Ne kiekvienas atlaikytų likimo smūgius, kuriuos yra patyręs Jimas Carrey

Vienam garsiausių amerikiečių komikų J.Carrey praėjusią savaitę sukako 55 metai, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“. Dviejų Auksinių gaublių laureato gyvenime viskas kur kas liūdniau nei kine.

Gebėjimas priversti žiūrovą juoktis susiėmus už pilvo ir įtikinamai atlikti net kvailiausius vaidmenis aktorių J.Carrey išgarsino visame pasaulyje.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Gebėjimas priversti žiūrovą juoktis susiėmus už pilvo ir įtikinamai atlikti net kvailiausius vaidmenis aktorių J.Carrey išgarsino visame pasaulyje.<br>„ViDA Press“ nuotr.
J.Carrey mylimoji C.White nusižudė 2015-ųjų rugsėjį.
J.Carrey mylimoji C.White nusižudė 2015-ųjų rugsėjį.
„Kaukė“.
„Kaukė“.
„Trumeno šou“.
„Trumeno šou“.
„Žmogus Mėnulyje“.
„Žmogus Mėnulyje“.
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

Feb 1, 2017, 7:17 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 12:36 AM

Šelmiškas žvilgsnis, kreivas šypsnis arba juokinga grimasa – tokį gerbėjai įprato matyti aktorių J.Carrey, kurio biografija kur kas niūresnė už kuriamus vaidmenis.

Vos daugiau kaip prieš metus visi aptarinėjo Jimo mylimosios Cathrionos White savižudybę – 30 metų moteris sąskaitas su gyvenimu suvedė 2015-ųjų rugsėjį.

Jų audringas, kančios persmelktas romanas truko kelerius metus. Po vieno išsiskyrimo Cathrionos nervai neišlaikė.

Praėjus beveik metams po laidotuvių buvęs C.White vyras apkaltino J.Carrey nelegaliai parūpinus stiprių vaistų, kurių perdozavusi ji mirė.

gyvenimas ir anksčiau negailėjo nemalonių staigmenų. Būdamas dvidešimties Jimas kovojo su depresija, o kelias į šlovę irgi nebuvo rožėmis klotas.

1962-ųjų sausio 17-ąją neturtingoje, bet gausioje kanadiečių šeimoje gimęs J.Carrey nuo vaikystės svajojo apie sceną.

Tėvas, buhalteriu dirbęs saksofonininkas, stengėsi remti sūnaus kūrybinius eksperimentus, bet šiam mokantis devintoje klasėje prarado darbą. Šeimai teko iš Niumarketo kraustytis į Skarboro miestelį.

Visi vaikai dėl finansinių sunkumų dirbo fabrike valytojais arba sargais.

„Reikėjo padėti artimiesiems. Dirbau valytoju ir taip niršau ant viso pasaulio, kad spintelėje persirengimo kambaryje laikiau beisbolo lazdą. Ketinau vieną dieną ja kaip reikiant pasišvaistyti...“ – viename interviu atviravo J.Carrey.

Įsiūčio persmelkti ketinimai liko neįgyvendinti, Jimas toliau svajojo apie komiko karjerą ir žvelgdamas į veidrodį tobulino unikalias grimasas, kurios anuomet juokino klasės draugus ir šeimos narius, o dabar – kino bei TV žiūrovus visame pasaulyje.

„Pasaulis atpažįsta Holivudo kaukę, kurią laiko J.Carrey veidu, bet iš tikrųjų už jos slypi veidelis išsigandusio berniūkščio, kurio šeima vos neatsidūrė gatvėje, kai jo tėvą išmetė iš darbo.

Šio veido jau niekada neatsikratysiu, tačiau rodyti jį vargu ar reikia – žmonės nemėgsta nelaimingųjų.

Tegul jau geriau juokiasi iš kaukės“, – apie save yra sakęs J.Carrey.

Paauglystėje J.Carrey bandė išpopuliarėti klubuose, tačiau jo pasirodymai nesulaukė sėkmės. Pirmą kartą fortūna nusišypsojo Los Andžele, kur 19-metis pradėjo dirbti Litrayso Spivako klube. Čia publika nenušvilpdavo juokingų monologų, o galiausiai pradėjo eiti pasiklausyti specialiai jo.

