Po 40 metų – prancūzių antausis Romanui Polanskiui už seksą su 13-mete

Lytiniai santykiai su 13-mete prieš 40 metų iki šiol persekioja kino režisierių, „Oskaro“ ir Auksinio gaublio laureatą Romaną Polanskį (83 m.), rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“. Neseniai jis buvo priverstas atsisakyti pirmininkauti Prancūzijos kino apdovanojimų ceremonijai, nes to pareikalavo šalies moterų teisių ministrė ir kelios feminisčių grupės.

S.Geimer tikėjosi, kad R.Polanskio darytos jos nuotraukos pateks į mados žurnalą.<br>„Scanpix“ ir „ViDA Press“ nuotr.
S.Geimer tikėjosi, kad R.Polanskio darytos jos nuotraukos pateks į mados žurnalą.<br>„Scanpix“ ir „ViDA Press“ nuotr.
„R.Polanskio vardas man nieko nereiškia. Šiam žmogui aš nieko nejaučiu“, – toks dabar S.Geimer santykis su skriaudėju.<br>„Scanpix“ ir „ViDA Press“ nuotr.
„R.Polanskio vardas man nieko nereiškia. Šiam žmogui aš nieko nejaučiu“, – toks dabar S.Geimer santykis su skriaudėju.<br>„Scanpix“ ir „ViDA Press“ nuotr.
S.Geimer aktoriaus J.Nicholsono namuose 1977 metais.<br>„Scanpix“ nuotr.
S.Geimer aktoriaus J.Nicholsono namuose 1977 metais.<br>„Scanpix“ nuotr.
S.Geimer tikėjosi, kad R.Polanskio darytos jos nuotraukos pateks į mados žurnalą.<br>„Scanpix“ nuotr.
S.Geimer tikėjosi, kad R.Polanskio darytos jos nuotraukos pateks į mados žurnalą.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Feb 21, 2017, 1:28 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 3:49 PM

Istorija prasidėjo 1977 metų kovą Los Andžele: saulėtą dieną garsus 43-ejų režisierius R.Polanskis pievelėje prie namo fotografavo 13-metę Samanthą Geimer. Leidimą fotografuoti davė jos motina aktorė, kuri susipažino su R.Polanskiu viename Holivudo vakarėlių.

Mergaitė svajojo apie aktorės karjerą, todėl apsidžiaugė sulaukusi garsenybės dėmesio. Tačiau pirmieji žingsniai svajonės link baigėsi liūdnai: Samantha tvirtino, kad per antrą fotosesiją R.Polanskis ją išprievartavo. Po šio skaudaus įvykio mergaitė nutarė, kad niekada nesies gyvenimo su pramogų pasauliu.

S.Geimer ilgai tylėjo: pirmą kartą išsamiai apie tos dienos įvykius papasakojo per interviu Larry Kingui 2003-iaisiais. Tuo metu ji buvo trijų sūnų motina.

Samantha pasakojo, kad per pirmą fotosesiją pievelėje prie jos namų nebuvo jokių nerimą keliančių ženklų.

Tiesa, ji prisiminė, kad R.Polanskis paprašė persirengti lauke jo akivaizdoje. Mergaitei tai nesukėlė įtarimo, nes atrodė, kad taip dirba visi modeliai. Juolab kad režisierius sakė nuotraukas darantis prancūzų mados žurnalui.

Samantha didžiavosi šia fotosesija, o ir bendraklasės, sužinojusios, kad ji bendradarbiauja su tokiu garsiu režisieriumi, nepajėgė nuslėpti pavydo.

Per antrą fotosesiją įvykiai klostėsi daug greičiau. Tą kartą R.Polanskis nusivežė paauglę į aktoriaus Jacko Nicholsono namus, bet šeimininko juose nebuvo.

Romanas ir Samantha gurkšnojo šampaną, o pradėjus temti R.Polanskis pasiūlė savo modeliui išeiti į kiemą ir padaryti porą nuotraukų ten įrengtoje sūkurinėje vonioje. Galiausiai pusnuogis R.Polanskis įsliuogė į vonią pas mergaitę.

„Atrodo, kad Romanas mūvėjo tik šortus. Pasakiau jam, kad nuo karšto vandens ir garų man pasidarė bloga ir gali prasidėti astmos priepuolis. Išsigalvojau tai, nes nežinojau, kaip jį sustabdyti“, – L.Kingui pasakojo S.Geimer.

