Nebaigus kurti filmo miršta aktorius: ko griebtis režisieriui?

Ko griebtis režisieriui, kai įpusėjus kurti filmą mirtis staiga pasiglemžia kurį nors aktorių? Perrašyti scenarijų? Pasitelkus kompiuterines technologijas atgaivinti mirusįjį? Ieškoti žmogaus, panašaus į velionį? Režisieriai griebiasi daug ko, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Paulas Walkeris žuvo, kai buvo filmuojamas „Greiti ir įsiutę VII“.
Paulas Walkeris žuvo, kai buvo filmuojamas „Greiti ir įsiutę VII“.
Oliveris Reedas.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Oliveris Reedas.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Bruce’as Lee.
Bruce’as Lee.
Filmuojant šį epizodą Brandoną Lee perskrodė kulka.
Filmuojant šį epizodą Brandoną Lee perskrodė kulka.
„Supermenas: sugrįžimas“ buvo filmuojamas po M.Brando mirties.
„Supermenas: sugrįžimas“ buvo filmuojamas po M.Brando mirties.
Heathą Ledgerį pakeitė Colinas Farrellas, Jude’as Law.
Heathą Ledgerį pakeitė Colinas Farrellas, Jude’as Law.
Daugiau nuotraukų (6)

„Lietuvos rytas“

Feb 18, 2017, 7:03 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 8:27 PM

Žuvusį aktorių pakeitė broliai

Kriminalinio trilerio „Greiti ir įsiutę VII“ filmavimas buvo pačiame įkarštyje, kai 2013-ųjų lapkričio 30-ąją pagrindinio vaidmens atlikėjas Paulas Walkeris su draugu Rogeriu Rodasu lėkdamas „Porsche Carrera GT“ pateko į avariją. Abu vyrai žuvo.

„Greitų ir įsiutusių VII“ filmavimas buvo sustabdytas pusmečiui, tačiau juostą vis tiek pavyko baigti.

Režisierius Brianas O’Conneris pažadėjo, kad nenužudys Paulo herojaus – leis jam išeiti į pensiją.

Darbo ėmėsi ir specialiųjų efektų studija „Weta Digital“. Buvo atrinkti nepanaudoti epizodai iš ankstesnių P.Walkerio filmų ir įterpti į „Greitų ir įsiutusių VII“ scenas. Kai kuriuose epizoduose vaidino jaunesnieji Paulo broliai Calebas ir Cody, kurie labai panašūs į žuvusį aktorių. Tiesa, jų veidus teko šiek tiek pakoreguoti skaitmeniniu būdu.

Efektas buvo stulbinamas. Net akyliausi žiūrovai vargu ar galėjo suprasti, kuriose scenose vaidina P.Walkerio dubleriai.

To neatskleidė ir filmo kūrėjai. Tiksliai žinoma tik tai, kad vienoje finalinių scenų, kurioje Paulo herojus su žmona ir vaiku ilsisi paplūdimyje, iš tikrųjų vaidino Calebas.

Personažą teko numarinti

1999-ųjų gegužės 2-ąją staiga mirė legendinis britų aktorius Oliveris Reedas. Širdies smūgio ištiktas 61 metų vyras susmuko bare.

Kadangi tą vakarą aktoriui bare buvo išrašyta 435 dolerių sąskaita, kalbėta, kad jis išgėrė tris butelius Jamaikos romo, aštuonis butelius vokiško alaus ir daugybę taurelių viskio.

Tačiau kartu su O.Reedu buvusi 26 metais jaunesnė žmona Josephine tvirtino, kad vyras išlenkė tik dvi taures viskio ir dosniai vaišino jūreivius.

Jos žodžiais daug kas abejojo, nes O.Reedas garsėjo kaip mėgėjas išgerti.

Aktoriaus gyvybė užgeso tuo metu, kai buvo kuriama drama „Gladiatorius“, kurioje jis įkūnijo gladiatorių mokytoją Proksimą. Nors jau buvo nufilmuota maždaug 90 procentų epizodų, kuriuose turėjo vaidinti O.Reedas, juostos kūrėjams teko pasukti galvą, ką daryti toliau.

Režisierius Ridley Scottas nutarė, kad Proksimą įkūnys kitas aktorius, o vėliau pasitelkiant kompiuterines technologijas jam bus pritaikytas O.Reedo veidas.

Be to, teko perrašyti scenarijų. „Iš pradžių planavome, kad Oliverio herojus išsigelbės, tačiau po aktoriaus mirties nutarėme, kad turi mirti ir Proksimas“, – pasakojo R.Scottas.

Dvi filmo minutės su jau mirusio O.Reedo herojumi kainavo 3 milijonus JAV dolerių.

Scenoje, kurioje susidorojama su dublerio įkūnijamu Proksimu, skamba O.Reedo balsas – jis dar kartą ištaria frazę: „Mes, mirsiantieji, esame šešėliai ir dulkės.“

Beje, O.Reedo mirtis sukrėtė ne visus kūrybinės grupės narius. Russellas Crowe prisipažino visada šlykštėjęsis tiesmuko charakterio kolega.

