Signataras Zigmas Vaišvila aprodė jo vos nepražudžiusius laiptus

Bėdos, rodos, susimokė prieš signatarą Zigmą Vaišvilą (59 m.) – namuose krisdamas nuo laiptų jis patyrė 23 lūžius, o ligoninėje sužinojo: antstoliai areštavo visą jo turtą ir neleido paimti iš banko sąskaitos net valstybės nustatyto pragyvenimo minimumo.

Z.Vaišvila: „Dievulis dar sumanė grąžinti mane atgal.“
Z.Vaišvila: „Dievulis dar sumanė grąžinti mane atgal.“
Nukritęs nuo šių laiptų, Z.Vaišvila patyrė 23 lūžius.
Nukritęs nuo šių laiptų, Z.Vaišvila patyrė 23 lūžius.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2016-08-28 07:46, atnaujinta 2017-05-14 18:04

Nepriklausomybės Akto signataras Z.Vaišvila įsileido į namus „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Patriotai“ rengėjus.

Jis parodė įvykio vietą, savo naktinio skrydžio trajektoriją ir kalbėjo apie Dievo sumanymą palikti jį gyvą po to, kai, patyręs kaukolės ir sprando antrojo slankstelio bei abiejų riešų daugybinius lūžius, jis atsigavo reanimacijos palatoje, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

„Dievulis dar sumanė grąžinti mane atgal“, – išskirtiniame interviu sakė Nepriklausomybės Akto signataras.

Birželio 29-ąją Z.Vaišvila antrajame namo aukšte esančiame kambaryje darbus baigė apie pirmą valandą nakties: paruošė dar vieną porciją teismo dokumentų, nuo kurių, kaip jis sakė, jau „stogas važiuoja“, išjungė kompiuterį, prieškambaryje pasidėjo portfelį su dokumentais ir nė pats nežino kodėl, užuot tiesiai ėjęs į vonios kambarį, pasuko į kairę, kur statūs laiptai veda į pirmąjį aukštą.

Pasigirdo duslus dunkstelėjimas. Z.Vaišvilos žmona Regina, pagraibiusi lovoje šalia savęs ir nieko neradusi, pakilo iš patalo: vyras gulėjo kraujo klane prie laiptų.

„Buvau be sąmonės, – teigė Z.Vaišvila laidos rengėjams. – Krisdamas neišleidau jokio garso, bet, ačiū Dievui, Regina prabudo. Išgirdo kažkokį šleptelėjimą ir pradėjo manęs ieškoti. Pirmiausia vonioje, bet nerado, tada įjungė šviesą ir pamatė laiptų apačioje.

Matyt, netyčia žengiau į šoną ir nusiritau. Laiptai blogi – per statūs.“

Kuo viskas baigėsi? Stipriai sumušti keliai, išniręs dešinysis riešas ir sutrupintos rankos: vienos aštuoni kaulai ir kauliukai, kitos – vienuolika.

Iš skausmo plyšo galva – manė, kad smogė į laiptus, bet vėliau pasirodė, jog krisdamas maždaug 80 centimetrų aukštyje kakta trenkė į sieną. Trenkė taip, kad silikatinių plytų sienos tinke liko įduba.

Iš viso vyras patyrė 23 lūžius, nors vos atgavęs sąmonę manė: pagulės truputį ir tuoj atsistos, kam ta greitoji. Tačiau netrukus per kūną nuėjo virpuliai, pradėjo krėsti šaltis – nelaimėlis suvokė, kad jį ištiko kai kas rimčiau nei paprastas sumušimas.

„Dešinė galvos pusė ištinusi iki šiol, – praėjus beveik dviem mėnesiams po traumos guodėsi Z.Vaišvila. – Tik dabar pradeda atsirasti pirmosios raukšlės – buvo lygu lygu. Lūžis nuo kaktos eina iki žandikaulio, dabar mano sąkandis kreivas. Nuo smūgio lūžo ir antras stuburo slankstelis, ant kurio laikosi kaukolė. Visa laimė, kad smegenų paviršius nepažeistas.“

Bet viena bėda – ne bėda. Kol Z.Vaišvila galavosi ligoninėse, jo priešai nesnaudė – atakavo ilgoje kaip šimtmečiai byloje dėl jau seniai neveikiančios išperkamosios nuomos bendrovės, kuriai jis kurį laiką vadovavo. Jis jau septynerius metus persekiojamas dėl hipotetinės 700 tūkst. eurų žalos.

Z.Vaišvila įsitikinęs, jog ta byla tokia gyvybinga tik dėl to, kad jis skėlė antausį prezidentei Daliai Grybauskaitei – pirmasis atrado garsiąją jos nuotrauką ant SSKP nario bilieto.

Tą bilietą ji gavusi tuomečiame Leningrade eidama 21 metus. Z.Vaišvila pirmasis paviešino bilietą, ir nuo to laiko prasidėję įvairūs nemalonumai.

Jie nesiliovė ir gulint ligoninėje po baisios traumos. Išėjus iš ligoninės laukė turto areštas kaip laikinoji apsaugos priemonė, kurią ieškovai bandė pritaikyti dar nuo kovo–balandžio.

„Suvokiau, kad vienas fiziškai nesugebėsiu pakelti to krūvio. Nuovargis, psichologinė įtampa gal ir buvo to nepaaiškinamo kritimo nuo laiptų priežastis.

O kol gulėjau ligoninėje, antstoliui Arminui Naujokaičiui pradėjo sektis – areštavo turtą, neleido iš sąskaitos pasiimti net įstatymo numatyto minimumo. Tik tuomet, kai daviau išrašą iš ligos istorijos, supažindinau su diagnoze, jis leido pasiimti minimumą.

Bet vėl patyčia: turėjau pats nuvežti patvarkymą bankui – jis negali nusiųsti“, – nuoskaudas liejo vis dar kaklo įtvarą nešiojantis ligonis. Išėjęs iš ligoninės Z.Vaišvila ir visa jo šeima gyveno iš žmonos bibliotekininkės atlyginimo.

Kaip tik laidos „Patriotai“ filmavimo dieną Nepriklausomybės Akto signataras tikėjosi, kad žmonai pavyks pagal įgaliojimą iš jo banko sąskaitos paimti 318 eurų.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.