Kanai: skandalingiausi filmai festivalio istorijoje

Gegužės 11–22 d. Kanuose vyksta bene garsiausias pasaulyje kino festivalis. Šio renginio žiūrovus sudėtinga kuo nors nustebinti, tačiau kai kurie filmai ir režisieriai privertė sutrikti net visko mačiusią publiką.

Po J.L.Godard’o filmo „Detektyvas“ peržiūros nepatenkintas žiūrovas režisieriui į veidą sviedė tortą.
Po J.L.Godard’o filmo „Detektyvas“ peržiūros nepatenkintas žiūrovas režisieriui į veidą sviedė tortą.
M.Mastroianni komedijoje „Saldus gyvenimas“.
M.Mastroianni komedijoje „Saldus gyvenimas“.
„Nesugrąžinamo laiko“ žiūrovus šokiravo M.Bellucci herojės analinio išprievartavimo scena.
„Nesugrąžinamo laiko“ žiūrovus šokiravo M.Bellucci herojės analinio išprievartavimo scena.
„Melancholijoje“ vaidinusi K.Dunst pelnė Kanų festivalio prizą už geriausią moters vaidmenį.
„Melancholijoje“ vaidinusi K.Dunst pelnė Kanų festivalio prizą už geriausią moters vaidmenį.
„9/11 pagal Farenheitą“ apdovanojimą Auksine palmės šakele daug kas įvertino kaip politinį aktą.
„9/11 pagal Farenheitą“ apdovanojimą Auksine palmės šakele daug kas įvertino kaip politinį aktą.
„Viridianoje“ pasakojama apie būsimą vienuolę, kuri prieš priimdama įžadus aplanko našlį dėdę, o šis mėgina ją suvilioti.
„Viridianoje“ pasakojama apie būsimą vienuolę, kuri prieš priimdama įžadus aplanko našlį dėdę, o šis mėgina ją suvilioti.
„Adelės gyvenimas“.
„Adelės gyvenimas“.
„Autokatastrofoje“ kalbama apie automobilių avarijų ir lytinio pasitenkinimo tapatumą.
„Autokatastrofoje“ kalbama apie automobilių avarijų ir lytinio pasitenkinimo tapatumą.
„Bulvarinis skaitalas“ dabar vadinamas šedevru, bet pirmųjų žiūrovų nuomonė nebuvo vieninga.
„Bulvarinis skaitalas“ dabar vadinamas šedevru, bet pirmųjų žiūrovų nuomonė nebuvo vieninga.
Daugiau nuotraukų (9)

„Lietuvos rytas“

May 16, 2016, 1:49 PM, atnaujinta May 25, 2017, 11:14 AM

Žurnalo „TV antena“ skaitytojams parinkome keletą skandalingiausių juostų.

Vienos jų buvo apdovanotos Žydrajame Krante. Kitos prizų negavo, tačiau dėl vienos ar kitos priežasties įsirėžė į atmintį.

„Saldus gyvenimas“ (La dolce vita)

Režisierius Federico Fellini. Vaidina Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimee, Yvonne Furneaux. Italija, Prancūzija, 1959 m.

„Saldaus gyvenimo“ premjera Kanuose pakoregavo nepriekaištingą režisieriaus F.Fellini reputaciją. Pirmą filmo sceną Vatikanas palaikė pranašystės apie antrąjį Kristaus atėjimą parodija ir pasmerkė juostą. Ispanijoje filmas buvo uždraustas, o režisieriaus tėvynėje griežtai kritikuojamas. Vis dėlto Auksinė palmės šakelė ir puikus filmo lankomumas jo autoriui tapo nemenka paguoda.

„Viridiana“ (Viridiana)

Režisierius Loisas Bunuelis. Vaidina Silvia Pinal, Francisco Rabalis, Fernando Rey, Jose Calvo. Ispanija, Meksika, 1961 m.

„Viridiana“, ko gero, svarbiausias L.Bunuelio filmas, kuriame išryškėja pagrindinės jo kinematografo temos – panieka ispanų religiniam sustabarėjimui ir antiklerikalizmas.

Dramoje figūruoja incestas, Paskutinės vakarienės parodija, krucifikso formos lenktinis peilis ir bandymas išprievartauti. Konservatyvioji Kanų publikos dalis buvo pasipiktinusi. „Viridiana“ pasidalijo pagrindinį prizą su Henri Colpi filmu „Une aussi longue absence“, tačiau buvo uždraustas rodyti Ispanijoje.

„Detektyvas“ (Detective)

Režisierius Jeanas Lucas Godard’as. Vaidina Laurent’as Terzieffas, Aurelle Doazan, Jeanas Pierre’as Leaud, Natalie Baye. Prancūzija, Šveicarija, 1985 m.

Norite išlaikyti savitvardą bet kokioje situacijoje? Mokykitės iš J.L.Godard’o. Po jo filmo „Detektyvas“ peržiūros nepatenkintas žiūrovas režisieriui į veidą sviedė tortą. Prancūzų metras, nė kiek nesutrikęs, aplaižė akinius ir pareiškė, kad kremas skanus. Filmas prizų nelaimėjo, bet tą incidentą įsiminė daugelis.

