Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Svajojančius keisti lytį žeidžia ir patyčios, ir abejingumas

Kaip gyventi, jei gimei moterimi, bet jautiesi esąs vyras, arba atvirkščiai? Vieni translyčiai žmonės pasiduoda depresijai, o kiti kyla į kovą dėl savo tapatybės, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Kristina ir Oskaras jaučiasi įkalinti svetimuose kūnuose.
Kristina ir Oskaras jaučiasi įkalinti svetimuose kūnuose.
J.Talackova (kairėje) ir Lea T.<br>„Scanpix“ ir „ViDA Press“ nuotr.
J.Talackova (kairėje) ir Lea T.<br>„Scanpix“ ir „ViDA Press“ nuotr.
Jau vaikystėje Kristina suprato, kad yra kitoks vaikas nei visi kiti.
Jau vaikystėje Kristina suprato, kad yra kitoks vaikas nei visi kiti.
A.Pejič (kairėje) ir B.Buschbaumas.<br>„Scanpix“ ir „ViDA Press“ nuotr.
A.Pejič (kairėje) ir B.Buschbaumas.<br>„Scanpix“ ir „ViDA Press“ nuotr.
Sužinojęs apie savo transseksualumą Oskaras ne kartą galvojo apie savižudybę.
Sužinojęs apie savo transseksualumą Oskaras ne kartą galvojo apie savižudybę.
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

Apr 4, 2016, 1:24 PM, atnaujinta May 30, 2017, 1:49 PM

Dokumentuose jis Kęstutis, o širdyje ir gyvenime – Kristina, kuri nešioja sukneles, pėdkelnes, moterišką apatinį trikotažą ir naudoja kosmetikos priemones.

Jau vaikystėje Kristina suprato, kad yra kitoks vaikas nei visi kiti, todėl dar paauglystėje po truputį pradėjo rengtis kaip mergina. Viskas prasidėjo nuo aptemptų kelnių, jai ėmė patikti įvairūs blizgučiai.

Kristinai nebuvo lengva: nors gyveno su tėvais, jų meilės jai trūko. Motina su patėviu stipriai gėrė, ne kartą buvo išvarę iš namų. Kol tėvai girtaudavo, Kristinai tekdavo vienai atlikti visus ūkio darbus.

Mokykloje į Kristiną taip pat būdavo žiūrima su pajuoka – bendraklasiai pastebėjo jos kitoniškumą, niekas nenorėjo su ja bendrauti, todėl tuo metu dar vaikinas neturėjo draugų.

LNK laidoje „Yra, kaip yra“ Kristina pasakojo, kad sulaukusi aštuoniolikos paliko motinos namus ir apsigyveno pas tėvą. Jis seksualiai priekabiavo. Nors lytinių santykių nebuvo, glostydavo jos lyties organus, liepdavo žiūrėti pornografinius filmus.

„Esu moteris, įkalinta vyro kūne, – sakė ji. – Bendradarbės ir bendradarbiai stebisi, kad gražinuosi. O aš prie to pripratusi – į darbą visada vykstu pasidažiusi.“

Kristina turi įgijusi ir plytelių klojėjo, ir dažytojo specialybes, bet vyriški darbai jai per sunkūs ir svetimi. Ji apsidžiaugtų galėdama dirbti grožio srityje. Tik štai mieste, kuriame gyvena, grožio specialistai nereikalingi.

„Svajoju dirbti kirpėja, nes pačiai patinka grožio procedūros“, – kalbėjo Kristina.

Šiuo metu ji neturi nei darbo, nei namų. Motina, kuri gyvena su draugu, namuose Kristinos seniai nelaukia, todėl tenka glaustis pas svetimus žmones. Prisiminimai iš motinos namų tik blogi, todėl grįžti ten mergina nė už ką nenorėtų.

„Pas kaimynus eidavau užsidirbti. Ką uždirbdavau, viską atimdavo. Su patėviu ištraukdavo visus pinigus.

Aš verkdavau, o jie grasindavo, kad tik niekam nepasiskųsčiau. Todėl ir išėjau iš namų.

