Po triumfo „Sidabrinėse gervėse“ režisierius Andrius Blaževičius šventė iki paryčių

10-ieji apdovanojimai „Sidabrinė gervė“ į aukštumas iškėlė režisierių Andrių Blaževičių (31 m.). Jo ilgametražis filmas „Šventasis“ pretendavo į 11-a Lietuvos kino akademijos apdovanojimų, iš jų pelnė šešis. Kino teatrus šis darbas pasieks šių metų rugsėjį, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

A.Blaževičiaus filmas „Šventasis“ susižėrė šešias Sidabrines gerves. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Blaževičiaus filmas „Šventasis“ susižėrė šešias Sidabrines gerves. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Repšys filme „Šventasis“.
M.Repšys filme „Šventasis“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 19, 2017, 3:11 PM, atnaujinta Jun 19, 2017, 5:54 PM

Vienu perspektyviausių kino kūrėjų Lietuvoje laikomas A.Blaževičius po apdovanojimų ceremonijos džiaugėsi: „Labai malonu, kad sulaukėme tiek dėmesio. Kadangi nesitikėjome gauti tokio skaičiaus statulėlių, mūsų džiaugsmas žodžiais nenusakomas.“

Režisierius neslėpė, kad apdovanojimais apiberto filmo kūrėjų komanda sėkmę šventė iki paryčių. Įspūdžių ir kalbų buvo tiek daug, kad visi išsiskirstė tik 6 valandą ryto.

A.Blaževičius teigė, kad jam svarbūs visi už filmą „Šventasis“ gauti apdovanojimai, tačiau didžiausiu įvertinimu vadina statulėlę už geriausią metų ilgametražį vaidybinį filmą.

„Neabejoju, kad visi, kas prisidėjo prie šio filmo, verti būti apdovanoti.

Ypač džiaugiuosi, kad buvo įvertinti trys aktoriai. Aišku, didelis ir kitų filme vaidinusių aktorių įnašas, nes be jų šis darbas nebūtų toks, koks yra“, – „TV antenai“ sakė režisierius.

A.Blaževičius labai džiaugėsi, kad „Šventajame“ vaidino M.Repšys, su kuriuo pažįstamas jau daugiau nei 12 metų, dar nuo studijų laikų. Režisieriaus teigimu, smagu dirbti su aktoriumi, kuris įkūnija visas jo idėjas.

Aktorius M.Repšys vaidino ir ankstesniuose režisieriaus A.Blaževičiaus filmuose: „Bergenas“ (2009 m.) ir „Dešimt priežasčių“ (2011 m.).

Pastaroji juosta buvo apdovanota Sidabrine gerve kaip geriausias trumpametražis vaidybinis filmas, už pagrindinį vaidmenį joje statulėlę gavo ir M.Repšys.

Filme „Šventasis“ veiksmas vyksta 2008 metais, kai Lietuvą buvo ištikusi ekonomikos krizė.

Pagrindinis herojus Vytas (M.Repšys) atleidžiamas iš darbo gamykloje ir įsipainioja į meilės trikampį. Apie jo gyvenimą pasakojama su ironija.

Režisierius įsitikinęs, kad tai, kas Lietuvoje ir Europoje vyko prieš 9 metus, aktualu ir šiuo metu.

„Žmonės tos ekonomikos krizės nepamiršo, nes tuomet daugelis neteko darbo, pajamų šaltinio, ne vienai šeimai teko ir emigruoti.

Užuominų apie galimą naują ekonomikos krizę netrūksta ir šiuo metu. Todėl žodis „krizė“ ne vienam iš mūsų kelia nežinomybę, baimę dėl ateities“, – samprotavo A.Blaževičius.

Lietuvos ir užsienio žiniasklaida „Šventąjį“ įvertino kaip itin stiprų, naują etapą Lietuvos kine žymintį debiutą.

Filmo apžvalgose pabrėžiama organiška ir profesionali aktorių vaidyba, scenarijaus meistriškumas, puikus humoro jausmas, socialinė problematika. Kritikai pabrėžia, kad „Šventojo“ kūrėjai atsigręžė į paprastą žmogų, o tai retas reiškinys.

Nors šios dramos premjera Lietuvoje įvyks tik šių metų rudenį, ją į savo konkursines programas įtraukė Varšuvos ir Busano kino festivaliai.

Šešiomis Sidabrinėmis gervėmis apdovanoto filmo režisierius tvirtino, kad nugalėtojo našta pečių nespaudžia.

Jis džiaugėsi, nes talento įvertinimas skatina toliau kurti ir siekti naujų aukštumų. Šiuo metu režisieriaus mintys sukasi apie filmą laisvės tema.

Nutūpė šešios Sidabrinės gervės

„Šventasis“ buvo įvertintas šiose kategorijose:

- geriausias ilgametražis vaidybinis filmas;

- geriausias režisieriaus darbas;

- geriausias scenarijus (A.Blaževičius, Marija Kavtaradzė, Teklė Kavtaradzė);

- geriausias aktoriaus vaidmuo (M.Repšys);

- geriausias antraplanis aktoriaus vaidmuo (Valentinas Krulikovskis);

- geriausias antraplanis aktorės vaidmuo (Gelmina Glemžaitė).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.