„Nesugrąžinamas laikas“ (Irreversible)

Režisierius Gasparas Noe. Vaidina Monica Bellucci, Vincent’as Casselis, Albert’as Dupontelis, Jo Prestia. Prancūzija, 2002 m.

Kanų publika dar nežinojo, kas laukia per filmo „Nesugrąžinamas laikas“ peržiūrą. Todėl devintą minutę, per M.Bellucci herojės analinio išprievartavimo sceną, kai kurie jų tiesiogine to žodžio prasme gelbėjosi bėgdami – pasakojama, kad iš salės išėjo apie 250 žmonių. Šokiruota publika dar ilgai aptarinėjo juostą, tačiau festivalio žiuri „Nesugrąžinamą laiką“ paliko be apdovanojimų.

„Bulvarinis skaitalas“ (Pulp Fiction)

Režisierius Quentinas Tarantino. Vaidina Johnas Travolta, Samuelis L.Jacksonas, Bruce’as Willisas, Uma Thurman, Timas Rothas. JAV, 1994 m.

Tai dabar „Bulvarinis skaitalas“ – pripažintas šedevras, nagrinėjamas visose pasaulio kino mokyklose. O štai 1994 metais žiūrovų nuomonė išsiskyrė – daugelį šokiravo tarantiniškasis smurtas.

Režisierius elgėsi įžūliai, tarsi norėdamas dar labiau įsiutinti savo kritikus. Nepaisydamas griežtų festivalio aprangos reikalavimų į premjerą jis atėjo su džinsais ir marškinėliais, o atsiimdamas Auksinę palmės šakelę parodė vidurinį pirštą pasipiktinusiai žiūrovei, kuri iš salės šūktelėjo: „Kokia nesąmonė!“

„Autokatastrofa“ (Crash)

Režisierius Davidas Cronenbergas. Vaidina Jamesas Spaderis, Holly Hunter, Elias Koteasas, Deborah Kara Unger. Kanada, Didžioji Britanija, 1996 m.

Iš D.Cronenbergo, psichodelinių siaubo trilerių „Musė“ ir „Naked Lunch“ autoriaus, niekas nesitikėjo pavyzdingo elgesio ir vanilinių romantinių dramų, tačiau „Autokatastrofa“ Kanuose sukėlė skandalą. Žiūrovus šokiravo istorija žmonių, kuriems lytinį pasitenkinimą teikia autokatastrofų vaizdai. Nors filmas pelnė specialųjį žiuri prizą „Už įžūlumą“, ne vienoje šalyje buvo uždraustas.

„9/11 pagal Farenheitą“ (Fahrenheit 9/11)

Režisierius Michaelas Moore’as. Vaidina Benas Affleckas, Stevie Wonderis, Jamesas Bakeris III, Donaldas Rumsfeldas, Alas Gore’as. JAV, 2004 m.

Skandalingasis M.Moore’o filmas – antroji kino forumo istorijoje dokumentinė juosta, apdovanota Auksine palmės šakele. Premjera sutapo su studijos „Disney“ atsisakymu platinti filmą JAV teritorijoje, ir režisierius pareiškė esąs pasirengęs rodyti jį pogrindyje. Kol Amerikoje žiebėsi nemenkas skandalas, Žydrajame Krante „9/11 pagal Farenheitą“ pelnė ilgiausius per visą festivalio istoriją aplodismentus – salė filmui plojo 15 minučių. Beje, daugelis šį triumfą įvertino kaip politinį aktą.

„Melancholija“ (Melancholia)

Režisierius Larsas von Trieras. Vaidina Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kieferis Sutherlandas, Alexanderis Skarsgårdas. Danija, Švedija, Prancūzija, Vokietija, 2011 m.

L.von Triero kalba per „Melancholijos“ spaudos konferenciją amžiams įėjo į istoriją. Režisierius pareiškė, kad „tam tikra prasme supranta Hitlerį“, ir pasivadino nacistu. Skandalas taip plačiai nuvilnijo, kad festivalis paskelbė L.von Trierą persona non grata. Nepaisant to, drama neliko be apdovanojimo: aktorė K.Dunst išsivežė prizą už geriausią moters vaidmenį.

„Adelės gyvenimas“ (La vie d’AdŹle)

Režisierius Abdellatifas Kechiche. Vaidina Adele Exarchopoulos, Lea Seydoux, Salimas Kechiouche, Aureliene’as Recoing’as. Prancūzija, Belgija, Ispanija, 2013 m.

Atrodytų, europiečių jau seniai neįmanoma šokiruoti tos pačios lyties asmenų meile, bet A.Kechiche pavyko – tokios atviros buvo intymios scenos. Net filmo priešininkai pasidalijo į dvi grupes: tradicinių vertybių gynėjai juostą vadino pornografija, o liberalioji visuomenės dalis kūrėjus kaltino neva netikroviškai pavaizdavus seksą. Kanų kino festivalio komisijos šios batalijos nepaveikė: pirmą kartą Auksinė palmės šakelė buvo įteikta dviem aktorėms ir režisieriui. Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.