„Oskaro“ laureatai prizus laiko ir vištidėje, ir šaldytuve

Sekmadienį „Oskaro“ laureatai glaus jį prie širdies ir lūpų, kai kas negalės sulaikyti džiaugsmo ašarų. Tačiau užgesus rampų šviesoms paauksuotos statulėlės dažnai nukišamos į tolimiausią kampą ir tiesiog pamirštamos, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Holivudas rengiasi „Oskarų“ teikimo ceremonijai.<br>„Scanpix“ nuotr.
Holivudas rengiasi „Oskarų“ teikimo ceremonijai.<br>„Scanpix“ nuotr.
Apdovanojimą pelnęs A.Brody įsisiurbė į lūpas H.Berry.<br>„Scanpix“ nuotr.
Apdovanojimą pelnęs A.Brody įsisiurbė į lūpas H.Berry.<br>„Scanpix“ nuotr.
R.Crowe tvirtina, kad šalia „Oskaro“ vištos geriau deda kiaušinius.
R.Crowe tvirtina, kad šalia „Oskaro“ vištos geriau deda kiaušinius.
Dviejų „Oskarų“ laureatė J.Foster šiuos prizus laiko vonios kambaryje.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Dviejų „Oskarų“ laureatė J.Foster šiuos prizus laiko vonios kambaryje.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
A.Jolie.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
A.Jolie.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
R.Crowe tvirtina, kad šalia „Oskaro“ vištos geriau deda kiaušinius.
R.Crowe tvirtina, kad šalia „Oskaro“ vištos geriau deda kiaušinius.
K.Winslet „Oskarą“ laiko svečiams skirtame vonios kambaryje.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
K.Winslet „Oskarą“ laiko svečiams skirtame vonios kambaryje.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
M.Streep statulėlę buvo pamiršusi tualete.
M.Streep statulėlę buvo pamiršusi tualete.
Daugiau nuotraukų (8)

„Lietuvos rytas“

Feb 25, 2017, 1:28 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 2:06 AM

Laimingieji, kurie šį savaitgalį Holivudo teatre „Dolby“ bus apdovanoti „Oskarais“, turės atlikti vieną formalumą – pasirašyti pasižadėjimą, kad nutarę parduoti prizą pirmiausia jį už vieną dolerį pasiūlys JAV kino meno ir mokslo akademijai. Tik tuomet jie galės išsinešti statulėlę.

Tokia taisyklė galioja nuo 1950 metų, tad anksčiau įteikti „Oskarai“ kartais pasirodo rinkoje.

Pavyzdžiui, režisierius Stevenas Spielbergas (70 m.) už 578 tūkst. dolerių įsigijo „Oskarą“, kuris buvo įteiktas aktorei Bette Davis (1908–1989).

O Michaelas Jacksonas (1958–2009) 1999 metais paklojo 1,6 mln. dolerių už statulėlę, kuri priklausė romantinės dramos „Vėjo nublokšti“ (1939 m.) prodiuseriui Davidui O.Selznickui (1902–1965).

Kai kurie „Oskaro“ laureatai, atrodo, varžosi, kas pademonstruos didesnę nepagarbą pelnytam prizui. Štai Marlonas Brando (1924–2004) 1955 metais gautą statulėlę pametė. O 1973-iaisiais laimėjęs šią statulėlę už geriausią vyro vaidmenį kriminalinėje dramoje „Krikštatėvis“ nepasirodė teikimo ceremonijoje. Aktorius taip protestavo prieš indėnų diskriminaciją.

Tąkart vietoj savęs M.Brando atsiuntė merginą – ji žengė į sceną vilkėdama indėnų drabužiais ir paaiškino aktoriaus motyvus. Daugelis manė, kad „Oskaro“ laureatui atstovavo indėnė, tačiau vėliau paaiškėjo, kad tai meksikiečių aktorė.

