Baigusi karjerą dainininkė Vilija Grigonytė sunaikino įrašus

„Televizija – tai magija, kuri įtraukia kiekvieną, nors kartą prie jos prisilietusį“, – tvirtino Vilija Grigonytė (57 m.), buvusi pirmojo Lietuvoje pramoginio TV šou „Muzikinis viešbutis“ ir kitų laidų vedėja.

„Mano širdis laisva, esu patenkinta savo gyvenimu ir, matyt, nelabai norėčiau ką nors keisti“, – sakė Kultūros ministerijoje vyriausiąja specialiste dirbanti V.Grigonytė.
„Mano širdis laisva, esu patenkinta savo gyvenimu ir, matyt, nelabai norėčiau ką nors keisti“, – sakė Kultūros ministerijoje vyriausiąja specialiste dirbanti V.Grigonytė.
V.Grigonytė, kadaise buvusi populiari dainininkė, be širdies graužaties nutraukė scenos karjerą.<br>G.Skaraitienės nuotr.
V.Grigonytė, kadaise buvusi populiari dainininkė, be širdies graužaties nutraukė scenos karjerą.<br>G.Skaraitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Apr 13, 2016, 9:03 PM, atnaujinta May 29, 2017, 1:13 AM

Pirmą kartą po 12 metų LRT televizijos duris pravėrusiai V.Grigonytei širdį akimirksniu suspaudė jaudulys, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Iš atminties gelmių išniro prisiminimai apie čia patirtus džiaugsmus ir nusivylimus, nuotykius ir sutiktus žmones, visam laikui pakeitusius jos gyvenimą.

Į ją gatvėje nebeatsisuka praeiviai, namuose ji nesaugo dainų įrašų ar šlovės metus primenančių nuotraukų.

Tą dieną, kai nužengė nuo scenos, V.Grigonytė viską, kas primintų praeitį, sunaikino. Tik taip galėjusi judėti į priekį.

Po skyrybų su vyru garsiu dainininku Ovidijumi Vyšniausku (kuris praėjusį šeštadienį atšventė 59-ąjį gimtadienį) savo širdies naujiems jausmams ji taip ir neatvėrė. Anot Vilijos, mylėti du kartus gyvenime – didelė laimė, kurią patirti skirta ne visiems.

Buvusi eterio ir scenos žvaigždė dabar mėgaujasi ramiu gyvenimu, bet beveik po dešimtmečio išdrįsusi pažvelgti atgal neslėpė, kad prisiminimai, kuriuos užrakinusi saugojo širdyje, dabar ją verčia plakti stipriau.

Kadaise V.Grigonytė tarsi viesulas įsiveržė į Lietuvos populiariosios muzikos padangę.

Iš kitų to meto atlikėjų ji išsiskyrė viskuo: šiuolaikiškumu, Vakarų Europos dainininkus primenančiu stiliumi, moderniu scenos judesiu ir net šukuosena.

Dabar tuomečiai hitai jai kelia šypseną, nors jų galėjo išvis nebūti, – Vilija niekada nesvajojo tapti dainininke.

Muzika jai buvo laisvalaikio pramoga: tėvai nupirko gitarą, ji išmoko groti, pradėjo kurti dainas. Įstojo į Vilniaus universitetą studijuoti anglų kalbos, pradėjo su drauge dainuoti duetu.

Kadangi sulaukė dėmesio, duetas netgi buvo siunčiamas į studentų festivalius. Vis dėlto apie sceną Vilija negalvojo – tai buvo tik pomėgis.

Studijas baigusiai merginai teko užmiršti jaunatvišką susižavėjimą ir akis į akį susidurti su suaugusiųjų pasauliu. Ji gavo paskyrimą į Kauno profesinę technikos mokyklą dėstyti anglų kalbos. Tiesą sakant, tų anglų kalbos pamokų ten nelabai ir reikėjo – buvo viena dvi per savaitę, tad teko imtis dar kitokių darbų.

„Prasidėjo depresija, nes visą laiką buvau veikli, man patiko ką nors daryti, organizuoti, kurti. Pareidavau namo, atsisėsdavau ir dvi valandas žiūrėdavau į sieną. Bet žmogus pats turi ką nors daryti, jei nori keisti savo gyvenimą“, – LRT televizijos laidoje „Gyvenimas“ samprotavo Vilija.