Varydavo į parduotuvę parnešti alaus skolon. Sakydavo: jeigu neparneši bambalio, neįleisiu į namus. Taip ir būdavo: užrakindavo namus ir neįleisdavo“, – skaudžiais prisiminimais dalijosi pašnekovė.

Daug negandų patyrusi Kristina teigė norinti tapti tikra moterimi, kad jai būtų atliktos dvi operacijos – lyties keitimo ir krūtų didinimo.

Oskaras – vaikinas, įkalintas merginos kūne. Sužinojęs apie savo transseksualumą jis paniro į depresiją, ne kartą galvojo apie savižudybę.

Vaikinas savo kitoniškumą suvokė būdamas 11 metų: „Kai reikėdavo kur nors registruotis, žymėdavau, kad esu vyras, internete būdavau visiškai kitas žmogus nei tikrovėje. Žinoma, ir nuotraukas dėdavau ne savo.“

Prieš kelerius metus vaikinas „YouTube“ platformoje rado vaizdo įrašą su transseksualiu vyru, kuris demonstravo savo pokyčius, pasiektus per trejus su puse metų vartojant hormonus. „Žiūriu ir toks jausmas, kad žvelgiu į veidrodį, lyg mano visos tos kančios, kurias jaučiau kelerius metus, nesuprasdamas, kas darosi. Peržiūrėjus įrašą atsivėrė akys, supratau, kas esu, ir dabar galvoju, ką daryti“, – sakė Oskaras.

Neseniai vaikinas viešai paskelbė, kas esąs. Giminaičiai pasakė, kad jį palaiko.

„Dėl šeimos rūpesčių neturiu, mane supranta. Gal vaikystė buvo liūdnesnė, nes gyvenau su močiute, o ne su tėvais. Kita vertus, tėvus matydavau kiekvieną dieną, nes jie gyveno toje pačioje vietoje kaip aš.

Kai pradėjau lankyti vaikų darželį, pastebėjau, kad šiek tiek skiriuosi nuo kitų. Mergaitės žaisdavo su lėlėmis, aš irgi žaisdavau, bet visada būdavau Kenas.

Pernai gruodį paskelbiau viešą pareiškimą. Nekenčiu savo krūtinės, ji man trukdo. Norėčiau vaikščioti be marškinėlių, norėčiau patogiau jaustis vilkėdamas savo drabužius“, – kalbėjo Oskaras.

Vaikinas lankėsi pas psichologus ir psichiatrus.

„Kauno klinikose perėjau tris psichiatrus. Nesužinojau nieko nauja. Jie tik parašė man diagnozę: „F 64 – lyties tapatybės sutrikimas.“

Norėjau su tuo dokumentu gauti gydymą, bet Lietuvoje nėra sistemos.

Buvau pas endokrinologą – mėnesį išgulėjau, tyrimus padarė, pasakė, kad esu sveikas, ir išleido. Man reikėjo, kad išrašytų hormonų. Visame pasaulyje taip daroma“, – savo vargus dėstė Oskaras, vis dar neprarandantis vilties pasikeisti lytį.

Darbuojasi kelių sričių medikai

Plastikos chirurgas Vygintas Kaikaris teigė, kad iš 12 tūkstančių vyrų vienas nori tapti moterimi, o iš 34 tūkstančių moterų viena žino, kad turėjo būti vyras.

Kiek Lietuvoje yra transseksualų, nežinoma. Kai Europos žmogaus teisių teismas nagrinėjo bylą, iškeltą Lietuvai, skaičiavo, kad turėtų būti apie 200 žmonių, turinčių klausimų dėl lytinės tapatybės, iš jų apie 50 norėtų chirurginiu būdu pakeisti lytį.

V.Kaikaris papasakojo, kokia yra lyties keitimo procedūra: „Pirmiausia psichiatrai nustato, kad žmogus translytis. Tada jis siunčiamas pas endokrinologą, pradedama hormonų terapija. Po trejų metų pradedama kalba apie chirurginę intervenciją.

