėja.

Kita vertus, bent jau vyrų komplimentai jai šiuo metu nėra labai svarbūs. Gerūta turi žmogų, juos sakantį kasdien.

Mergina gyvena su draugu, kuris yra ir darbo partneris, – Mantu Vilimu, nuo šio rudens kartu vedančiu laidą „Visu garsu“.

„Jis irgi susijęs su muzikos projektais – yra dainininkės Ramintos Naujanytės-Bjelle vadybininkas.

Žinau, kaip tai atrodo, bet kartu pradėjome dirbti tikrai ne dėl to, kad esame pora. Nors draugaujame palyginti neseniai, darbo ir asmeninio gyvenimo nepainiojame. Į namų erdvę kalbos apie televiziją nepersikelia“, – tvirtino Gerūta.

Ateitis? G.Griniūtė sakė, kad mielai išbandytų jėgas ir kitokio pobūdžio projektuose, tik nelabai įsivaizduoja savęs, vedančios tuščią, jokios gilesnės minties neturinčią pramoginę laidą.

„Visiškas bulvaras – ne man“, – pripažino kojas eteryje jau apšilusi laidų vedėja.

Laisvalaikį naujoji „Eurovizijos“ atrankos vedėja labiausiai mėgsta leisti kelionėse – dievina Prancūziją, Italiją, Portugaliją, kurį laiką gyveno Turkijoje.

„Tik į džiungles tikriausiai nelabai norėčiau. Mane traukia kraštai su įdomia kultūra, labai mėgstu klausytis svetimų kalbų“, – pasakojo G.Griniūtė.

Ekstremalę ji savyje pažadino šią vasarą, kai pirmą sykį šoko su parašiutu. Įspūdis buvo toks, kad kitais metais būtinai pabandys tai padaryti dar sykį: „Kristi iš dangaus buvo kur kas mažiau baisu nei nerti į tamsų vandenį. Tas skrydžio jausmas buvo kažkas neįtikėtino.“

Kitas jos pomėgis – su drauge šaudyti tire. Atrodo, švelnios ir santūrios moters įvaizdis yra kiek apgaulingas.

Jei ko nors ir trūksta – vardadienio, nors ir dėl jo Gerūta dabar nesuka galvos.

„Močiutė vis juokaudavo, kas čia per vardas, kad vardadienio nėra. Kai susipažįstu, dažnai tenka pakartoti vardą keletą kartų, nes žmonės perklausia – kaip, Gertrūda, Gerutė, Gerida? Visai linksma.

Beje, įdomus dalykas – pirma man žinoma moteris, kurios vardas toks pat, – LRT žurnalistė. Likimas taip pasisuko, kad ir aš čia atsidūriau“, – juokėsi G.Griniūtė.

61-asis „Eurovizijos“ konkursas kitų metų gegužės 10–14 dienomis vyks Stokholmo „Ericsson Globe“ arenoje. Kol kas paskelbta, kad jame dalyvaus 43 šalys, tarp jų – pernai konkurse sėkmingai debiutavusi Australija.

Lietuva „Eurovizijoje“ dalyvavo 16 kartų. Geriausias mūsų šalies rezultatas – 2006-aisiais grupės „LT United“ užimta 6-oji vieta.

„Eurovizijos“ atranka LRT televizijos eteryje prasidės sausio pradžioje, o baigsis kovo pradžioje.

Atrankoje dalyvauti panoro nemažai garsių šalies atlikėjų: Donatas Montvydas, Erica Jennings, Neringa Šiaudikytė, Ruslanas Kirilkinas, Aistė Pilvelytė ir kiti.

Šįmet atrankos dalyvius, kaip jau įprasta, vertins žiūrovai ir komisija, tačiau yra pokyčių. Pastaruosius dvejus metus atlikėjai šou metu keisdavosi kūriniais, o šįmet suteikta galimybė dainininkams ateiti su savo pasiruoštomis dainomis ir atlikti tik jas. Vis dėlto išliko galimybė dalyvauti ir tiems, kurie nori jėgas išbandyti su keletu kūrinių, kuriuos „Eurovizijos“ atrankai pateikė įvairūs kompozitoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.