Dešimt brangiausių televizijos istorijoje serialų

Amerikiečių leidinys „Popcornnews“ paskelbė brangiausių televizijos istorijoje serialų dešimtuką. Daugelio žiūrovų nuostabai, sąrašo viršuje atsidūrė anaiptol ne populiarieji maginės fantastikos „Sostų karai“, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

„Sostų karai“.
„Sostų karai“.
„Dedvudas“.
„Dedvudas“.
„Freizeris“.
„Freizeris“.
„Draugai“.
„Draugai“.
„Kamelotas“.
„Kamelotas“.
„Ligoninės priimamasis“.
„Ligoninės priimamasis“.
„Marco Polo“.
„Marco Polo“.
„Pogrindžio imperija“.
„Pogrindžio imperija“.
„Roma“.
„Roma“.
„Terra Nova“.
„Terra Nova“.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2016-01-17 21:48, atnaujinta 2017-06-10 22:01

Kokie televizijos projektai išsiskyrė ypač brangiomis dekoracijomis ir įspūdingais aktorių bei režisierių honorarais? Skaičiai iš tiesų įspūdingi.

10 vieta: „Terra Nova“ (Terra Nova). Kūrėjas: Brannonas Braga. Sezonai: 1. Serijos: 11. Rodytas: 2011 metais

Pats Stevenas Spielbergas palaimino televizijos serialo apie žmonių kelionę į dinozaurų epochą idėją. 2149-aisiais dauguma augalų ir gyvūnų negrįžtamai išnykę, o Žemė perpildyta. Gelbėdami žmoniją mokslininkai rado išeitį – per erdvės ir laiko portalą perkelti žmones į 85 milijonų metų praeitį, kad vėl būtų atkurta civilizacija. Televizija „Fox“ kiekvienos serijos dekoracijoms, specialiesiems efektams ir filmavimui Australijoje išleido 4 mln. JAV dolerių. Nenuostabu, kad pinigų užteko tik vienam sezonui.

9 vieta: „Dedvudas“ (Deadwood). Kūrėjas: Davidas Milchas. Sezonai: 3. Serijos: 36. Rodytas: nuo 2004 iki 2006 metų.

Devintą vietą užima vesternas, kurio siužeto pagrindas – legendos ir tikra Dedvudo miesto Pietų Dakotoje įkūrimo istorija aukso karštinės laikais. Kiekvienai televizijos dramos, kurioje pagrindinį vaidmenį atliko Timothy Olyphantas, serijai kūrėjai skyrė 4,5 milijono JAV dolerių. „Dedvudui“ buvo pastatytos ne paprastos dekoracijos, o pats tikriausias senovinis Laukinių Vakarų miestas – namai, salūnai, arklidės. Tačiau vizualiai patrauklus vesternas neatsipirko: telekompanijai HBO lėšų pakako tik trims sezonams.

8 vieta: „Pogrindžio imperija“ (Boardwalk Empire). Kūrėjas: Terence’as Winteris. Sezonai: 5. Serijos: 56. Rodytas: nuo 2010 iki 2014 metų.

„Pogrindžio imperijos“ bandomąją seriją režisavo legendinis Martinas Scorsese ir jam puikiai pavyko perteikti JAV sausojo įstatymo epochos dvasią. Ketverius metus serialas rodė praėjusio amžiaus trečiojo dešimtmečio Atlantik Sitį. Kad atkurtų menkiausias detales nuo automobilių ir drabužių iki ginklų, kiekvienai serijai HBO išleido 5 milijonus JAV dolerių. Tačiau Enocho Tompsono-Naki, kuris dieną būdavo miesto iždininkas, o naktį – sumanus gangsteris, istorija baigėsi jau penktais metais.

7 vieta: „Freizeris“ (Frasier). Kūrėjai: Davidas Angellas, Peteris Casey ir Davidas Lee. Sezonai: 11. Serijos: 264. Rodytas: nuo 1993 iki 2004 metų.

Amerikiečių humoro serialas „Freizeris“ pasakoja apie Bostono psichiatrą, kuris po skyrybų atvyksta į gimtąjį Siatlą pradėti naujo gyvenimo. Įspūdingą TV komedijos biudžetą – 5,2 milijono JAV dolerių už seriją – paskutinį sezoną lėmė nepaprastas Kelsey Grammerio herojaus populiarumas: aktorius užsiprašė 30 proc. viso biudžeto. Televizija NBS buvo priversta sutikti su jo sąlygomis, nes per 10 metų situacijų komediją pamėgo ne tik žiūrovai, bet ir kritikai (šou laimėjo 37 „Emmy“ premijas).

6 vieta: „Sostų karai“ (Game Of Thrones). Kūrėjai: Davidas Benioffas ir D.B.Weissas. Sezonai: 5. Serijos: 50. Rodomas: nuo 2011 metų iki šiol.

