Prie Seimo pasirodęs Petras Gražulis: „Jei „Zero III“ bus tikroviškas – uždrausime“

Prie Seimo buvo pristatytas naujausias Emilio Vėlyvio „Zero III“ filmo anonsas.<br>T.Bauro nuotr.
Prie Seimo buvo pristatytas naujausias Emilio Vėlyvio „Zero III“ filmo anonsas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2016, 12:47 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:15 PM

Penktadienio vidurdienį režisierius Emilis Vėlyvis svečius pakvietė į Nepriklausomybės aikštę Vilniuje prie Seimo. Čia išskirtinai buvo suteikta galimybė pirmiesiems išvysti naujojo „Zero III“ filmo anonsą. 

Anot filmo kūrėjų, Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo 1990-aisiais tautos ir politikų dėka atgimė Lietuvos valstybė. Dar po metų toje pačioje aikštėje drąsi tauta ir drąsūs politikai plazdant Trispalvių jūrai apgynė Lietuvos valstybingumą.

Praėjus 18-ai metų, 2009-ųjų sausį, tie patys politikai jau gynėsi nuo alkanos tautos smūgių – per riaušes dužo langai ir skriejo guminės kulkos. Dar po 7 metų, šiemet, visai greta Nepriklausomybės aikštės viena padovanota alkoholio butelio pakuotė sukėlė žemės drebėjimą Lietuvos politikoje – aukos nebaigiamos skaičiuoti iki šiol. Nėra kitos vietos Lietuvoje, kur taip akivaizdžiai matytųsi tautos ir politikų meilė bei neapykanta.

Būtent todėl šioje vietoje buvo pristatytas režisieriaus Emilio Vėlyvio naujausio filmo „Zero III“ anonsas. Filmo, kuris aiškiai atskleidė tautos meilės ir neapykantos politikams priežastis bei parodys politikų, žiniasklaidos ir verslo santykių sudedamąsias dalis, kaip korupcija, pinigai, cinizmas bei aistra.

Tauta buvo šildoma laužais, jų palankumo balsus pirko Užkalnio koldūnais ir sultiniu. Prie viso to skambėjo ir Lietuvai reikšmingos dainos, pavyzdžiui, Eurikos Masytės „Laisvė“.

„Filmas apie politiką, todėl ir jo pristatymui naudojame tam tikrus elementus iš Lietuvos partijų rinkimų kampanijų. Šiandien žmonių balsus perkame sultiniu ir Užkalnio koldūnais, rytoj naudosime dar platesnį priemonių arsenalą. Nes mums irgi svarbiausia žmogus, ir mes žinome, kaip... jį pasiekti“, – ironizavo E. Vėlyvis.

„Aš galiu patikinti, kad filmo anonsas nėra ilgas. Noriu padėkoti visam kolektyvui, kurie prisidėjo prie šio filmo. Galbūt pirmą kartą lietuviško filmo istorijoje bus filmas apie politiką. Čia bus parodytos linksmosios politikų nuodėmės“, – anonsą pristatinėjo E.Vėlyvis.

Bus pelningas, jei surinks daugiau žiūrovų nei populiariausia partija

Pusmetis – per tiek laiko nuo idėjos iki premjeros buvo sukurtas „Zero III“ filmas.

„Tai labai trumpas laiko tarpas, kėlęs daug iššūkių visai kūrybinei komandai. Tačiau nenorėjome delsti su E. Vėlyvio idėjos realizavimu, nes temos karštos ir aktualios. Kas gali būti įdomiau už nežinomas susitepusio elito gyvenimo detales, o dar kai jos pateikiamos „Zero“ stilumi – esame tikri, kad sudominsime labai plačią auditoriją Lietuvoje“, – teigė filmo prodiuserė Daiva Jovaišienė.

Tik kol kas nėra aišku, kokį cenzą kino teatruose gaus filmas.

„Tikimės, kad filmą galės matyti ir šešiolikmečiai, tačiau, kaip juokaujame, vos išvydusi Emilio Vėlyvio pavardę, Filmų indeksavimo komisija iškart skiria N-18 cenzą. O gal tai galėtų būti viena iš priemonių, jaunimą supažindinanti su politika ir valstybės gyvenimo procesais?“, – retoriškai klausė D. Jovaišienė.