Meryl Streep (67 m.) – viena talentingiausių, bet ir labiausiai išsiblaškiusių Holivudo žvaigždžių. „Oskarą“, kurį pelnė 1980 metais už vaidmenį dramoje „Kramer prieš Kramerį“, aktorė iškart po ceremonijos pamiršo tualete.

Beje, vėliau ji dar tris kartus pelnė šį apdovanojimą, o šiemet nominuota jau 20-ą kartą.

O štai Morganas Freemanas (79 m.) „Oskaro“ statulėlę, kurią gavo už antraplanį vaidmenį dramoje „Mergina, verta milijono“, laiko specialioje spintoje.

Ją padovanojo draugas dar prieš aktoriui tampant šio apdovanojimo laureatu. Šešerius metus tuščioje spintoje stovėjo lentelė su užrašu „Rezervuota „Oskarui“.

Kate Winslet (41 m.) „Oskaro“ laureate tapo 2009 metais už vaidmenį filme „Skaitovas“. Aktorė prizą laiko svečiams skirtame vonios kambaryje.

„Kiekvienas mano svečias būtinai nori rankose palaikyti „Oskarą“, tačiau daugelis nedrįsta paprašyti, – aiškino aktorė. – Todėl pamaniau, kad būtų neblogai statulėlę palikti vonioje, – svečiai gali ją paliesti ir apžiūrinėti nesibaimindami.“

Dviejų „Oskarų“ laureatė Jodie Foster (54 m.) šiuos prizus taip pat laiko vonios kambaryje. Tiesa, dėl kitos priežasties.

„Jie puikiai dera prie vandens čiaupų“, – juokėsi Jodie.

Jennifer Hudson (35 m.) niekam neleidžia nė prisiliesti prie statulėlės, kurią pelnė 2007 metais už vaidmenį muzikinėje dramoje „Svajonių merginos“. Tiesa, visi norintys gali nusifotografuoti prie statulėlės.

Čikagos priemiestyje gyvenanti aktorė sakė, kad jos kaimynai – paprasti žmonės, niekada anksčiau iš arti nematę „Oskaro“. Jie dažnai užsuka į svečius pas J.Hudson, kad pasižiūrėtų į statulėlę.

1981 metais už antraplanį vaidmenį dramoje „Paprasti žmonės“ šį prestižinį apdovanojimą pelnęs Timothy Huttonas (56 m.) statulėlę padėjo į šaldytuvą.

Būtent ten laikyti statulėlę aktoriui patarė sesuo. Jai pasirodė, kad broliui bus įdomu stebėti veidus svečių, kurie atsidarys šaldytuvą norėdami pasiimti, pavyzdžiui, skardinę alaus ir tarp maisto bei gėrimų išvys kino kūrėjų geidžiamiausią prizą.

Russellas Crowe (52 m.) prizą, pelnytą už vaidmenį dramoje „Gladiatorius“, pastatė savo sodybos Australijoje vištidėje.

Aktoriaus teigimu, gyvendamos šalia tokio garbingo apdovanojimo vištos geriau deda kiaušinius.

Juliette Binoche (52 m.) „Oskarą“, 1997 metais gautą už antraplanį vaidmenį romantinėje dramoje „Anglas ligonis“, atidavė žaisti trejų metų sūnui. Netrukus statulėlę teko iš naujo dengti auksu.

Apdovanojimų ceremonijoje neapsieinama be incidentų. Bene didžiausias akibrokštas įvyko 1974-aisiais.

Prodiuseris Michaelas Phillipsas paskelbė nominantus geriausio filmo kategorijoje ir laukė, kol į sceną žengs Elizabeth Taylor, kuri turėjo perskaityti nugalėtojo pavardę.

Vietoj aktorės staiga išbėgo nuogas vyras. Iškėlęs du pirštus, simbolizuojančius pergalę, jis nudūmė į užkulisius. Salėje žiūrovai sulaikė kvėpavimą, o scenoje pasirodžiusi E.Taylor, atrodo, prarado kalbos dovaną.

