Astos Baukutės skandalo purslai: Arūnui Valinskui kliuvo nuo Audriaus Siaurusevičiaus

Pramoginio televizijos šou epizodas, parodytas penktadienio vakarą, kelias dienas tapo viena labiausiai aptariamų Lietuvoje temų.

LRT generalinis direkotrius A.Siaurusevičius dėl A.Baukutės sukelto skandalo turi rimtų pastabų A.Valinskui ir B.Tiškevič.<br>lrytas.lt montažas
LRT generalinis direkotrius A.Siaurusevičius dėl A.Baukutės sukelto skandalo turi rimtų pastabų A.Valinskui ir B.Tiškevič.<br>lrytas.lt montažas
Beata Tiškevič ir Arūnas Valinskas.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Beata Tiškevič ir Arūnas Valinskas.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Po aktorės A.Baukutės poelgio TV laidoje „Atspėk dainą“ buvo sukritikuoti ir jos vedėjai A.Valinskas su B.Tiškevič.
Po aktorės A.Baukutės poelgio TV laidoje „Atspėk dainą“ buvo sukritikuoti ir jos vedėjai A.Valinskas su B.Tiškevič.
Daugiau nuotraukų (3)

Ramūnas Zilnys, Rugilė Ereminaitė („Lietuvos rytas“)

2017-01-10 06:37, atnaujinta 2017-04-12 12:08

LRT televizijos muzikinė viktorina „Atspėk dainą“ niekada nebuvo sulaukusi tiek dėmesio, kiek jai teko praėjusį savaitgalį.

Laidoje buvo parodytas epizodas, kuriame aktorė Asta Baukutė, atspėjusi skambančią atlikėjo Simono Donskovo dainą, parodė nacistinį gestą – iškėlė ranką ir prie lūpų pridėjo pirštus, taip vaizduodama Adolfą Hitlerį. Aktorė taip pat kelis sykius sušuko: „Žydas“.

Dar gruodį nufilmuotos penktadienį parodytos laidos epizodas sukėlė pasipiktinimą. Tą pačią naktį LRT paskelbė, kad „Atspėk dainą“ nebeliks kanalo eteryje, laidos kūrimas nutraukiamas, atšaukti jos pakartojimai.

Kliuvo kūrėjui ir vedėjams

LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius naujienų agentūrai BNS sakė, kad eteryje parodytas epizodas yra lyg asmeninis įžeidimas.

„Tikrai netoleruosime šio dalyko. Kadangi žmonės nejaučia atsakomybės, taikomos griežčiausios sankcijos“, – kalbėjo visuomeninio transliuotojo vadovas ir tikino, kad LRT nutrauks bendradarbiavimą su šią laidą kūrusia prodiuserio Modesto Karnaševičiaus įmone „Viena planeta“.

Vakar „Lietuvos rytui“ LRT vadovas sakė, kad turi rimtų pastabų ir laidos vedėjams – Arūnui Valinskui (beje, eidamas parlamento pirmininko pareigas jis buvo pramintas Seimo vedėju. – Red.) ir Beatai Tiškevič.

„Laidos vedėjai turi matyti tai, kas vyksta studijoje, reaguoti ir suvaldyti situaciją filmavimo metu, pranešti apie tokį incidentą. Šį kartą to nebuvo padaryta“, – pastebėjo A.Siaurusevičius.

Jis pažadėjo imtis visų įmanomų priemonių, kad panašūs incidentai nepasikartotų.

„Bus vidaus patikrinimas, pokalbiai su prodiuseriais. LRT vertybės, reikalavimai visiems jiems žinomi, išdėstyti dokumentuose. Jei yra tokių, kurie nesupranta, paaiškinsime dar kartą“, – „Lietuvos rytui“ sakė A.Siaurusevičius.

Kol kas nenuspręsta, kokia laida ar filmas penktadieniais bus rodomas vietoj iš eterio dingusio žaidimo „Atspėk dainą“, – bus svarstomos įvairios galimybės.

Kaltino montažo klaidą

Laidos „Atspėk dainą“ prodiuseris M.Karnaševičius atsiprašė žiūrovų ir tikino, kad šio filmavimo metu buvo ne vienas įžeidžiantis momentas, bet buvo iškirptas ir nepateko į eterį.

„Ši vieta taip pat neturėjo likti laidoje. Buvo pasakyta montuotojui ją pašalinti ar pakeisti kitu kadru ir užmaskuoti. Bet tai nebuvo tinkamai padaryta.

Tikrai nieko nenorėjau įžeisti ar sukelti skandalo ir pakelti laidos reitingų. Tokių priemonių LRT televizijoje niekada nenaudojau“, – sakė prodiuseris.

