Lietuvos laisvės gynimo 25-mečiui – speciali LRT programa

Lietuva mini vieną svarbiausių savo datų – 1991-ųjų sausio 13-ąją krauju apgintos laisvės 25-metį. Vienas svarbiausių laisvės gynimo bastionų anuomet iškilo ir prie Nacionalinio radijo ir televizijos Vilniaus Konarskio gatvėje. Ginti laisvo žodžio čia, kaip ir prie parlamento bei televizijos bokšto, plūdo minios.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2016, 5:06 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 10:17 AM

Rytoj, Sausio 13-osios išvakarėse, LRT kviečia pagerbti žuvusiųjų atminimą ir kartu švęsti tai, ką Lietuva turi brangiausio – laisvę. Antradienį kviečiame įsijungti tiesioginę iškilmingo koncerto „Laisvės liepsna“ transliaciją iš LRT Didžiosios studijos (per LRT TELEVIZIJĄ ir LRT RADIJĄ). Koncertą ves pirmąkart po vyro laidotuvių viešumoje pasirodysianti Edita Mildažytė. Jos scenos partneris šiame koncerte – Marijus Žiedas.

Koncertas prasidės simboliškoje vietoje – prie liepsnojančio laužo ant Kryžių kalnelio, esančio prie nacionalinio transliuotojo pastato. Čia bus susirinkę gyvosios istorijos liudininkai – tąnakt eteryje dirbę žurnalistai, žuvusiųjų artimieji. „Per ketvirtį amžiaus jau išmokome šią datą minėti kaip pergalės naktį, po kurios išaušta viltingas rytas. Išmokome šiuos skaudžius, bet itin brangius įvykius vadinti laisvės pradžia“, – sako koncerto vedėja Edita Mildažytė.

Kaip ir tomis dienomis, skambės legendinė Eurikos Masytės „Laisvė“, kurią atliks Rosita Čivilytė, Monika Linkytė ir Vaidas Baumila. „Jei iki tos tragiškos, bet didingos nakties dar buvo manančių, kad laisvę galima išsiderėti, nusipirkti ar gauti dovanų, tai po Sausio 13-osios visi suprato, kad ją galima tik išsikovoti, – tęsia Edita. – Išsikovoti, plikomis rankomis stovint prieš ginkluotą jėgą. Susiglaudus, petys į petį, aukštai iškelta galva, nes klūpantys laisvės neverti...“

Kaip ir tuomet, girdėsime gražiausias dainas apie laisvę, tvirtybę ir viltį – iš Povilo Meškėlos, Vytauto Juozapaičio, Česlovo Gabalio, Tado Juodsnukio lūpų. Žiūrovus sveikins choras „Ave vita“, grupės „Bjelle ir Peru“ ir „Thundertale“.

Marijonas Mikutavičius, Justė Arlauskaitė-Jazzu, Andrius Mamontovas, Algirdas Kaušpėdas kiek anksčiau dainuos Lietuvai iš Vilniaus Nepriklausomybės aikštės prie Seimo, kur vyks Atminimo laužų uždegimo ceremonija.

Vėliau per LRT TELEVIZIJĄ – premjera: Rimo Bružo dokumentinis filmas „Diena po rytojaus“, paremtas autentiškais liudininkų pasakojimais ir unikaliais archyviniais kadrais. Pagrindiniai filmo herojai, tuometiniai 20-mečiai, po 25 metų prisimena 1991-ųjų Sausio įvykius, nulėmusius tolesnį jų likimą. Pasakojimus iliustruoja asmeniniuose archyvuose saugota ir iki šiol nematyta filmuota medžiaga, kuri atskleidžia Sausio 13-osios nakties ir išvakarių įvykius. 1991 metais filmuotuose mėgėjiškuos kadruose kalba įvykių prie TV bokšto bei Radijo ir Televizijos komiteto liudininkai. Dėl sužalojimų atsidūrę gydymo įstaigose, jie tiesiai iš ligoninių palatų liudija apie įvykius užgrobiant svarbiausius šalies objektus.

