Samo išpažintis – taurėje skandino nenusisekusį gyvenimą

Dalytis skaudžia patirtimi nelengva, tačiau kartais prabilti priverčia netikėtos aplinkybės. Legendinės grupės „Bix“ lyderio Sauliaus Urbonavičiaus-Samo istorija – palikęs geriančią žmoną, du vaikus į gyvenimą išleido vienas, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

„Nė cento neturėdamas galėdavai gerti savaitę“, – populiarumo žabangas prisiminė S.Urbonavičius-Samas.<br>T.Bauro nuotr.
„Nė cento neturėdamas galėdavai gerti savaitę“, – populiarumo žabangas prisiminė S.Urbonavičius-Samas.<br>T.Bauro nuotr.
Pradėti blaivų gyvenimą S.Urbonavičiui-Samui padėjo dabartinės žmonos Kristinos palaikymas ir supratingumas.<br>D.Umbraso nuotr.
Pradėti blaivų gyvenimą S.Urbonavičiui-Samui padėjo dabartinės žmonos Kristinos palaikymas ir supratingumas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Jan 9, 2016, 6:12 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 1:40 PM

„Niekada apie tai nekalbėjau, bet teko prisiimti atsakomybę ir iki šiol tai darau“, – LRT televizijos laidoje „Gyvenimas prisipažino 52 metų S.Urbonavičius-Samas.

Roko šėlsmas, kunkuliuojanti energija ir maištinga dvasia, skatinanti siekti laisvės, – tai 1987-aisiais prilygo nusikaltimui, už kurį grėsė laisvės atėmimas.

Septynių Šiauliuose tuo metu studijavusių studentų tai neišgąsdino. Drąsūs jaunuoliai sukūrė grupę „Bix“. Su anuomete sistema jie kovojo pasitelkdami dainų tekstus, kuriuose kritikavo valdžią, šaipėsi iš provincialumo ir religinio davatkiškumo. Tokia muzika tais laikais galėjo skambėti tik pogrindyje, tačiau netrukus tapo visų garbinama ir šlovinama.

Prieš 28 metus susibūrę „Bix“ nariai vieninteliai Lietuvoje gali pasigirti tuo, kad per vieną koncertą Vokietijoje juos apšildė dar nespėjusi išgarsėti grupė „Nirvana“, o pasirašyti sutartį siūlė muzikos pasaulio gigantė, dirbanti su tokiomis legendinėmis grupėmis kaip „Rolling Stones“. Lietuvių vaizdo klipus pradėjo transliuoti pasauliniai muzikos kanalai MTV ir VIVA.

Grupės lyderis S.Urbonavičius-Samas Šiauliuose studijavo dailę, bet tuo pat metu muzikavo, vedė diskotekas. Todėl nieko keista, kad išgirdęs apie muzikantams skirtą konkursą, kurio prizas buvo galimybė nemokamai naudotis Šiaulių kultūros namų muzikos aparatūra, neatsispyrė pagundai jame dalyvauti. Jis subūrė pučiamųjų orkestro muzikantus, vos per mėnesį parašė septynias dainas ir laimėjo konkursą.

„Baigiant studijas atsirado galimybė muzikuoti, įkūriau grupę „Bix“, o čia jau prasidėjo“, – nutęsė S.Urbonavičius-Samas.

Šiauliečiai muzikantai sulaukė milžiniško populiarumo, tad nuo scenos beveik nenulipdavo. Daugiau kaip dešimtmetį „biksai“ gastroliavo po pasaulį, už pasirodymus susižerdami solidžius honorarus, o sėkmę gausiai laistydami alkoholiu.

„Iš pradžių gal ne taip baisiai, nes pirmiausia rūpėjo kuo geriau groti, kurti, bet prasidėjo didelės koncertinės kelionės, greitai atėjo pirmoji sėkmė ir tai susuko galvą – visi tai žino. Vieni vaišina, kiti stato, išeini į miestą ir nė cento kišenėje neturėdamas gali savaitę gerti“, – jaunystės žygius prisiminė Samas.

Iki tarptautinės šlovės „biksams“ trūko vos žingsnio – koją pakišo automobilio avarija, per kurią žuvo grupės vadybininkas.