Grįžęs į namą R.Polanskis vis dėlto pasiekė savo. Ji prašė liautis, tačiau iš esmės nesipriešino. Paskui R.Polanskis parvežė mergaitę namo. Pakeliui ji verkė, o režisierius prašė niekam nepasakoti, kas vyko J.Nicholsono namuose.

Samantha motinai nieko nepasakojo. Skaudžia paslaptimi ji pasidalijo tik su savo vaikinu. Telefoninį pokalbį nugirdo vyresnioji Samanthos sesuo, tad netrukus viską sužinojo ir motina.

„Ji įsiveržė į mano kambarį ir paklausė, ar tai tiesa. Kai aš viską patvirtinau, ji pradėjo mąstyti, ką daryti“, – prisiminė S.Geimer.

Tą pačią naktį motina iškvietė policiją. Mergaitę nuvežė apžiūrėti medikams. Jie patvirtino, kad ji neseniai turėjo lytinių santykių.

Duodama parodymus policijai Samantha teigė, kad priešinosi prievartautojui, tačiau jos žodžiai buvo įvertinti skeptiškai. Visi žinojo, kad Samanthos motina aktorė, o ir pati mergaitė svajojo apie aktorystę, todėl policininkai nutarė, jog garsus režisierius galėjo būti tyčia įveltas į šią istoriją.

Kaip pasakojo S.Geimer, ir policininkai, ir kai kurios žiniasklaidos priemonės padarė išvadą, kad R.Polanskis atsisakė Samanthos motinai padėti siekti karjeros, todėl buvo apkaltintas išprievartavimu.

Kai kuriuos piktino ir faktas, kad Samantha dar iki pažinties su R.Polanskiu buvo praradusi nekaltybę.

Režisierius prisipažino turėjęs intymų ryšį su Samantha, ir buvo pradėtas teisminis tyrimas. Kaltinamojo advokatai ir nukentėjusiosios gynėjas Lawrence’as Silveris sugebėjo susitarti, kad režisierius sės į kalėjimą 90 parų, asmeniškai atsiprašys Samanthos ir jos artimųjų, taip pat kompensuos moralinę žalą.

„Tačiau teisėjas mus išsikvietė ir pareiškė, kad viskas atšaukiama. Jis nusiteikęs pasodinti režisierių 50 metų! Pasakė, kad jam daromas spaudimas: nepilnametės prievartautojo negalima palikti nenubausto, ir pridūrė, kad būtų laimingas, jei R.Polanskis dingtų iš šalies“, – pasakojo advokatas L.Silveris.

Galiausiai R.Polanskis kalėjime praleido 45 paras, o atlikus psichiatrijos ekspertizę buvo paleistas už užstatą. 1978-ųjų vasario 1-ąją režisierius pabėgo į Didžiąją Britaniją, o vėliau įsikūrė Prancūzijoje. 2009-ųjų rugsėjo 26-ąją Prancūzijos ir Lenkijos pilietybę turintis 76 metų režisierius buvo sulaikytas Ciuricho oro uoste, kai atvyko į kino festivalį. Po kelių mėnesių jis buvo paleistas už 4,5 mln. JAV dolerių užstatą. Po metų Šveicarijos vyriausybė pranešė atsisakanti patenkinti JAV prašymą išduoti R.Polanskį ir atšaukė jo laisvės suvaržymus.

2011 metais Ciuricho kino festivalyje atsiimdamas prizą už indėlį į pasaulio kinematografą R.Polanskis parodė dokumentinį filmą, kuriame atsiprašė S.Geimer.

Nuo R.Polanskio nukentėjusi S.Geimer ne kartą sakė, kad ją visą gyvenimą lydėjo šio skandalo šešėlis.

Po pirmų publikacijų visi Samanthos pažįstami suprato, kad tai būtent ji, – juk iki tol mergaitė daug kam pasakojo apie bendradarbiavimą su garsenybe.

Vėliau po kiekvieno naujo R.Polanskio filmo jai skambindavo žurnalistai ir teiraudavosi, ar ji matė filmą ir ką apie jį mano.

„Aš jau seniai pamiršau tą pažeminimą, kurį teko patirti. Aš turiu savo gyvenimą, vyrą, vaikų. Mes gyvename Havajų salose. R.Polanskio vardas man nieko nereiškia. Šiam žmogui aš nieko nejaučiu“, – tašką padėjo S.Geimer.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.