Ko nežinojote apie sovietinio kino šlagerio „Maskva netiki ašaromis“ užkulisius

Prieš porą savaičių sovietinio kino šlagerio „Maskva netiki ašaromis“ gerbėjai atsisveikino su vienu šio filmo sėkmės garantų – Gošos vaidmenį atlikusiu aktoriumi Aleksejumi Batalovu, kuris mirė eidamas 89 metus. Kaip buvo kuriama „Oskaru“ įvertinta juosta, kuri iki šiol intriguoja žiūrovus, aprašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

A.Batalovas Goša tapo ne iš karto.
A.Batalovas Goša tapo ne iš karto.
Jau pirmaisiais platinimo metais filmą „Maskva netiki ašaromis“ pamatė apie 90 mln. žiūrovų.<br>Kadrai iš romantinės dramos „Maskva netiki ašaromis“.
Jau pirmaisiais platinimo metais filmą „Maskva netiki ašaromis“ pamatė apie 90 mln. žiūrovų.<br>Kadrai iš romantinės dramos „Maskva netiki ašaromis“.
Aktorė I.Muravjova. filme „Maskva netiki ašaromis“. Jaunikio paieškos bibliotekos rūkomajame.
Aktorė I.Muravjova. filme „Maskva netiki ašaromis“. Jaunikio paieškos bibliotekos rūkomajame.
Kadras iš filmo „Maskva netiki ašaromis“.  
Kadras iš filmo „Maskva netiki ašaromis“.  
„Maskva netiki ašaromis“ koliažas. 
„Maskva netiki ašaromis“ koliažas. 
Rusų režisierius V.Menšovas sukūrė filmą, kuris buvo įvertintas „Oskaru“, ir taip užsitraukė kolegų pavydą.
Rusų režisierius V.Menšovas sukūrė filmą, kuris buvo įvertintas „Oskaru“, ir taip užsitraukė kolegų pavydą.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 7, 2017, 10:50 AM

Romantinė drama „Maskva netiki ašaromis“ pradėta kurti 1979 metų pavasarį, o jau 1980-ųjų vasario 11-ąją įvyko jos premjera.

Filmui, pasakojančiam apie tris drauges, atvykusias į Maskvą ieškoti meilės ir karjeros galimybių, sėkmės niekas neprognozavo. O galiausiai jis tapo prestižiškiausio pasaulyje kino apdovanojimo laureatu ir vienu pelningiausių kino darbų per visą Sovietų Sąjungos gyvavimo istoriją.

Jau pirmaisiais platinimo metais šią romantinę dramą pažiūrėjo apie 90 mln. žiūrovų (antra vieta po veiksmo trilerio „XX amžiaus piratai“). Įkandin – „Oskaras“.

„Maskva paplūdusi ašaromis. Netiki!“ – taip šmaikštauta pasklidus žiniai, kad pelnytas garbingas apdovanojimas.

Neįmantri romantinė drama pagal Valentino Černycho scenarijų „Dukart pamelavusi“, parašytą per 19 dienų konkursui apie Maskvą ir užėmusį tik trečią vietą, kainavo kuklius 550 tūkst. rublių (palyginimui – inžinieriaus atlyginimas tais laikais buvo 130–150 rublių), bet netikėtai pateko į „oskarininkų“ draugiją.

O juk režisierius Vladimiras Menšovas iki „Maskvos...“ buvo spėjęs sukurti tik vieną filmą. Be to, scenarijus V.Menšovui nepatiko ir jis su V.Černycho žinia padarė 44 pataisas bei papildymus.

Iš pradžių neplanuota, kad pagrindinį Katerinos vaidmenį atliks V.Menšovo žmona Vera Alentova, – režisierius jį siūlė aktorėms Irinai Kupčenko ir Margaritai Terechovai, bet abi atsisakė. Ir Anastasija Vertinskaja atsisakė.

Liudmilą – aktorę Iriną Muravjovą – V.Menšovas pamatė per televizorių. I.Muravjova sutiko vaidinti, bet pamačiusi jau nufilmuotą medžiagą susiėmė už galvos – aktorei pasirodė, kad ryškią, linksmą, nosies niekada nenukabinančią Liudmilą ji pavertė vulgaria ir šiurkščia.

Problemų kilo net dėl mielos, tykios Antoninos: Galina Polskich vos neįsižeidė gavusi pasiūlymą kurti tokį, jos nuomone, banalų vaidmenį. O štai Nina Ruslanova irgi įsižeidė, bet dėl to, kad V.Menšovas nepasirinko jos Antoninos vaidmeniui. Pasirinko Raisą Riazanovą, bet ši svajojo apie Katią arba Liudmilą.

Ina Makarova, Klara Lučko atsisakė Rudolfo motinos – tos, kuri nėščiai Katiai grasina: „Jums nieko neišdegs, jūs negausite nė metro!“ – vaidmens.

Galiausiai mamytę virtuoziškai įkūnijo Jevgenija Chanajeva.

O patį Rudiką, savanaudį ir bevalį suvedžiotoją, televizijos operatorių, galėjo vaidinti pripažinti gražuoliai Olegas Vidovas, Levas Prygunovas, Jevgenijus Žarikovas. Įkūnijo mažiau žinomas gražuolis, talentingas Mažojo teatro artistas Jurijus Vasiljevas. O ketvirtojo ir penktojo dešimtmečių žvaigždė Zoja Fiodorova sukūrė savo paskutinį – bendrabučio budėtojos – vaidmenį. Po dvejų metų aktorė buvo nužudyta, nusikaltimas iki šiol neatskleistas.