Ko gero, ryškiausias šio sąrašo projektas ir populiariausias HBO serialas – „Sostų karai“. George’o R.R.Martino romanų „Ledo ir ugnies giesmė“ ekranizacijos serija kainuoja 6 milijonus JAV dolerių. Pseudoistoriniame maginės fantastikos kūrinyje apie kovą dėl valdžios septyniose karalystėse vaidina daugybė aktorių, čia daug specialiųjų efektų, didžiulių dekoracijų. Jei pagrindinių vaidmenų atlikėjai užsiprašytų didesnių honorarų, „Sostų karų“ biudžetas būtų kur kas įspūdingesnis.

5 vieta: „Kamelotas“ (Camelot). Kūrėjai: Chrisas Chibnallas ir Michaelas Hirstas. Sezonai: 1. Serijos: 10. Rodytas: 2011 metais.

Serialui „Kamelotas“ siaubingai nepasisekė – jis pradėtas rodyti lygiai prieš 2 mėnesius iki „Sostų karų“ premjeros. Nors siužetas patrauklus (pagrįstas legenda apie karalių Artūrą), sukurtos įspūdingos istorinės dekoracijos, surinkta puiki aktorių komanda su Eva Green priešakyje, šio serialo reitingai negalėjo prilygti G.R.R.Martino romanų ekranizacijai. Kiekviena serija kainavo 7 milijonus JAV dolerių, tad serialą teko baigti po pirmojo sezono.

4 vieta: „Marco Polo“ (Marco Polo). Kūrėjas: Johnas Fusco. Sezonai: 1. Serijos: 10. Rodomas: nuo 2014 metų iki šiol.

Kitaip nei „Sostų karus“, šį serialą Lietuvoje žino anaiptol ne kiekvienas žiūrovas. Bet, matyt, 9 milijonų JAV dolerių išlaidos vienai serijai pasiteisino, nes televizija „Netflix“ jau paskelbė pratęsianti pasakojimą apie legendinio Venecijos pirklio Marco Polo kelionę.

3 vieta: „Draugai“ (Friends). Kūrėjai: Davidas Crane’as ir Marta Kauffman. Sezonai: 10. Serijos: 236. Rodytas: nuo 1994 iki 2004 metų.

„Draugai“ jau seniai pripažinti vienu geriausių komiškų serialų JAV televizijos istorijoje. Ir vis tiek atrodo keista, kad populiarios situacijų komedijos, kuri filmuota mažoje „Warner Brothers“ studijoje vos trimis kameromis, vienos serijos biudžetas buvo net 10 milijonų JAV dolerių. Dešimtą sezoną Mattas LeBlancas, Jennifer Aniston, Davidas Schwimmeris, Matthew Perry, Lisa Kudrow ir Courteney Cox taip išpopuliarėjo ir tapo tokie paklausūs, kad jų honorarai sudarė 60 proc. viso biudžeto. Vis dėlto jie buvo to verti: paskutinę seriją apie šešių draugų nuotykius žiūrėjo 52,5 mln. žiūrovų.

2 vieta: „Roma(Rome). Kūrėjai: Johnas Miliusas, Bruno Helleris ir Williamas J.MacDonaldas. Sezonai: 2. Serijos: 22. Rodytas: nuo 2005 iki 2007 metų.

Ne tik rekordiškai brangus, bet ir rekordiškai populiarus serialas iškovojo septynias „Emmy“ statulėles ir du kartus buvo nominuotas Auksinio gaublio apdovanojimui. Didelio užmojo istorinis projektas dėl brangumo (vienos serijos biudžetas – 10 milijonų JAV dolerių) buvo nutrauktas po antro sezono, nors iš pradžių planuoti trys. Pagrindinė filmavimo vieta buvo kino studija Romos apylinkėse. Kūrėjams nepasisekė – visos dekoracijos sudegė per gaisrą kino studijoje.

1 vieta: „Ligoninės priimamasis (ER). Kūrėjas: Michaelas Crichtonas. Sezonai: 15. Serijos: 331. Rodytas: nuo 1994 iki 2009 metų.

„Ligoninės priimamasis“ pasakoja apie Čikagos ligoninės priimamojo, jo darbuotojų ir pacientų gyvenimą. 1998–1999 metais viena serija kainavo rekordiškai daug – 15 milijonų JAV dolerių. Milžinišką sumą lėmė paprasta priežastis – Holivudo žvaigždė George’as Clooney užsiprašė didžiulio honoraro. Telekompanija NBC sutiko, bet jau 1999 metais G.Clooney paliko „Ligoninės priimamąjį“ dėl kitų kino darbų. Kūrėjų džiaugsmui, serialas lengvai atlaikė daug kainuojančio aktoriaus praradimą. Dėl kviestinių žvaigždžių, didžiulių reitingų ir daugybės apdovanojimų „Ligoninės priimamasis“ išsilaikė net iki 2009 metų ir baigėsi per penkioliktą sezoną.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.