Įkvėpimo pagautas pradedantysis komikas nutarė išbandyti jėgas garsesniame klube – „The Comedy Store“. Čia likimas jį suvedė su populiariu amerikiečių komiku Rodney Dangerfieldu. Scenos vilkas jaunąjį talentą pakvietė kartu vykti į gastroles ir apšildyti publiką.

Populiarėjantis J.Carrey pasikvietė šeimą į Los Andželą, bet pradėjus mažėti darbo pasiūlymų susidūrė su finansinėmis bėdomis. Artimiesiems teko išvykti. Nusivylęs jaunasis komikas pasidavė depresijai ir su ja grūmėsi beveik dvejus metus.

Juodą gyvenimo ruožą vėl pakeitė baltas: 1983-iaisiais J.Carrey pradėjo filmuotis kine, o po dešimtmečio, sužibėjęs komedijoje „Eisas Ventura: gyvūnėlių detektyvas“, tapo tikra žvaigžde.

Jimas taip sužavėjo šio filmo kūrybinę grupę, kad gavo ne tik pagrindinį vaidmenį, bet ir leidimą keisti scenarijų taip, kad jo personažas būtų perdėtai komiškas, kaip norėjo pradedantis aktorius.

Nors toks herojus kino kritikų nepavergė, netrukus visas pasaulis sužinojo apie unikalų komedijų meistrą J.Carrey.

Vėliau pasirodė kiti ne mažiau šlovingi ir pelningi filmai: „Kaukė“, „Bukas ir bukesnis“, „Kablys“, „Melagi, melagi“, „Trumeno šou“, „Žmogus Mėnulyje“.

Pastarieji du filmai J.Carrey pelnė du Auksinius gaublius.

Milijoniniai honorarai, vardinė žvaigždė Holivude esančioje Šlovės alėjoje, prestižiniai apdovanojimai, būriai gerbėjų – atrodytų, J.Carrey vaikystės svajonė išsipildė. Vis dėlto asmeninis aktoriaus gyvenimas nesusiklostė.

Komikas anksti vedė vieno baro, kuriame rengė pasirodymus, padavėją ir su ja susilaukė dukters Jane Erin.

Šeima iširo, duktė liko gyventi su mama, o tėvas kas mėnesį mokėjo alimentus – 10 tūkst. JAV dolerių. Ilgainiui tokie pinigai buvusiai padavėjai pasirodė per maži, todėl ji padavė komiką į teismą reikalaudama, kad suma būtų padidinta, nes Jimas honorarus jau skaičiavo milijonais.

Vėlesni aktoriaus romanai irgi nebuvo ilgalaikiai. Jo kerams neatsispyrė Renee Zellweger, modelis Anine Bing, buvusi „Playboy“ žvaigždė Jenny McCarthy.

Filmuojant „Buką ir bukesnį“ J.Carrey pamilo aktorę Lauren Holly. Pora susituokė, bet santuoka netruko nė metų.

Nepaisydamas nesėkmių J.Carrey visada stengiasi neprarasti geros nuotaikos ir praskaidrinti kasdienybę ir sau, ir aplinkiniams. Štai kadaise vyras nusipirko motociklą „Harley-Davidson“ ir įsigijo specialius numerius „No Tag“ (liet. „Be numerio“).

Taigi kaskart, kai Los Andželo policininkai rasdavo ne vietoje pastatytą bet kokį numerių neturintį motociklą, baudos kvito laukelyje „numeris“ pažymėdavo „No Tag“. Kadangi motociklo tokiais numeriais savininkas buvo J.Carrey, jam plaukdavo daugybė baudos kvitų.

O štai 2013-aisiais į AIDS fondo surengtą „Oskarų“ vakarėlį aktorius atvyko pasipuošęs juodu kostiumu, didžiulėmis hobito pėdomis ir angelo sparneliais.

Nors mylimosios Cathrionos mirtis 2015-aisiais buvo tikras smūgis, J.Carrey toliau dirba. Praėjusį rugsėjį ekranuose pasirodė romantinis filmas „Bloga partija“, kuriame aktorius atliko vieną pagrindinių vaidmenų.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.