Kūčių nakties burtai: ką pranašauja jūsų šešėlis?

Televizijos laidos „Arčiau namų“ komanda su žiūrovais sveikinosi iš senovinių žibintų miesto ir Kalėdų Senelių sostinės – Trakų. Kūčių nakties būrimai, unikalios kulinarinės paslaptys, pasaulyje analogų neturintis laivas – tiek ir dar daugiau žiūrovai pamatys šeštadienį 10 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Kūčių nakties burtai: ką pranašauja jūsų šešėlis?
Kūčių nakties burtai: ką pranašauja jūsų šešėlis?
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2016, 10:36 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:18 PM

Artėjant gražiausioms žiemos šventėms prisimenami burtai. „Arčiau namų“ kūrybinė grupė susitiko su Aukštadvario regioninio parko kultūrologe Rita Balsevičiūte (53 m.), kuri ne tik vaizdingai papasakojo apie Kūčių nakties būrimus, bet ir parodė, kaip buriama iš ugnies šešėlių.

„Adventinis laikotarpis yra magiškas. Jis nepaprastas. Tuo laikotarpiu Saulė ir Mėnulis susikeičia savo keliais“, – sako kultūrologė.

Laidos žiūrovai sužinojo, kokie būrimai būdingi dzūkams, kaip ateitis spėjama iš šiaudo ar žvakės vaško. Taip pat R. Balsevičiūtė atskleidė, kodėl būrimas iš šešėlio yra vienas paslaptingiausių bei ką jis pranašauja. Ir tai dar ne viskas, kultūrologė išdavė, kuo ypatingas juodasis gaidys ir koks jo vaidmuo tautosakos kontekste.

Daugiakultūris Trakų kraštas garsėja kulinariniu paveldu. „Arčiau namų“ komanda šįkart susipažino su populiariais ir šiandien Trakų dzūkų patiekalais. Tarp Aukštadvario ir Trakų įsikūrusiame kaime, nuostabiu Bijūnų pavadinimu, laidos kūrybinė grupė aplankė Salomėją Lukšienę (83 m.) ir gavo progą pamatyti, kaip gaminama unikali grikinė babka.

Viešėdama Bijūnų kaime laidos kūrybinė grupė stebėjo ir dar vieno išskirtinio patiekalo – kakorų – gamybos procesą bei įvertino jų skonį. Visas šio išskirtinio patiekalo gaminimo subtilybes laidos žiūrovams atskleidė Irena Stankevičienė (50 m.).

Bijūnų kaimas „Arčiau namų“ komandą sužavėjo ne tik nuostabiu pavadinimu, bet ir puikia bendruomene, tarpusavio santykius stiprinančiomis idėjomis bei tradicijomis. Laidos žiūrovai pamatė, kaip vaškas vaikų rankose virsta išskirtinėmis žvakėmis. Taip pat šio šeštadienio laida buvo tikras išbandymų metas laidos vedėjui S. Novikui (50 m.). Kaip jam sekėsi megzti, patekus į mezgančių moterų būrelį?

Svečiuodamasi Trakuose laidos kūrybinė grupė apsilankė Vytinėje – istoriniame Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikus menančiame prekybiniame burlaivyje. Apie tai, kas buvo gabenama laivu, kiek mėnesių trukdavo kelionė, kuo išskirtinis analogų pasaulyje neturintis laivas, kaip supinti išsigelbėjimo mazgą, papasakojo ir parodė vytinės laivavedys, „šafaru“ prisistatantis Vladas Kasperavičius (62 m.).

Laidos vedėjo kalbintas monsinjoras Vytautas Pranciškus Rūkas (91 m.) papasakojo apie Trakų žmones ir linkėjo, kad kiekvienas būtų sveikas, žvalus, išvengtų ligų bei nelaimių, o Kristaus atėjimas į visų širdis atvertų gerumą, pasiaukojimą bei Dievo meilę.

Su Trakų rajono mere Edita Rudeliene (38 m.) laidos vedėjas kalbėjosi itin elegantiškoje aplinkoje – Apvaliojo stalo klube. Merė papasakojo apie senųjų žibintų miesto tradicijos atsiradimą, krašto gyvenimo ypatumus ir kodėl Trakai tituluojami Kalėdų Senelių sostine.

Paklausta, ko palinkėtų artėjančių švenčių proga, E. Rudelienė pirmiausia paminėjo sveikatą, taip pat linkėjo būti savimi ir nestokoti aktyvumo. O laidos vedėjas S. Novikas skatino nepamiršti šypsenų, gerų darbų ir, žinoma, svajoti, nes juk svajonės pildosi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar debatų dalyviai supranta, kur kandidatuoja?