A. Stancikienė tikisi, kad musulmonas žentas nepagrobs jos anūko

Visuomenę šiurpina vis naujos istorijos, kai tėvai ima ir pagrobia savo vaikus. Dažniausiai tai musulmonų tikėjimo vyrai, kuriems įstatymai nė motais. Per „Lietuvos ryto“ televiziją trečiadienį, 21.30 val., rodomos laidos „Ginčas“ dalyviai diskutavo, kodėl tokioje situacijoje atsidūrusios moterys nesulaukia pagalbos. Ar Lietuvos teisėsauga bejėgė apginti vaikus?

Aurelija Stancikienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelija Stancikienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vaiva Budraitytė.
Vaiva Budraitytė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-04-27 12:40, atnaujinta 2017-05-27 11:44

Seimo narė Aurelija Stancikienė prisipažino taip pat nuogąstaujanti dėl dukters: „Mano dukra gyvena Londone su gerokai vyresniu musulmonu. Prieš tai gyveno su kitu musulmonu, ir mes buvome bejėgiai kažką pakeisti. Ją visuomet traukė arabų kilmės vyrai, nesugebėjome jos apsaugoti nuo to. Ji pasitiki savo draugu. Jis ją lepina, kai kuriems lietuviams vyrams reikėtų pasimokyti elgesio su moterimi, bet niekada negali būti tikras, kad tai nepasikeis, nes jų kultūra visiškai kitokia. Su juo mano dukra gyvena jau dvejus metus. Jis nusiteikęs labai palankiai. Kai gimė sūnus, jie pakrikštijo, ir tas vyras pats buvo už tai, kad vaikas turėtų mamos tikėjimą. Aš noriu tikėti, kad jis elgiasi nuoširdžiai ir nepagrobs vaiko.“

Savo istoriją apie pagrobtą sūnų sutikusi papasakoti moteris atskleisti pavardės nenorėjo, paprašė būti vadinama tiesiog Asta. Moteris jau dvejus metus nematė į Indiją išvežto savo vaiko. Ir tik todėl, kad Lietuvos teisėsauga neištiesė pagalbos rankos ir nepadarė nieko, kad padėtų jai sūnelį susigrąžinti. Pasak pašnekovės, visur jai pataria apsišarvuoti kantrybe ir laukti, tačiau realios pagalbos nėra iki šiol.

„Tai įvyko 2013 metų gruodžio mėnesį, kai perdaviau sūnelį tėvui pasimatyti. Apylinkės teismas buvo uždraudęs tėvui išvežti vaiką iš Lietuvos, priežiūra buvo patikėta man. Pasinaudojęs pasimatymo galimybe, jis išsivežė vaiką. Vėliau išaiškėjo, kad tam ilgai ruošėsi, turėjo pasidaręs kažkokius vaiko dokumentus. Niekada nesitikėjau, kad vaiko tėvas galėtų šitaip pasielgti.

Policija man net nepaaiškino, kaip buvo galima išsivežti vaiką. Kitą rytą po pagrobimo jis man parašė žinutę, kad vaikas yra Norvegijoje, tačiau dabar jis Indijoje. Aš iškart kreipiausi į policiją, tačiau jie visiškai man nepadėjo. Tarptautinė paieška buvo paskelbta tik po keturių mėnesių. Aš išnaudojau visus įmanomus būdus, kreipiausi į ministerijas pagalbos, ir man jos niekas nesuteikė“, – patirtimi apie teisėsaugos abejingumą dalijosi Asta.

Laidoje dalyvavo psichologas Tomas Lagūnavičius, asociacijos APTA valdybos pirmininkas Andrius Chranovskis, psichiatras Linas Slušnys, dėl dukters kovojantis tėvas Edmundas Mikalainis, advokatas Mindaugas Vaičiūnas, Seimo narė Aurelija Stancikienė, būrėja Vaiva Budraitytė.

Pokalbių šou „Ginčas“ – trečiadieniais, 21.30 val., per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.