Nedidelis Aleksandros, pagrindinės herojės dukters, vaidmuo filmavimo išvakarėse irgi pakibo ant plauko: 20-metei šviesiaplaukei gražuolei Natalijai Vavilovai, jau nusifilmavusiai pirmajame V.Menšovo filme „Pokštas“ (1976 m.), vaidinti „Maskvoje...“ kategoriškai uždraudė tėvai.

Diplomatai, Užsienio reikalų ministerijos bendradarbiai savo dukterį įsivaizdavo taip pat diplomatiniame darbe – juk Natalija mokėsi Užsienio reikalų ministerijos kursuose.

Sutvarkyti reikalą netikėtai pasisiūlė A.Batalovas. Jis su V.Menšovu nuėjo pas Natalijos tėvus ir šie negalėjo ištarti „ne“ visos šalies mėgstamam aktoriui.

N.Vavilova puikiai pasirodė ir vėliau tapo profesionalia aktore (tiesa, 9-ojo dešimtmečio pabaigoje liovėsi filmuotis dėl stuburo traumos).

Beje, ir A.Batalovas tapo Goša ne iš karto. V.Menšovas šį vaidmenį taikė Olegui Jefremovui, Vitalijui Solominui, Viačeslavui Tichonovui.

Tačiau netyčia per televizorių režisierius pamatė seną filmą „Mano brangusis žmogus“, kuriame A.Batalovas vaidino tiesiog idealų vyrą, ir apsidžiaugė: štai jis, Goša!

Taip A.Batalovas net kelioms moterų kartoms tapo svajonių vyru. „Štai Batalovas, nors ir be ūsų, o moteriškės dėl jo džiūsta!“ – sakė Marija, Nonos Mordiukovos herojė iš filmo „Giminė“.

Kyla pagrįstas klausimas: o kaipgi aktorių amžius? Na, gerai, svajonių jaunikiui ir viengungiui Gošai, t.y. A.Batalovui, buvo per 50. Bet vyras – net ir penkiasdešimties metų jaunikis. O štai merginos, vakarykštės moksleivės?

Jauniausia buvo I.Muravjova – 30 metų. R.Riazanovai – 35-eri, V.Alentovai – 37-eri. Vis dėlto talentingai trijulei pavyko perteikti net ne jaunystę, o kai ką svarbiau: tris skirtingus ir ryškius charakterius, tris likimus, tris asmenybes.

„Maskvą...“ nusipirko daugiau kaip 100 šalių. Prizą įteikė amerikiečių prodiuseriai: įsigiję filmą už 50 tūkst. dolerių, per metus jie uždirbo 2,5 milijono!

JAV prezidentas Ronaldas Reaganas, padėjėjų patartas, dukart peržiūrėjo filmą prieš susitikimą su SSRS vadovu Michailu Gorbačiovu 1985 metais, kad geriau suprastų paslaptingą rusų sielą.

Užtat Sovietų Sąjungoje V.Menšovo kolegos ilgai negalėjo priimti šio darbo.

„Tokį niekalą bet kuris iš mūsų sukurtų užsimerkęs“, – tokios kalbos tuomet sklandė kino studijos „Mosfilm“ koridoriuose. Žiniasklaidoje pasipylusiuose straipsniuose šis filmas buvo vadinamas banalia pasakaite.

Paauksuotą „Oskaro“ statulėlę 1981-aisiais iš V.Menšovo atėmė. O ir jis iš žinios apie prizą iš pradžių pasišaipė, juolab kad tai sužinojo balandžio 1-ąją – kitą rytą po ceremonijos: pokštauja draugai!

Tačiau paskambino, jau oficialiai, iš Valstybinio kinematografijos komiteto ir – sutrikęs balsas: „Jūs „Oskarą“ gavote...“ Pagaliau pranešimas per televiziją žinių laidoje „Vremia“.

Holivude „Oskarą“ už geriausią užsienio filmą atsiėmė SSRS ambasados kultūros atašė.

Pirma, niekas nė nemanė, kad tokia sentimentali ir specifiškai sovietinė istorija patiks Amerikos kino akademikams.

Antra, V.Menšovas buvo laikomas nepatikimu ir nevertu išleisti į užsienį. Jau vėliau režisierius sužinojo, kad dėl jo buvo rašomi skundai.

V.Menšovą, žinoma, pakvietė į Valstybinį kinematografijos komitetą ir leido palaikyti statulėlę, bet atidavė tik 1989-aisiais kartu su kino naujagime – rusiška „Nike“.

Paauksuota „Oskaro“ statulėlė dabar stovi V.Menšovo namuose ant lentynėlės prie televizoriaus tarp vaizdajuosčių.

Sparnuotos filmo frazės

Praėjusio amžiaus pabaigoje kai kurie romantinės dramos „Maskva netiki ašaromis“ herojų pasakymai tapo folkloru.

* „Na, gerai, gerai! Maskva ašaromis netiki.“

* „Maskva – tai didelė loterija!“

* „Kad taptum generoliene, reikia ištekėti už leitenanto.“

* „Vienatvė – tai gimstamumas mąžta, o alkoholizmas didėja.“

* „Šašlykas nepakenčia moteriškų rankų.“

* „Kapinėse gerai megzti pažintis, su našliais.“

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.