Smurtą prieš vaikus mačiusi kaimynė parašė Editai Žiobienei. Atsakymas nustebino

Iki šiol neatsakytas klausimas, kas kaltas dėl Kėdainiuose žiauriai užmušto berniuko, kodėl nebuvo užkirstas kelias smurtui, jeigu pats mažylis skundėsi, kad jį muša. Pareigūnai tikina, kad jokių įkalčių ir pagrindo apkaltinti vaiko mamą ir patėvį smurtu nebuvo.

Smurtą prieš vaikus mačiusi kaimynė pasipiktino Editos Žiobienės abejingumu.
Smurtą prieš vaikus mačiusi kaimynė pasipiktino Editos Žiobienės abejingumu.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2017, 1:22 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 11:42 PM

Ketvirtadienio vakarą LNK laidoje „Valandoje su Rūta“ – neeilinė diskusija apie vaiko teises prižiūrinčių tarnybų bei pareigūnų neveiksnumą.

„Absoliutus neprofesionalumas, pareigūnai, vaiko teisės nekreipia dėmesio į mūsų žodžius apie akivaizdų smurtą, jie tiki tėvais, anot kurių, vaikai nuolat krinta nuo laiptų, nuo kėdžių ar iš lovelių“, – pasipiktinimo neslėpė Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas profesorius Rimantas Kėvalas. Medikas teigė, kad Kėdainiuose įvykusi tragedija parodė impotenciją visų įstaigų, kurios privalo užtikrinti vaiko teises.

„Teismo ekspertai atvažiuoja tada, kai pradedamas ikiteisminis tyrimas. Dažnai ekspertai atvažiuoja po savaitės ar dviejų nuo to, kai mes pamatome, kad vaikas sumuštas. Taigi akivaizdu, kad mėlynės jau būna spėjusios pranykti. Pas mus atvažiuoja cigarete apdeginti vaikai, kūdikiai lūžusiais kaulais, mes juos sugipsuojame, sutvarstome, pranešame vaiko teisėms, bet viskas tuo ir baigiasi“, – atviravo R.Kėvalas.

Į laidą papasakoti kraupios smurto istorijos atvažiavo ponia Zita Rimkienė. Ji yra prieš metus muštų ir prie suolo pririštų berniukų kaimynė. Ponia Zita tikina, kad dar iki garsiai nuskambėjusio, pilietiškų kaimynų nufilmuoto smurto atvejo ji kreipėsi į vaiko teisių tarnybas, į seniūnijos socialines darbuotojas ir į policiją, tačiau rezultatų nesulaukė. Zita parašė laišką vaiko teisių kontrolierei Editai Žiobienei, tačiau iš jos padėjėjos tegavo atsakymą: „Dėkojame už jūsų nuomonę ir rūpestį.“ „Ir tiek žinių, daugiau nieko!“ – piktinosi pensininkė. Seimo narys Povilas Urbšys po tokio liudijimo ragino E.Žiobienę atleisti iš pareigų.

Ponia Zita tęsė: „Parašiau pareiškimą policijai, pareigūnai atvyko, pažiūrėjo per tvorą, kad vaikai laksto kieme, ir viskas. Jie net neapklausė kaimynų, nors mes pareiškime liudijome, kad ne kartą matėme, kaip berniukai yra mušami, jiems neduodama valgyti, jie nuolat rišami prie suolo, kad nejudėtų.“ Ji tvirtino, kad senelis nuolat mušdavo vaikus, keikdavo juos, terorizuodavo ir gąsdindavo.

Seimo narys Vitalijus Gailius prisipažino, kad jį stebina bylą tyrusių pareigūnų abejingumas. Kaimynei Z.Rimkienei po jos parašyto pareiškimo pareigūnai atrašė, kad nusprendė net nepradėti administracinio tyrimo.

„Tai akivaizdus nusikaltimo nuslėpimas ir šiems pareigūnams turi būti taikomos bausmės. Čia turėjo būti taikoma ne administracinė, o baudžiamoji atsakomybė. Aš norėčiau tam pareigūnui, kuris nusprendė nutraukti tyrimą, pažiūrėti į akis. Jis privalo būti nubaustas. Juk jis nė neapklausė kaimynės, kaimynai patys turėjo atlikti savo tyrimą, po kurio, nufilmavus senelio smurtavimą, buvo pasiekti rezultatai. Šiuo atveju pilietiški kaimynai nudirbo pareigūnų darbą“, – sakė V.Gailius. Seimo narys aiškino, kad dažnai pastebi tokį pareigūnų abejingumą, nes jie skatinami priedais už gerą darbo statistiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.