Tvirtino, kad gina žydus

Skandalingas epizodas sulaukė daug dėmesio Rusijos žiniasklaidoje – jį parodė dideli naujienų portalai, ne vienas jų akcentavo, kad tai įvyko visuomeninio Lietuvos transliuotojo eteryje.

Skandalą sukėlusi A.Baukutė sakė, kad eteryje likęs nacistinis gestas jai pačiai buvo staigmena.

„Nežinau, kaip sumontavo laidą. Pagrindinė mintis yra ta, kad, ačiū Dievui, versle ir mene tokia talentinga žydų tauta yra matoma, girdima ir jai leidžiama būti, o kažkada nebuvo leidžiama.

Mano idėja yra ginti šią tautą. Jeigu kažkas ne taip suprato, tikrai nuoširdžiai atsiprašau.

Mano mintis buvo pasidžiaugti, kad gyvename demokratiškoje tautoje, kuri supranta juoką“, – dėstė aktorė.

Aktorė – susikrimtusi

Laidą vedanti aktorė B.Tiškevič po skandalingo epizodo teigė, kad buvusios Seimo narės A.Baukutės elgesys studijoje prieštarauja jos ir A.Valinsko vertybėms.

„Kai įvyko šis incidentas studijoje, su Arūnu pasijutome labai nepatogiai, tačiau tvirtai žinodami, kad toks dalykas į eterį tikrai nepaklius, tęsėme laidą.

Dabar man gaila, kad nesureagavome garsiai, neatkreipėme į tai dėmesio, tai rodo, kad esame abejingi.

Ne, mes nesame abejingi. Man gėda dėl to, kad jums teko matyti tokį dalyką“, – sakė televizijos ir radijo laidų vedėja.

Šiuo metu ne Lietuvoje atostogaujantis A.Valinskas sakė, kad yra labai nusiminęs dėl skandalingo A.Baukutės elgesio eteryje.

„Tai, kas nutiko per filmavimą, prieštarauja mano moraliniams įsitikinimams ir darbo etikai“, – teigė laidų vedėjas.

Įsivėlė ir politiko žmona

Į „Atspėk dainą“ sukeltą skandalą sureagavo ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko Gabrieliaus Landsbergio žmona. Austėja Landsbergienė, kurią „Info TV“ kanalo humoro šou „Dviračio šou“ parodijuoja aktorė A.Baukutė, paprašė, kad ateityje, jei reikės, šį vaidmenį atliktų kas nors kitas.

„Neatsižvelgdama į tai, kokios buvo tokio elgesio eteryje priežastys, su šiuo žmogumi nenoriu būti asocijuojama“, – pareiškė A.Landsbergienė.

„Dviračio šou“ kūrėjas Haroldas Mackevičius „Lietuvos rytui“ su šypsena sakė, kad A.Landsbergienės norą gerbs.

„Be to, greitai vyks tos partijos pirmininko rinkimai, galbūt juos laimės kas nors kitas ir poreikis parodijuoti A.Landsbergienę pradings natūraliai.

Bet antradienio vakarą mūsų laidos žiūrovai pamatys atranką, kuri lems, kas nuo šiol vaidins Austėją. Labai daug norinčiųjų, net sunku išrinkti. Nežinau, kiek žmonių ateina dalyvauti muzikiniuose TV šou, bet pas mus jų šįkart bus daugiau. Tai labai geidžiamas darbas.

Žiūrėkite, ir viską pamatysite patys“, – sakė H.Mackevičius.

Vertinti aktorės A.Baukutės elgesio LRT eteryje jis nesiėmė.

„Mūsų laidoje aktoriai ateina, atlieka vaidmenį pagal jiems parašytą tekstą. Kas įvyko kitame kanale, nenorėčiau vertinti“, – sakė „Dviračio šou“ kūrėjas.

Teisintis dėl incidentų teko du kartus

Vakar LRT vėl buvo priversta pasiaiškinti – šįkart dėl laidos „Labas rytas, Lietuva“, kuri papiktino Lietuvos gėjų lygą.

Laidoje parodytame reportaže apie „Eurovizijos“ dainų konkursą vienas gatvėje užkalbintas pašnekovas mestelėjo žodį „europederastai“.

Už šį incidentą atsiprašė LRT televizijos naujienų tarnybos vadovas Audrius Matonis.

„Atsiprašome už 2017 metų sausio 9 d. laidos „Labas rytas, Lietuva“ eteryje reportaže nuskambėjusius kalbinto praeivio homofobiškus žodžius. Apgailestaujame, kad reportaže apie dainų konkursą „Eurovizija“ buvo palikta apmaudi montažo klaida. Noriu pabrėžti, kad nuskambėję žodžiai nesietini su LRT vertybėmis“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.