Pasak jos, filmas bus pelningas, jeigu pritrauks tiek žiūrovų, kiek pastaruosiuose Seimo rinkimuose populiariausios partijos gavo balsų – 275 tūkstančius.

„Užduotis nelengva, tačiau, kaip parodė ankstesni „Zero“ filmai bei „Redirected / Už Lietuvą!“ – Emilis Vėlyvis moka kurti juostas, kurios sulaukia tautos ažiotažo. „Zero III“ laukiame įvairiausių visuomenės sluoksnių, skirtingo amžiaus, pajamų, išsilavinimo atstovų. O pasiekę filmo tikslus, galėsime galvoti apie naują kūrybą, naujas juostas, kurioms idėjų jau turime“, – sakė prodiuserė.

E.Vėlyvio filmų formulė anot M.Papinigio

Nuolatinis E.Vėlyvio filmų palydovas – aktorius Mindaugas Papinigis – išklojo visą tiesą, ką reiškia filmuotis šio režisieriaus filmuose.

„Tu iškart žinai, kad įvyks kažkoks konfliktas. Tada tau reikės ant ko nors smarkiai rėkti, o vėliau tas kažkas ant tavęs rėks atgal (ir greičiausiai apspjaudys dar). Ir tada finale reikės mirti“, – pasakojo aktorius.

„Tiesa, dar per vidurį bus šaudymų, gaudymų, narkotikų ir, aišku, apnuogintų krūtinių. Maestro visiškai pateisino savo reputaciją ir šįkart nė vienas elementas nebuvo iškritęs iš lygties. Tik per šiuos 10 metų kūrybos susiformavo savotiškas Emilio klubas, komanda tokių žmonių, kuriuos pamatyti vienoje krūvoje yra didžiausia šventė“, – sakė M. Papinigis.

Pasak jo, filmavimai daugiausiai vyko naktį, ir ne visiems tai patiko.

„Aišku, buvo ir besiveržiančių emocijų, bet tai tik mažybiniai malonybiniai žodeliai, kai esi šios komandos narys. Visiems taip patiko, kad net SEL’as vaidinti išmoko“, – apibendrino aktorius.

„Zero III“ prodiuserė Asta Liukaitytė teigė, kad juosta filmuota visiems iki skausmo pažįstamose lokacijose.

„Pažįstamos Vilniaus vietos daugeliui dar labiau sustiprins įspūdį, kad tai nėra tik išgalvota istorija – filmas paremtas tikrais faktais, ir jūs tuos faktus tikrai atpažinsite. Kai kam nuo to gali labai skaudėti“, – atskleidė A. Liukaitytė.

„Ne veltui mes čia stovime susirinkę. Šiandien yra apsisprendimo metai – jeigu neskaitysite knygų, eisite dirbti į Seimą“, – juokavo G.Savickas.

Pristatyme pasirodė ir politikas Petras Gražulis, kuris visiems susirinkusiems praskaidrino nuotaiką.

„Turiu prisipažinti, kad nesu žiūrėjęs nei vieno lietuviško filmo. Bet jeigu šis bus labai tikroviškas – uždrausime arba bent jau bus įvykdytos kratos jūsų būstinėje“, – juokėsi politikas.

Naujoje „Zero“ dalyje pamatysime pamėgtus aktorius – Ingą Jankauskaitę, Ramūną Cicėną, Rimantę Valiukaitę, Gytį Ivanauską, Mindaugą Papinigį, Kęstutį Jakštą, Ramūną Rudoką, Andrių Bialobžeskį ir kitus. Filmo premjera Sausio 27 dieną.

„ZERO III“ kuria prodiuserių kompanijos „Kino Kultas“ ir“Nevernever“. Tai ketvirtasis Lietuvoje kuriamas pilnametražis režisieriaus E.Vėlyvio filmas, pirmieji – „Zero“, „Zero II“ ir „Redirected / Už Lietuvą!“ – Lietuvoje susilaukė milžiniško žiūrovų dėmesio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.