17-kos pradėjęs karjerą Jackas Nicholsonas palieka Holivudą

Trijų „Oskarų“ ir septynių Auksinių gaublių laimėtojas J.Nicholsonas (79 m.) palieka Holivudą. Per 55 karjeros metus aktorius draugavo arba dirbo beveik su visais garsiausiais pasaulio kinematografininkais, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

J.Nichosonas pareiškė, kad palieka Holivudą.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
J.Nichosonas pareiškė, kad palieka Holivudą.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
J.Nicholsonas dramoje „Skrydis virš gegutės lizdo“.
J.Nicholsonas dramoje „Skrydis virš gegutės lizdo“.
J.Nicholsonas (kairėje) ir P.Fonda juos išgarsinusiame 1965-ųjų filme „Nerūpestingas keliautojas“.
J.Nicholsonas (kairėje) ir P.Fonda juos išgarsinusiame 1965-ųjų filme „Nerūpestingas keliautojas“.
Daug meilės romanų turėjęs J.Nicholsonas buvo susituokęs tik kartą – su aktore S.Knight.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
Daug meilės romanų turėjęs J.Nicholsonas buvo susituokęs tik kartą – su aktore S.Knight.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
J.Nicholsonas su dukra Jennifer ir jos vaikais Duke’u (kairėje) ir Seanu Norfleetu.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
J.Nicholsonas su dukra Jennifer ir jos vaikais Duke’u (kairėje) ir Seanu Norfleetu.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
J.Nicholsonas sūnaus Ray susilaukė su aktore R.Broussard.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
J.Nicholsonas sūnaus Ray susilaukė su aktore R.Broussard.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 12, 2017, 1:22 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 6:21 AM

Žinia, kad J.Nicholsonas baigia aktoriaus karjerą, paviešinta po šešerių prastovos metų: pastarąjį kartą jis nusifilmavo komedijoje „Iš kur tu žinai?“ 2010-aisiais. Apie tai informavo ne pats J.Nicholsonas, o jo draugas aktorius Peteris Fonda.

J.Nicholsonas amžiams įrašytas į kino istoriją, be to, jis bendravo su daugybe iškilių žmonių – nuo Michelangelo Antonioni iki Stanley Kubricko, nuo Danny DeVito iki Marios Schneider.

Žinoma šešių rankos paspaudimų teorija byloja, kad pasisveikinęs su žmogumi per šešis tarpininkus būsite pasisveikinęs su bet kuriuo pasaulio gyventoju.

Jei paspaustumėte ranką J.Nicholsonui, greičiausiai per jį jau būtumėte pasisveikinęs su visu pasauliu. O galbūt prireiktų dar vieno tarpininko.

Ir esmė netgi ne ta, kad J.Nicholsonas tapo kino istorijos dalimi. Jis pats – kino istorija.

Aktorius atsidūrė Holivude būdamas 17 metų. Tuo metu jis dirbo kino kompanijos MGM biure. J.Nicholsonas iškart pateko pas Amerikos animacijos klasikus Williamą Hanną ir Josephą Barberą – tuos pačius, kurie sugalvojo „Tomą ir Džerį“.

Jackui netgi pasiūlė animatoriaus vietą studijoje, bet jis atsisakė, nes norėjo iš karto tapti aktoriumi.

Pirmasis iš didžiųjų režisierių ir prodiuserių, pastebėjusių J.Nicholsoną, buvo Rogeris Cormanas, pripažintas siaubo filmų meistras.

Aktorius pradėjo nuo „Mažosios siaubų krautuvėlės“ ir vaidino dar trijuose R.Cormano filmuose. Po prodiuserio sparnu užaugo daugybė kinematografininkų: Francis Fordas Coppola, Martinas Scorsese, Monte Hellmanas.

Viena svarbiausių kino juostų, kurios filmavimo aikštelėje, be kita ko, J.Nicholsonas susipažino su P.Fonda, – „Nerūpestingas keliautojas“, kultinis amerikiečių kelio filmas.

Režisierius Dennis Hopperis už jį gavo Kanų kino festivalio prizą kaip geriausias debiutantas. Šis filmas paveikė beveik visą amerikiečių nepriklausomą kiną nuo Guso Van Santo iki Jimo Jarmuscho.

Vėliau per ketverius metus – nuo 1970-ųjų iki 1974-ųjų – J.Nicholsonas spėjo nusifilmuoti septyniuose filmuose, kurie jį suvedė su ryškiausiomis žvaigždėmis.

Su juo vaidino Barbra Streisand, Yves’as Montand’as, Bruce’as Dernas, Artas Garfunkelis iš grupės „Simon & Garfunkel“ ir net Orsonas Wellesas.