„Diena po rytojaus“ – tai filmas, skirtas tikriesiems Sausio 13-osios herojams – žmonėms, Nepriklausomybei aukojusiems savo sveikatą ir gyvybę. Daugelis jų tą naktį patirtas sielos traumas išgyvena iki šiol, tačiau išgyventas smurtas ir sukrėtimai nesugriovė jų tikėjimo valstybe, nesumenkino iškovotos laisvės ir tikėjimo ja“, – sako filmo autorius Rimas Bružas.

Naujas ir nežinomas istorijas apie tragiškas 1991 metų Sausio dienas pateiks Virginijus Savukynas specialioje „Istorijos detektyvų“ laidoje antradienį per LRT TELEVIZIJĄ. Kruvini Sausio nakties įvykiai kėlė rimtą klausimą: o kas bus, jei sovietai užims ne tik Lietuvos radiją ir televiziją, bet ir Parlamentą, kitas valstybės įstaigas? Kaip priešintis tokiu atveju? Kaip organizuoti pogrindį? „Istorijos detektyvai“ atskleis slaptą operaciją, kurios metu buvo ruošiami žmonės darbui pogrindyje. Tuo metu Lietuvai pagalbos ranką ištiesė Lenkijos „Solidarumo“ žmonės.

Apie tai laidoje pasakos asmuo, kuris nenorės atskleisti savo tapatybės. Šioje operacijoje dalyvavo ir buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, kuris pasidalins savo prisiminimais: „Aš pasitikdavau tuos vyrus stotyje, net pavardžių nežinodavau, kas jie tokie. Jie mokėsi pogrindžio darbo paslapčių „Solidarumo“ būstinėje.“

„Lenkija aktyviausiai rėmė Lietuvos kovą už nepriklausomybę. Ji dar nebuvo pamiršusi savo kovos. Lenkai tada labai simpatizavo lietuviams“, – prisiminė Nepriklausomybės akto signataras Česlovas Okinčicas, kurio kalba tuo metu Lenkijos Senate sujaudino milijonus lenkų.

Sausio 13-ąją kviečiame žiūrėti ir klausyti:

09:15 Lietuvos laisvės gynimo 25-mečiui. Pamoka laisvei (per LRT RADIJĄ ir LRT TELEVIZIJĄ)

10:00 Iškilmingas Laisvės gynėjų dienos minėjimas, skirtas Lietuvos laisvės gynimo 25-mečiui. Tiesioginė transliacija iš LRS Kovo 11-osios Akto salės (per LRT RADIJĄ ir LRT TELEVIZIJĄ)

12:00 Lietuvos laisvės gynimo 25-mečiui. Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija Nepriklausomybės aikštėje. Tiesioginė transliacija (per LRT RADIJĄ ir LRT TELEVIZIJĄ)

17:30 – premjera: Algirdo Tarvydo dokumentinis filmas „Skirmantas Valiulis. Laiko labirintuose“. Tai filmas-portretas apie iškilų žurnalistą, fotografijos, kino ir televizijos kritiką, vadovavusį nacionaliniam transliuotojui tragiškomis Sausio dienomis. Filme gausiai naudojama archyvinė medžiaga, apimanti laiką nuo nuo 1912 iki 2011 metų.

Tuo pat metu, 17.30 val. per LRT KULTŪRĄ ir LRT KLASIKĄ bus tiesiogiai transliuojamos Šv. Mišios iš Vilniaus arkikatedros bazilikos.

Sausio 12-ąją bus transliuojamas specialus Laisvės gynėjų dienai skirtas koncertas „In memoriam“ iš Šv. Jonų bažnyčios (20 val. per LRT KLASIKĄ ir 21 val. per LRT KULTŪRĄ).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.