Tiesa, taip R.Crowe prakalbo tik praėjus 10 metų po kolegos mirties. Esą anksčiau O.Reedas lankydavo jį sapnuose ir prašydavo nekritikuoti.

Veidą sukūrė iš kartono

Bruce’as Lee (1940–1973) mirė spėjęs nusifilmuoti vos keliuose kriminalinės nuotykių dramos „Mirtinas žaidimas“ epizoduose.

Aktoriaus gyvybė užgeso Honkonge, kai jis išgėrė tabletę nuo galvos skausmo. Ekspertai nustatė, kad vyrui į smegenis išsiliejo kraujas.

„Mirtino žaidimo“ prodiuseriai nutarė, kad filmą vis tiek reikia baigti. Tais laikais technologijos nebuvo pažengusios taip toli, kaip kuriant „Gladiatorių“ ar „Greitus ir įsiutusius“. Tad viename epizode nesunku pastebėti, kad aktorius kreivai šleivai užsidėjęs iš kartono sukurtą B.Lee veidą.

Pagrindinio herojaus laidotuvių scena buvo nufilmuota per B.Lee laidotuves.

Filmas ekrane pasirodė per penktąsias B.Lee mirties metines. Po premjeros nemažai žiūrovų šaipėsi, kad geriau jau jis būtų likęs nebaigtas. Mat juosta išėjo visai kitokia, nei buvo sumanęs B.Lee.

Filmavimo aikštelėje – mirtinas šūvis

Tragiškai susiklostė B.Lee sūnaus Brandono Lee likimas. 28 metų vyras žuvo 1993-iųjų gegužės 31-ąją nuotykių dramos „Varnas“ filmavimo aikštelėje.

Lemtingame epizode B.Lee herojus aptinka išžagintą ir nužudytą draugę, o tuo metu vienas iš prievartautojų pradeda į jį šaudyti.

Dėl nepaaiškinamo aplaidumo revolveris buvo užtaisytas tikrais šoviniais, tad Brandono pilvą perskrodė tikra kulka.

Šešias valandas trukusi operacija nepadėjo – aktorius mirė. Filmavimo darbus buvo planuojama baigti po aštuonių dienų, B.Lee būtų turėjęs filmuotis tik tris dienas.

Studijos „Paramount“ prodiuseriai nutarė, kad būtų ciniška išleisti filmą į ekranus, ir atsisakė tęsti darbus.

Baigti „Varną“ apsiėmė kino kompanija „Miramax“. Investavusi 8 mln. dolerių ji baigė darbus. Kūrėjai pasitelkė dublerius, o jiems kaukės buvo kuriamos dar mažai pažengusiomis skaitmeninėmis technologijomis.

„Varnas“ sulaukė sėkmės ir uždirbo nemažai pinigų.

Pasitelkė kompiuterį

Dviejų „Oskarų“ ir penkių Auksinių gaublių laureatas Marlonas Brando (1924–2004) savo paskutinį vaidmenį atliko praėjus dvejiems metams po mirties.

Nuotykių filmo „Supermenas: sugrįžimas“ (2006 m.) kūrėjai norėjo, kad pagrindinio herojaus tėvą vaidintų būtent M.Brando, kuris tą patį vaidmenį atliko ir 1978 metų filme.

Buvo paimta anuomet nufilmuota medžiaga ir pasitelkta kompiuterinė grafika. Internete galima rasti kraują stingdantį vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip ant kompiuteriu sukurtos galvos užtemptas veidas priverčiamas judėti ir kalbėti.

M.Brando herojaus veidas ekrane pasirodė tik kelias sekundes.

Personažą įkūnijo draugai

Aktorius Heathas Ledgeris (g. 1979) 2008 metų sausio 22-ąją buvo rastas negyvas savo bute Niujorke. Medikai nustatė, kad jis mirė perdozavęs vaistų.

Prieš mirtį H.Ledgeris filmavosi režisieriaus Christopherio Nolano filme „Daktaro Parnaso fantazariumas“. Populiaraus aktoriaus dalyvavimas garantavo filmo finansavimą.

Todėl iš pradžių buvo svarstoma galimybė kompiuterinėmis technologijomis atkurti jo veidą, tačiau vėliau filmo kūrėjai šios minties atsisakė.

Kažkuriam kūrybinės grupės nariui kilo puiki mintis: jeigu H.Ledgerio personažas keliauja laiku, vadinasi, jis gali turėti daugybę veidų.

Ir veidai tuojau pat atsirado – pirmasis atsiliepė su režisieriumi Ch.Nolanu ne kartą dirbęs Johnny Deppas. Vėliau prie komandos prisidėjo Colinas Farrellas, Jude’as Law. Visi jie buvo Heatho draugai.

Filmuotis veržėsi ir Tomas Cruise’as, bet režisierius jo paslaugų atsisakė, nes norėjo, kad velionį pakeistų artimi žmonės.

Parengė Rūta PERŠONYTĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.