Netektis stipriai sukrėtė muzikantus. Kito žmogaus, taip gerai išmanančio savo darbą, jie nerado, todėl „Bix“ žvaigždė ėmė gesti.

Užsakymų mažėjo, reikėjo galvoti, kaip užsidirbti duonai. Taip Samo gyvenime atsirado televizija. Joje vyras pasirodė muzikinėje laidoje, kuri netrukus tapo kultinė. Grįžo dėmesys, o su juo – ir pagundos.

„Kai kūrėme „Tangomaniją“, buvo toks žvaigždžių metas, kai visą laiką gerdavome ir tik prasiblaivę ką nors padarydavome“, – pripažino kadaise itin populiarios laidos vienas kūrėjų.

Kilnoti taurelę Samą skatino ne tik bičiuliai, bet ir nenusisekęs vedybinis gyvenimas su pirmąja žmona Virginija. Po dviejų dešimtmečių bendro gyvenimo Samas išėjo iš namų. Žmona ilgai negalėjo su tuo susitaikyti ir sielvartą taip pat skandino alkoholyje.

„Pirmoji žmona turėjo ir tebeturi problemų dėl alkoholio, – pripažino S.Urbonavičius-Samas. – Iš savo patirties matau: jeigu prarandi laiką, nespėji atsikratyti priklausomybės, tada viskas – negrįžtami procesai.

Alkoholis įsuka smegenis į užburtą ratą ir gyveni pagal jį: truputį padirbsiu, ateis penktadienis – įkalsiu, šeštadienį – dar, sekmadienį atsipagiriosiu, pirmadienį kaip nors prastumsiu, trečiadienį, žiūrėk, jau gerėja, gal alaus mauktelėsiu, ir taip visą laiką pagal tą pačią schemą. Ne pagal tai, kaip pats norėtum gyventi ir elgtis, bet kaip tave varo kitos jėgos.“

Vieną dieną Samas nutarė susiimti ir pradėti blaivų gyvenimą. Žengti šį žingsnį padėjo dabartinės žmonos Kristinos palaikymas ir supratingumas.

„Labai gerai prisimenu tą datą, kai nusprendžiau, ir dabar galiu pasakyti, kad tai nuostabiausias sprendimas, koks galėjo būti mano gyvenime. Simboliška, kad tai buvo popiežiaus Jono Pauliaus II mirties diena. Gulėjau ištinęs po kelių dienų gertynių, kažkokių darbų nepadaręs, kamuojamas savigraužos. Po ranka pasitaikė butelis alaus. Tariau sau: „Išgeriu paskutinį, ir baigta.“ Taip ir buvo.“

Muzikantui ir laidų prodiuseriui vakarėliuose atsisakyti alkoholio nebuvo lengva. Ypač valios reikėjo pirmais metais.

„Kitaip nesuvokiamos nei šventės, nei bendravimas, nei pažintys, netgi verslas – būtinai turi gerti, negerdamas nieko nepadarysi. Tai legendos – gerdamas nieko nepadarysi, nebent bėdos prisidarysi. Kai mečiau gerti, gal tik po kokių 5 ar net 8 metų atėjo nušvitimas, kad pagaliau esu laisvas – laisvas paukštis. Toks, koks turi būti žmogus“, – džiaugėsi pramogų pasaulio veikėjas.

Pradėjęs gyventi blaiviai ir matydamas nesėkmingą buvusios žmonos kovą su priklausomybe vyras nutarė į Vilnių atsivežti jųdviejų vaikus – dukterį Mildą ir sūnų Pijų.

„Niekam nesiskelbiau, niekam nepasakojau, bet teko prisiimti atsakomybę ir iki šiol tai darau“, – atsivėrė Samas. Paklaustas, ar vaikai bendrauja su motina, trumpai tarstelėjo: „Nelabai.“

Su antrąja žmona Kristina šešerių metų dukterį Eleną auginantis S.Urbonavičius-Samas geriausiai atsipalaiduoja gerdamas žaliąją arbatą ir leisdamas laiką su šeima. Vyras įsitikinęs, kad tikras menas randasi ne apsvaigus – geriausią muziką, eiles, tapybos darbus jis sukūrė būdamas blaivus.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.