Alfredas Bumblauskas ieško, kur prasideda Nemunas

Istorijos profesorius Alfredas Bumblauskas (59 m.) dviem savaitėms pakeitė profesiją ir tapo kapitonu – vadovauja antrus metus rengiamai nacionalinei ekspedicijai „Nemunu per Lietuvą“, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

A.Bumblauskas ekspedicijos dalyviams parengė daug įdomių temų.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Bumblauskas ekspedicijos dalyviams parengė daug įdomių temų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Augulytė („Lietuvos rytas“)

Jun 30, 2016, 5:39 PM, atnaujinta May 20, 2017, 5:40 AM

Ekspedicijos dalyviai dvi savaites keliaus ir gyvens pagal autentiškus projektus atkurtose venterinėse valtyse, lankydami Lietuvai istoriškai ir kultūriškai svarbias vietas.

Pernai įgula žygį pradėjo Kaune ir Nemunu plaukė iki Klaipėdos, o šįmet tyrinėja kitą upės ruožą – ekspedicija prasidėjo Nemuno ištakose Baltarusijoje ir baigsis Kaune.

„Ieškosime, kur prasideda Nemunas. Žinome, kad aukščiausiai esantis Nemuno uostas, aprašytas dar Vladislovo Sirokomlės, yra Stolpcai.

Tose apylinkėse ir yra Nemuno aukštupys, ieškosime upės ištakų“, – prieš ekspediciją kalbėjo A.Bumblauskas.

Baltarusijoje yra daug temų, kurios Lietuvoje neišgvildentos, tad profesorius į kelionę patraukė atlikęs daugybę namų darbų. Ekspedicija bandys nustatyti, kur galimai ėjo Lietuvos siena pagal 1921 metų Paulio Hymanso planą, kuris numatė Lietuvos teritoriją beveik iki Minsko.

Įdomi turėtų būti ir Radvilų Didžiosios Lietuvos idėja, Mindaugo sūnaus Vaišelgos tema. Tai jis įkūrė vienuolyną Laurušave ant Nemuno kranto, kur saugoma seniausia Lietuvos rankraštinė knyga – Laurušavo evangelija. O ir pats Mindaugas ar galėjo būti karūnuotas Naugarduke?

„Prisiminsime daugybę žmonių, kurie kilę iš šios teritorijos. Pavyzdžiui, gamtininkas Tadas Ivanauskas, Kauno zoologijos sodo įkūrėjas. Mažai kas žino, kad jo brolis buvo Lucjano Żeligowskio užsienio reikalų ministras. Aplankysime jų tėviškę Lebiodkoje.

Šalia yra garsaus lenkų kompozitoriaus Czeslawo Niemeno gimtinė – žmonės nė neįsivaizduoja, kad jis iš čia kilęs.

Ką jau kalbėti apie Naugarduką su Adomu Mickevičiumi, su jo tėviške Zaosėje, su Svitjazio ežeru, poemoje apie Gražiną ir Liutaurą apdainuotu Lietuvės ežeru!“ – ekspedicijos temas vardijo jos vadovas.

Pernai nacionalinės ekspedicijos dalyviai visą kelią plaukė kurėnu. Nemuno aukštupyje jam būtų per seklu, tad šįkart įgula keliauja specialiai ekspedicijai pagamintomis plokščiadugnėmis venterinėmis valtimis, kurias atkūrė Rusnės laivadirbys Simas Knapkis. Į kurėną keliautojai persės tik prie Gardino.

LRT televizijos žiūrovai laidas apie šią ekspediciją matys rudenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.