Po tokio sėkmingo laikotarpio J.Nicholsoną pradėjo kviesti garsiausi to meto režisieriai. Romanas Polanskis įamžino jį „Kinų kvartale“, M.Antonioni – filme „Profesija: reporteris“ su M.Schneider, Milošas Formanas – „Skrydyje virš gegutės lizdo“, galiausiai S.Kubrickas – „Švytėjime“.

To meto jo kolegų sąrašą galima tęsti iki begalybės: Warrenas Beatty, Marlonas Brando, Robertas De Niro, Eltonas Johnas, Johnas Belushi, Christopheris Lloydas, Ericas Claptonas.

Per pastaruosius 20 metų J.Nicholsonas perėjo į pagyvenusių aktorių kategoriją, bet filmavosi nė kiek ne mažiau.

Jis dirbo su režisieriais Timu Burtonu, Seanu Pennu, Jamesu Brooksu, kūrė vaidmenis įvairiausiuose filmuose – nuo kultinio M.Scorsese kriminalinio trilerio „Infiltruoti“ iki už širdies griebiančios tragikomedijos „Prieš pakratant kojas“.

Tiesa, karjerą baigė visai neįsimintinu filmu „Iš kur tu žinai?“, kuriame vaidino su Reese Witherspoon ir Owenu Wilsonu.

Geriausias J.Nicholsono draugas buvo kitas garsus aktorius D.DeVito, su kuriuo susipažino dar vaikystėje, – jų tėvai turėjo kirpyklą. Bičiuliai taip pat kartu dirbo: įsimintinoje dramoje „Skrydis virš gegutės lizdo“, D.DeVito režisuotoje „Hofoje“.

Tarp artimiausių draugų buvo ir D.Hopperis, „Nerūpestingo keliautojo“, kadaise išgarsinusio J.Nicholsoną, režisierius ir vieno pagrindinių vaidmenų atlikėjas.

2007-aisiais interviu, skirtame J.Nicholsono 70-mečiui, jis nuoširdžiai pasakojo, kaip kartu dirbo, o pastaruoju metu nuolat žaidžia golfą. D.Hopperis mirė 2010-aisiais.

J.Nicholsonas draugavo ir su kaimynais. Jis gyvena netoli garsiojo Malholando kelio, kurį kadaise to paties pavadinimo filme išgarsino Davidas Lynchas.

Kaimynystėje buvo M.Brando ir W.Beatty valdos. Dėl jų Malholando kelias netgi buvo pramintas Blogų berniukų keliu. Kaip tik J.Nicholsono namuose vykdavo beprotiški vakarėliai, kaip tik ten R.Polanskis atsivedė 13-metę manekenę ir už tai vėliau buvo teisiamas.

Ilgainiui W.Beatty tapo šeimos žmogumi, 2011-aisiais išnuomojo savo namą ir išvyko. M.Brando mirė 2004 metais. Tuomet J.Nicholsonas nupirko jo namą už 6,5 mln. JAV dolerių, kad nugriautų, – pastatas jau buvo apleistas.

Nors Jackas garsėjo kaip legendinis plevėsa, vedęs buvo tik kartą – aktorę Sandrą Knight (77 m.). Tiesa, garsenybė turi penkis vaikus: dukterį, kurią pagimdė S.Knight, dvi atžalas, kurių susilaukė su aktore Rebecca Broussard, ir dar vieną dukterį, kurios motina – švedų modelis Winnie Hollman.

Be to, partnerė iš filmo „Penkios lengvos pjesės“ pareiškė pagimdžiusi J.Nicholsonui sūnų, tačiau pats aktorius šiuo klausimu visus tuos metus džentelmeniškai tylėjo.

Kalbant apie santykius galima sakyti, kad J.Nicholsonas taip pat prisilietė prie visos XX a. istorijos.

Intymių ryšių su juo turėjo grupės „The Mamas & The Papas“ solistė Michelle Phillips, aktorės Julie Delpy, „Bondo mergina“ Jill S.John, Meryl Streep, Anjelica Huston, modeliai Veruschka ir Kate Moss, aukštuomenės liūtė Christina Onassis ir daugybė kitų.

Dabar J.Nicholsonas, sprendžiant iš jo retų interviu, yra visiškai vienišas. Maža to, jis baiminasi, kad ir numirs vienas. O juk per gyvenimą aktorius buvo pažįstamas beveik su visais, kas kada nors dirbo Holivude.

Jis ištisas dienas tūno savo viloje Malholando kelyje, žaidžia mėgstamą golfą ir žiūri filmus.

Kad ir ką veiktų J.Nicholsonas senatvėje, vis tiek yra neatsiejama Holivudo dalis. Jo pažįstamų būrys – kaip Los Andželo telefonų knyga, o filmografija – išsamus vedlys po XX a. antrosios pusės Amerikos kino istoriją.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.