Negalėdama ištverti neveiklumo ji nusprendė atsisakyti mokytojos darbo, o vieną dieną pakėlė telefono ragelį ir surinko Filharmonijos numerį.

„Paskambinau Vytautui Kernagiui ir paklausiau: „Gal jums reikalinga dainininkė?“ Daugiau nežinojau, kur man eiti. Jis pasakė: „Gerai, čia vienas ansamblis griūva, bet, jei nori, ateik.“ Taip ir prasidėjo atlikėjos karjera“, – esminį posūkį prisiminė V.Grigonytė.

Toliau viskas klostėsi kaip sapne. Įdomios pažintys, perklausos, repeticijos – vieną dieną Vilija scenoje jau dainavo su ryškiausiomis to meto žvaigždėmis Viktoru Malinausku, Janina Miščiukaite, Egidijumi Sipavičiumi.

Anšlaginiai koncertai, gastrolės, glėbiai gėlių ir susižavėjusių klausytojų ovacijos. Visos Vilijos svajonės pildėsi it pamojus burtų lazdele.

TV prodiuseriai jaunai atlikėjai pasiūlė tapti vienos pirmųjų televizijos viktorinų „Dešimtkart dešimt“ vedėja.

„Niekada nebuvo net mintis kilusi, kad negaliu. Aš galiu! Gal kartais tai kvaila, bet aš manau, kad jauni žmonės taip ir turi mąstyti.

Iš pradžių buvau viktorinos „Dešimtkart dešimt“ vedėja, paskui pasiūlė tapti redaktore. Patekau į televizijos terpę, žmonės pamatė, kad esu tinkama, galiu dirbti, ir prasidėjo: laida „Klaustukas šauktukas“ su Jūrate Šimkute, „Muzikinis viešbutis“, „Būk artistas!“, „Vilniaus Brodvėjus“, – darbus televizijoje vardijo V.Grigonytė.

Bene didžiausią populiarumą atnešė 1993-iaisiais televizijos eteryje pasirodęs pramoginis šou „Muzikinis viešbutis“. Visus žiūrimumo rekordus viršijusią laidą Vilija vedė kartu su maestro V.Kernagiu.

„Dirbau televizijoje, dalyvaudavau naktinio baro programoje, dainavau roko grupėje „Labirintas“ – žmonės mane pažinojo. Einu į troleibusą, praeiviai pirštais į mane rodo, vaikai iš paskos bėga.

Tai išties vargina. Man labiau patiktų sėdėti kampe antrame plane. Prodiuserio darbas daug artimesnis negu laidos vedėjos“, – prisipažino Vilija, kurios neišpaikino nei klausytojų meilė, nei televizijos žiūrovų dėmesys.

Anuomet televizijoje viskas atrodė kitaip: nebuvo nei modernios technikos, nei įspūdingų dekoracijų, laidų kūrėjai daug ką turėjo daryti patys.

„Atvykdavome į „Vaidilos“ teatrą, kuriame filmuodavome „Muzikinį viešbutį“, o ten nieko nėra. Reikėdavo tą pačią dieną pastatyti šviesas, dekoracijas, surepetuoti, nusigrimuoti ir vakare nufilmuoti. Tai katorginis darbas“, – prisiminimais dalijosi buvusi laidų vedėja.

Darbas televizijoje kasdien pažerdavo naujų išbandymų ir emocijų. Jei visus už kadro ir eteryje patirtus nuotykius Vilija suguldytų į knygą, išeitų puiki komedija. O prisiminti yra ką: juk ne kiekviena vedėja gali pasigirti, kad jai svarbiausiu laidos filmavimo momentu užsidegė sijonas.

„Vyko finalinis „Muzikinio viešbučio“ koncertas Palangoje. Mes stovime su V.Kernagiu, kalbame, pasižiūriu žemyn – mano sijonas liepsnoja. Segėjau platų lengvos medžiagos sijoną, jis prisiglaudė prie prožektoriaus ir užsidegė.

