Norite naktį stebėti rungtynes? Gerkite daug vandens

Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės daliai sporto aistruolių – didelis galvos skausmas. Kaip žiūrėti naktį vykstančias rungtynes ir kitą dieną išlikti žvaliam? Vertingais patarimais pasidalijo psichologas, „TV pagalbos“ vedėjas bei rašytojas Andrius Kaluginas (45 m.).

Neužmigti naktį stebint rungtynes – rimtas iššūkis.
Neužmigti naktį stebint rungtynes – rimtas iššūkis.
A.Kaluginas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Kaluginas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rūta Peršonytė

Aug 14, 2016, 7:47 PM, atnaujinta May 15, 2017, 10:58 PM

Norint naktį per televizorių stebėti varžybas, reikėtų iš anksto susidėlioti kitos dienos darbotvarkę taip, kad ji kompensuotų miego trūkumą, rašo žurnalas „TV antena“.

Pavyzdžiui, pirmoje dienos pusėje nereikėtų užsiimti įtemptu protiniu darbu, patartina vengti svarbių susitikimų, laiškų rašymo. Juk išsekęs ir nemiegojęs žmogus gali pakenkti savo darbui, įsipareigojimams.

Po nemiegotos nakties būtų gerai pasiimti poilsio dieną ar laisvą pusdienį. O pats geriausias sprendimas – olimpinių žaidynių laikotarpiu išeiti atostogų.

Kai kas mano, kad reikėtų pamiegoti iš vakaro prieš naktines varžybas. Tai yra individualu, nes vienas žmogus gali užmigti septintą valandą vakaro, prieš tai nusistatęs žadintuvą, ir atsibusti prieš varžybas. Jis gaus tam tikrą miego dozę.

Po to naktį pažiūrėjęs jį dominančias rungtynes toliau ramiai užmigs. Bet gali būti, kad žmogus bandys septintą valandą vakare užmigti ir iki kokios vienuoliktos valandos vakaro tik nesėkmingai prasikankins.

Tada bus dar prasčiau. Taikant šį metodą nepatartina prisigerti migdomųjų vaistų. Miegas turi būti natūralus.

Siekiant neužmigti, negalima vartoti jokių stimuliuojančių gėrimų – kavos, stiprios arbatos ar energinių gėrimų. Bet kokie stimuliuojantys preparatai padės sulaukti rungtynių, bet iš ryto žmogus pajus dvigubą nuovargį, savotiškas pagirias, bus apatiškas. Atsigavimo laikotarpis bus sunkesnis.

Kitaip sakant, iš gyvenimo bus išbrauktas ne tiktai pirmas pusdienis, bet ir visa diena.

Miego režimas – individualus reikalas. Nemažai žmonių miega 4–5 valandas per parą ir jaučiasi gerai, o kitiems reikia dešimt valandų.

Manoma, kad suaugusiam žmogui užtenka miegoti 7–8 valandas. Bet tai turi būti naktinis miegas. Nuo vidurnakčio iki antros valandos pailsi protas, o po to – kūnas. Tad pageidautina atsigulti iki vidurnakčio.

Jei žmogus labai nori žiūrėti naktines rungtynes, tuomet vertingiau numigti popiečio miego – nuo 15 iki 17 valandos. Yra apskaičiuota, kad šis laikas savo kokybe prilygsta miegui nuo 23 iki pirmos valandos nakties.

Laukiant naktinių varžybų galima užsiimti įtraukiančia, žvalumo teikiančia veikla, pavyzdžiui, skaityti įdomią knygą, įsitraukti į diskusiją su žmonėmis internete, užsiimti buities darbais.

Ypač prisivalgyti nereikėtų. Kai į skrandį patenka daug maisto, kuriam virškinti reikia nemažai energijos, žmogui natūraliai norisi miego. Nereikėtų vartoti ir alkoholinių gėrimų. Alkoholis, ypač alus, veikia slopinamai.

Galima gerti daugiau nei įprasta vandens, tada norėsis dažniau šlapintis. O tai neleis miegoti.

Dalis žmonių naktį ramiai miega, tačiau kitą dieną sąmoningai nelenda į žinių portalus, kad sužinotų naktį vykusių varžybų rezultatus. Jie dieną tiesiog pasižiūri varžybų įrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.