Sporto guru Ignas Bakėjus: „Atėjo sveiko gyvenimo būdo mada“

Ignas Bakėjus (31 m.), žinomas sporto guru bei sveiko gyvenimo bendruomenės „My Hero“ įkūrėjas, alkoholio nevartoja jau dešimt metų. Ar tokio žalingo įpročio įmanoma atsisakyti visam gyvenimui? Apie tai televizijos eteryje jis diskutuos su žinomais Lietuvos žmonėmis: aktore Elžbieta Latėnaite, dainininku Edgaru Lubiu ir kitais.

I.Bakėjus: „Atėjo sveiko gyvenimo būdo mada.“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
I.Bakėjus: „Atėjo sveiko gyvenimo būdo mada.“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ugnė Šlapikaitė („Lietuvos rytas“)

Dec 19, 2016, 10:35 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:42 PM

Vasarą I.Bakėjus šimtus žmonių suburia judėti Vingio parke, o žiemos vakarais – milžiniškame lofte. Neseniai „Lietuvos ryto“ televizija pradėjo rodyti jo vedamą pokalbių laidą „0 laipsnių“, kurioje žinomi Lietuvos žmonės kalba apie priklausomybę nuo alkoholio.

– Nuo ko pradėjote savo veiklą? – paklausiau I.Bakėjaus.

– Sportuoju nuo penkerių metų. Būdamas aštuonerių įstojau į Šarūno Marčiulionio krepšinio akademiją. Tėvai diegė požiūrį, kad vaikystė turi būti turininga, fiziškai aktyvi. Kol kiti vaikai rūkydavo ar gerdavo alų kieme, aš laisvalaikį skirdavau sportui.

Universitete pasirinkau kūno kultūros specialybę, tačiau netrukus supratau, kad trenerio profesija ne man, ir pasitraukiau. Be to, ir alga labai maža.

Buvau pasirinkęs socialinio darbo studijas, tačiau ir vėl persigalvojau, pamaniau, kad nenoriu spręsti svetimų problemų.

O dabar būtent tai ir darau – esu treneris ir padedu atsikratyti polinkio į alkoholį, narkotikus, rūkymą, azartinius žaidimus.

– Ar apsisprendimą sveikai gyventi lėmė koks nors lūžis?

– Viena iš priežasčių buvo artimo žmogaus alkoholizmas. Su juo mes daug kalbėjome apie neigiamą šios priklausomybės poveikį. Tada suvokiau, kad noriu visiškai to atsikratyti. Ir štai – nevartoju alkoholio jau 10 metų.

– Mūsų visuomenėje sveiko gyvenimo kultas pradėjo formuotis palyginti neseniai.

– Atėjo sveiko gyvenimo būdo mada. Ją vertinu teigiamai. Su ta mada, žinoma, ateina ir netikrumų. Žmonės iki galo nesupranta, ką reiškia sveika gyvensena, kartas net žalojasi.

– Ką patartumėte nors kartą susimąsčiusiems apie galimybę keistis?

– Reikia imti ir daryti. Čia ir dabar. Tas galioja kalbant ir apie kitas sritis – darbą, gyvenimo tiesų paieškas. Žmonės linkę tingėti, tai atsiskleidžia, kai reikia pakovoti su savimi.

Kadaise leidome savo tinginystei išvešėti, išaugti didesnei už mus. Turime suprasti, kad procesas yra ilgas, visko negalima pakeisti per mėnesį.

Taip pat svarbu ieškoti įkvėpimo tarp žmonių, atsiverti, pasakyti sau: būsiu atviras visoms gyvenimo galimybėms. Kartais dalykus, kuriuos kadaise išmokai, reikia tiesiog paleisti.

– Keturios pagrindinės taisyklės, kuriomis kasdien vadovaujatės?

– Gerbti kitą žmogų. Išmokti klausytis – aplinkos, kūno, nuojautos. Didžiausia šių dienų žmonių klaida – jie nemoka klausytis, nori tik pasakyti, ką mato aplinkui.

Taip pat svarbu padėkoti kiekvienai dienai, žmonėms, kurie tau padėjo atkeliauti į šį pasaulį, žmonėms, kurie padėjo tavo tėvams ateiti į šį pasaulį. Reikia dėkoti vandeniui, žemei, ugniai – viskam, kas tave supa.

Ketvirtoji, auksinė, taisyklė – turėti didelių svajonių ir tikėti savimi.

– Neseniai tapote „Lietuvos ryto“ TV laidos „0 laipsnių“ vedėju. Kokie pirmieji įspūdžiai?

– Filmavimo kamera man – ne naujiena. Jaunystėje vesdavau renginius, norėjau būti matomas, išgirstas.

Sakoma, kad turtingų žmonių vaikai gimsta su marškinėliais, o aš gimiau su mikrofonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.