Bėgte į užkulisius. Ten man sijoną užgesino, susiuvo ir galėjau eiti toliau vesti koncerto“, – pasakojo Vilija.

Scena jai padovanojo didžiąją gyvenimo meilę kadaise beveik niekam nežinomam, o dabar populiariam dainininkui O.Vyšniauskui.

„Mes koncertavome Marijampolėje. Jis tuo metu irgi dainavo, ieškojo darbo, todėl atėjo pas mūsų grupės vadovą Andrių Kulikauską.

Padainavo, patiko – taip ir pradėjo koncertuoti su mumis“, – pažintį su būsimu vyru prisiminė V.Grigonytė.

Po kurio laiko pora susituokė, susilaukė dukters.

Atrodė, kad gyvenimas sustyguotas tarsi instrumentas: sėkminga dainininkės ir televizijos laidų vedėjos karjera, graži šeima.

Vilija nuolat buvo su dukterimi, šioji tiesiog augo užkulisiuose. Moteris sakė kartu su dukra ir koncertavusi, ir laidas rengusi, ir scenarijus rašiusi – vaiko niekada nepalikdavo.

Vyras negalėdavo daug prisidėti. Vilija ir dabar negalėtų pasakyti, kodėl sugriuvo 12 metų trukusi santuoka. Gal dviem menininkams buvo ankšta po vienu stogu, o gal baigėsi meilė. Pora išsiskyrė tyliai ir taikiai, be akių draskymo, turto dalybų ar skandalų.

O.Vyšniauskas netrukus pamilo dar kartą, vedė, susilaukė vaikų.

„O mano širdis laisva, esu patenkinta savo gyvenimu. Ir, matyt, nelabai norėčiau ką nors keisti“, – prisipažino moteris ir sakė nuoskaudos ar kartėlio buvusiam vyrui nejaučianti.

Vilija tiesiog užvėrė duris ir pradėjo gyvenimą iš naujo – taip, kaip ir tuomet, kai būdama 38-erių nusprendė, kad laikas baigti dainininkės karjerą, arba taip, kaip dar po kelerių metų buvo priversta atsisveikinti su darbu televizijoje.

„Nusprendžiau, kad 38 metai – toks amžius, kai moteris turi palikti sceną. Taip ir padariau, – sakė Vilija, kuri, sulaukusi numatytos dienos, ne tik liovėsi dainuoti, bet ir sunaikino visus savo įrašus, taip padėdama galutinį tašką dainininkės karjeroje. – Yra žmonių, kurie prisiriša prie to, ką daro, o aš ne iš tokių. Kiekvieną dieną gyvenu iš naujo.“

Likimas netrukus atsiuntė didelį išbandymą. LRT televizijoje padvelkė nauji vėjai – keitėsi valdžia, kuriai reikėjo naujų veidų. V.Grigonytė buvo viena tų, kuriai buvo užvertos įstaigos durys. Tai nutiko prieš 12 metų.

„Darbas televizijoje buvo sunkus, iš mūsų nuolat reikalaudavo naujų idėjų.

Būdamas scenoje jauti žmonių emocijas, grįžtamąjį ryšį, o TV studijoje to nėra“, – pasakojo moteris, kuriai vėl teko pradėti viską iš naujo.

Buvo įvairių ieškojimų: V.Grigonytė rašė straipsnius į žurnalą, kurį netrukus uždarė, įkūrė savo viešąją įmonę, dirbo fonde.

Šiuo metu ji – Kultūros ministerijos Istorinės kultūros atminties įprasminimo skyriaus vyriausioji specialistė. Moteris tik neseniai priprato prie aštuonių valandų darbo dienos.

„Dabar aš gal daugiau esu stebėtoja, visą laiką mokausi, daug skaitau, lankau teatro spektaklius, koncertus, parodas. Galime didžiuotis: tokia nedidelė valstybė, tiek nedaug žmonių, o tokius įdomius dalykus kuriame.

Kartais per daug verkšlename. To nereikia. Matykime tai, kas veda mus į priekį, ir kabinkimės už to, kuris traukia“, – optimizmo nepraranda šeštąją dešimtį įpusėjusi buvusi dainininkė ir TV laidų vedėja.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.