Belgijoje, Gente, yra didžiulis centras, kuriame atliekamos lyties keitimo operacijos. Esu stažavęsis Gente, konferencijose esu matęs, kaip tailandiečiai sugeba iš varpos palikti tik tą detalę, kuri tampa klitoriumi, moteris mylėdamasi net pajunta orgazmą.

Visa tai kainuoja. Vienos krūties pašalinimas privačioje klinikoje kainuotų turbūt 2,5 tūkstančio eurų.“

Lytį keičia ir sportininkai, ir modeliai

Yvonne Buschbaum ilgą laiką buvo vertinama dėl laimėjimų šuolių su kartimi aikštelėje. 2007 metais vokietė pranešė, kad tvirtai nusprendė keisti lytį, ruošiasi operacijoms ir meta sportą. Mergina tapo itin patraukliu vyru ir pasirinko Baliano vardą. Drąsi transseksualė vėliau buvo pakviesta dalyvauti konkurse „Šok su žvaigžde“, kur, be abejo, atstovavo vyriškajai pusei.

„Givenchy“ dizainerio Riccardo Tisci mūza modelis Lea T kadaise irgi buvo vyras. Ji gimė Brazilijoje, o užaugo Italijoje. Egzotiškos išvaizdos transseksualę 2010 m. pirmasis pastebėjo ir prisidėti prie kompanijos pakvietė R.Tisci.

Kanadiečių modelis Jenna Talackova išgarsėjo 2012 metais, užsibrėžusi tikslą dalyvauti konkurse „Mis Kanada“. Žiniasklaida stebėjosi, kad ši žavinga mergina yra transseksualė.

Andreja Pejič – viena geriausiai pasaulyje žinomų transseksualių. Į karjeros aukštumas ji kopti pradėjo būdama 18-os. Andrejai sekasi demonstruoti ir moteriškus, ir vyriškus drabužius. Taip ji darė, pavyzdžiui, per Jeano Paulio Gaultier kolekcijos pristatymą.

Garsūs Holivudo režisieriai ir prodiuseriai, filmo „Matrica“ autoriai Larry ir Andy Wachowski po lyties keitimo operacijos tapo moterimis ir dabar yra seserys Lana ir Lilly.

Bylinėjosi su Lietuva

2007 metais translytis asmuo Linas padavė Lietuvą į Europos žmogaus teisių teismą. Jis kreipėsi su tokiu skundu: pagal Civilinį kodeksą jis turi teisę pakeisti lytį, bet neturi priemonių, kaip tai įgyvendinti.

Strasbūro teismas konstatavo Europos žmogaus teisių konvencijos pažeidimą ir įpareigojo Lietuvą arba per tris mėnesius priimti Lyties keitimo įstatymą, arba ieškovui atlyginti turtinę žalą – 30 tūkst. eurų, kad jis galėtų pasikeisti lytį užsienyje.

Linui buvo sumokėta 30 tūkst. eurų iš mokesčių mokėtojų pinigų.

„Linas nebuvo vienintelis translytis asmuo, ta problema ir toliau lenda pro visus kraštus, – teigė Nacionalinės LGBT asociacijos žmogaus teisių politikos koordinatorius Tomas Vytautas Raškevičius. – Ką dabar daro translyčiai asmenys? Vienintelis būdas jiems pasikeisti asmens tapatybės dokumentus yra išvykti į užsienį.

Jie vyksta visiškai vieni, už savo pinigus, ten atlieka chirurginę lyties keitimo operaciją be jokios emocinės ir finansinės paramos, grįžta čia ir turi kreiptis į teismą, nes nėra mechanizmo, kaip keisti asmens kodą. Teismas įpareigoja pakeisti tapatybės dokumentus, ir mes visą laiką iš mokesčių mokėtojų pinigų sumokame neturtinės žalos atlyginimą, kurį priteisia teismas.

Lietuva yra vienintelė valstybė Europoje, kurioje apskritai nėra jokios procedūros. Kitose šalyse, tarkime, Rusijoje, ta procedūra labai prasta, bet vis tiek ten žmonės žino, kokį kelią turi nueiti, kad pakeistų lytį ir tapatybės dokumentus.“

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.