Nijolę Ščiukaitę pritrenkė pasiūlymas kurti apie ją filmą

„Jos balsu ir asmenybe žavėjausi dar jaunystėje. Ne mažiau žavinga ji ir dabar“, – pagyrų garsiai dainininkei Nijolei Ščiukaitei (76 m.) negailėjo žurnalistas ir režisierius Kazimieras Šiaulys (72 m.), apie šią atlikėją baigiantis kurti dokumentinį filmą.

 N.Ščiukaitė.
 N.Ščiukaitė.
 N.Ščiukaitė. 
 N.Ščiukaitė. 
 N.Ščiukaitė.
 N.Ščiukaitė.
 K.Šiaulys.<br>T.Bauro nuotr.  
 K.Šiaulys.<br>T.Bauro nuotr.  
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-05-19 08:27

Pernai LRT televizijoje filmą „Janina Miščiukaitė. Gyvenimas dainoje“ pristatęs K.Šiaulys neilgai suko galvą, kuri kita estrados legenda taps naująja heroje, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Dėl išskirtinio balso, elegancijos, mokėjimo perteikti emocijas ir pagarbos klausytojams N.Ščiukaitę režisierius laiko scenos etalonu. Todėl nutarė, kad būtent jos gyvenimas turi būti įamžintas filme.

K.Šiauliui svarbu parodyti, kad, be visiems įstrigusių šlagerių „Skinsiu raudoną rožę“, „Keturiasdešimt kaštonų“, „Senelis“, „Mes išliksim jauni“, „Po svyruokliu beržu“, N.Ščiukaitė atliko daugybę kitų rimtų kūrinių.

Išgirdusi, kad apie ją planuojama kurti filmą, N.Ščiukaitė smarkiai nustebo. „Kazimiero pasiūlymas mane pribloškė. Pirma tuomet šmėstelėjusi mintis buvo tokia: kur girdėta, kad filmas kuriamas man gyvai esant? Be to, atrodė, kad per gyvenimą tiek esu visko apie save pripasakojusi, kad daugiau nėra ko pridurti“, – kuklinosi N.Ščiukaitė, aktyviai nekoncertuojanti jau daugiau nei dešimtmetį.

2006 metais mirus vyrui kompozitoriui Juozui Tiškui (g. 1929 m.), dainininkė surengė atsisveikinimo koncertą ir nuo tada mikrofoną į rankas paima itin retai. Ne kartą ji yra sakiusi: „Užstrigo gerklėje giesmė. Negaliu dainuoti.“

Sutikusi filmuotis dainininkė prieš kamerą atskleidė ne vieną įdomią gyvenimo detalę, taip pat K.Šiauliui paskolino albumuose saugomų savo nuotraukų ir vinilo plokštelių.

„Per 400 jos sukauptų nuotraukų ir apie 10 vinilo plokštelių – ypač didelis lobis, – džiaugėsi filmo kūrėjas. – Dar maždaug šimtą Nijolės nuotraukų surinkau archyvuose, gavau iš įvairių ją pažįstančių ir drauge koncertavusių muzikantų. Visa tai panaudojau.

Kurdamas filmą susidūriau su viena labai rimta problema – trūksta filmuotos medžiagos. Gaila, kad anuomet dauguma jos koncertų nebuvo įrašyta.“

Filme apie N.Ščiukaitę kalbės bičiuliai ir scenos kolegos.

Prisiminimais ir pamąstymais sutiko pasidalyti kompozitorius Algimantas Raudonikis, gitaristas Leonardas Petrauskas, trimitininkas Valdemaras Kontvainis, pianistas Povilas Jaraminas, džiazo žinovas Eugenijus Vedeckas ir kiti.

Filmo prodiuseris – Saulius Vosylius, operatorius – Rimantas Meškelevičius.

Koncertai – įvairiuose žemynuose

- N.Ščiukaitė 1963 metais pradėjo dainuoti Filharmonijos estradiniame ansamblyje „Nemuno žiburiai“.

- Po metų buvo pakviesta į Juozo Tiškaus vadovaujamą Lietuvos estradinį orkestrą, kuris 1965-aisiais virto ansambliu „Estradinės melodijos“. Jame ji dainavo 30 metų.

- Gastroliavo Australijoje, Bulgarijoje, Čekoslovakijoje, JAV, Mongolijoje, Vokietijoje, Vengrijoje.

- 1975 metais N.Ščiukaitei pirmajai, tuo metu ir vienintelei, buvo suteiktas LSSR nusipelniusios artistės garbės vardas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.