10 skandalingiausių nusikaltimų tarpukario Lietuvoje

Kaip lietuviai į Maskvą vežė ne tik kontrabandinį sachariną, bet taip pat ir kokainą? Kokia buvo sugalvota schema, pašto ženklus pavertusi milijoniniu pelnu? Virginijus Savukynas laidoje „Istorijos detektyvai“ pateiks dešimt tarpukario Lietuvos visuomenę labiausiai sukrėtusių nusikaltimų.

Laidos stop kadras.
Laidos stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2016, 1:19 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 4:15 AM

Sekmadienio laidoje – ir sudėtingų finansinių nusikaltimų, ir žiaurių nužudymų istorijos. Bus ir politinių bylų. Tai ir nacių teismas Klaipėdoje, ir generolo byla už slaptos informacijos perdavimą sovietams. Į Sovietų Sąjungos čekistų pinkles buvo patekęs generolas Kostas Kleščinskas.

Istorikas Andrius Grodis laidoje „Istorijos detektyvai“ teigs: „Tai yra chrestomatinis pavyzdys, kada žvalgybos naudojasi žmogaus silpnybėmis. Klesčinskas atsiduria sunkioje padėtyje ir yra priverstas bendradarbiauti su sovietine agentūra. Kai išaiškinama tai, kodėl jam įvykdoma mirties bausmė? Už tai, kad jis suteikė sovietams informaciją apie Lietuvos karinių dalinių dislokacijos vietas, apie aukštus karininkus, jų pareigas. Kariuomenė paprastai tai slepia. Todėl jam ir skiriama mirties bausmė.“

Istorikas Bernardas Gailius apibendrins: „Mano supratimu, to meto žmonėms spręsti santykius jėga buvo buvo labiau suprantama ir artima negu mums. Dėl įvairių priežasčių. Tai buvo karta žmonių, kurie gyveno tarp dviejų pasaulinių karų. Vyresni patys kare buvo dalyvavę, o kiti buvo auklėjami žmonių, kurie dalyvavo kare. Prievarta buvo daug labiau įsivaizduojamas dalykas nei mano kartos žmonėms, kurie be Sausio 13-osios tankų nėra matę tokių pavyzdžių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.