Žinių laidos tampa propagandinės

Mano diena prasideda ryte mankšta, o mankštindamasis visada žiūriu užsienio televizijų žinias – paprastai CNN, BBC, „Euronews“ arba „Deutche Welle“. Šis kanalas turi labai gerų laidų. Rytinis televizijos seansas trunka 15–20 minučių, bet pagrindines naujienas sužinau.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Zuokas

Mar 6, 2016, 11:14 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 2:38 PM

Kai imuosi higienos reikalų, sėdu prie puodelio kavos arba arbatos, įsijungiu kokį nors muzikinį kanalą – muzika skamba kaip fonas ir padeda jaustis žvaliai.

Vakarais stengiuosi pasižiūrėti žinias, dažnai – „Reporterį“ („Lietuvos ryto“ TV), nes tai tikrai nebloga žinių laida, Edmundo Jakilaičio „Dėmesio centre“ per LRT televiziją. Tuo ir apsiriboju. O prieš miegą kas vakarą pasižiūriu kokį nors filmą.

Taigi mano TV blokai būtų naujienos ir pramogos – filmai. Kai būna daugiau laiko, savaitgaliais, su šeima žiūrime pažintinius kanalus arba laidas, o kol buvo rodomas projektas „X Faktorius“ (TV3), stengdavomės nepraleisti jo.

Mažoji duktė įtraukė ir visi kartu laukdavome sekmadienio vakaro. Sakyčiau, tai tikrai aukšto lygio laida: buvo malonu pamatyti, kiek daug turime gerų atlikėjų, komisija gražiai ir įdomiai komentavo pasirodymus, intrigavo dalyvių konkurencija.

Dabar, kai „X Faktorius“ baigėsi, sekmadienio vakarą jaučiame tam tikrą tuštumą.

Kartais žiūrime „Eurovizijos“ atranką – susėdame visi, kad galėtume aptarti, padiskutuoti, o neretai ir pasiginčyti.

Lietuvos televizijos kanalai įvairūs, manau, kiekvienas gali rasti tai, kas patinka, įdomu, reikalinga.

Visiškai nežiūriu muilinų publicistikos laidų, kuriose viskas arba sudramatinama, arba pateikiama per daug subjektyviai. Emocinė publicistika neįdomi nei man, nei kitiems šeimos nariams.

Ko Lietuvos televizijos kanalams trūksta? Sakyčiau, žinių laidų kokybės.

Pastaruoju metu daug kalbama apie propagandą arba kovą su ja ir pagrindine tos kovos priemone tampa sava propaganda. Tai ypač išryškėja žiūrint skirtingų šalių televizijas – matai, kad dauguma Lietuvos žinių laidų perša tam tikrą požiūrį, vertinimą, nors naujienų laidose to neturėtų būti.

Norėtųsi daugiau faktų, objektyvaus komentavimo, o ne kieno nors suformuluotos pozicijos.

Kai kurios žinių laidos, sakyčiau, tampa visiškai propagandinės.

Užuot pateikę informaciją, žurnalistai iškart stengiasi padaryti išvadą vartodami frazes, apibūdinančias įvykį, jį smerkiančias arba, priešingai, sureikšminančias. Man tai nepriimtina – aš pats noriu suprasti ir daryti išvadas, užuot gavęs jau sukramtytas.

Mūsų žinių bei apžvalginėms laidoms trūksta ir požiūrio, vertinimo mastelio – užsidarome Lietuvoje, nors daugelis šalyje vykstančių dalykų nulemta ne mūsų pačių, o aplinkos – ar tai būtų ekonomika, ar geopolitiniai veiksniai.

Todėl bet kuriam rekomenduočiau pasižiūrėti ir užsienio televizijas.

Kadangi pagal išsilavinimą esu žurnalistas, kolegos galėtų pasakyti: jei toks gudrus, padaryk geriau. Nesislėpsiu krūmuose – artimiausiu metu debiutuosiu laida radijuje „Extra FM“.

Pradėjęs jai rengtis supratau, kad tikrai nelengva sudėlioti aktualią temą ir pašnekovus. Vis dėlto jau įsibėgėjau. Žiūrėsiu, kaip seksis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.