Vėliau paaiškėjo, kad nuogalius yra fotografas ir gėjų bei hipių judėjimo aktyvistas Robertas Opelis.

Tai buvo ne pirmas toks jo išsišokimas. Vyras daug kartų Adomo kostiumu buvo pasirodęs Los Andželo miesto tarybos posėdžiuose, protestuodamas prieš nudistų paplūdimių uždraudimą ir norėdamas atkreipti dėmesį į gėjų padėtį.

R.Opelio kova už gėjų ir nuogalių teises baigėsi tragiškai: jis buvo nužudytas per meno galerijos, kurią įkūrė lytinėms mažumoms, apiplėšimą.

Kai kurios „Oskarų“ teikimo ceremonijos buvo ilgai aptarinėjamos dėl ypatingų bučinių.

2003 metais tuomet mažai kam žinomas aktorius Adrienas Brody (43 m.) aplenkė tokius Holivudo sunkiasvorius kaip Jackas Nicholsonas (79 m.), Michaelas Caine’as (83 m.) bei Danielis Day-Lewisas (59 m.) ir laimėjo prizą už pagrindinį vaidmenį Romano Polanskio filme „Pianistas“.

Ryžtingai į sceną žengęs laureatas stvėrė į glėbį aktorę Halle Berry (50 m.), kuri turėjo įteikti statulėlę, ir įsisiurbė jai į lūpas.

Matydamas, kaip kolegė sutriko, A.Brody pajuokavo: „Esu įsitikinęs, kad jums nepasakė, kokią dovaną gausite.“

2000 metais Angelina Jolie (41 m.), išgirdusi, kad pelnė „Oskarą“ už antraplanį moters vaidmenį, taip apsidžiaugė, kad stipriai apkabino ir aistringai į lūpas pabučiavo savo brolį Jamesą.

Sakydama padėkos kalbą ji Jamesui prisiekė amžiną meilę.

Nebroliškas bučinys ir šie žodžiai pakurstė įvairias kalbas. Todėl A.Jolie ne kartą teko įrodinėti, kad su broliu niekada nebuvo peržengę giminiškų ryšių.

Statulėlių – glėbiai

* Daugiausia „Oskarų“ yra pelnęs kompanijos „Walt Disney Productions“ įkūrėjas Waltas Disney (1901–1966): gavo 26 statulėles, o nominuotas buvo net 59 kartus.

* Tarp moterų rekordininkė yra kostiumų dailininkė Edith Head (1897–1981), „Oskarą“ laimėjusi 8 kartus.

Pirmoji ceremonija truko 15 minučių

* Laukiamiausios metų kino šventės istorija prasidėjo 1929-aisiais. Tais metais Los Andželo viešbučio „Hollywood Roosevelt“ restorane įvyko pirmoji JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų ceremonija.

* Šventėje dalyvavo 270 žmonių. Bilietas į renginį kainavo 5 dolerius, o oficiali ceremonija truko 15 minučių. Laureatai apie savo pergalę žinojo iš anksto.

* Geidžiamiausia kino kūrėjų statulėlė ne visuomet vadinta „Oskaru“. Toks pavadinimas atsirado šeštoje premijų teikimo ceremonijoje 1934 metais.

Kalbama, kad vardą statulėlei davė aktorė Bette Davis, kuri pareiškė, kad auksinis riteris su kardu jai primena pirmą sutuoktinį Harmoną Oscarą Nelsoną.

Kiti teigia, kad statulėlei vardą suteikė Akademijos vykdomoji direktorė Margaret Herrick, kuri prasitarė, jog statulėlė panaši į jos dėdę Oscarą.

* Užklijuoti vokai ceremonijoje pradėti naudoti 1941-aisiais, kai leidinys „Los Angeles Times“ sulaužė draudimą ir iš anksto paskelbė nugalėtojų pavardes.

Parengė Rūta Peršonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.