Andrius Mamontovas – apie savo mirties datą: „Tai bus 2040-ųjų pavasarį“

Vienam populiariausių Lietuvos dainininkų Andriui Mamontovui trečiadienį sukaks penkiasdešimt. Buvusio grupės „Foje“ lyderio gyvenimas – jau ne vieną dešimtmetį lyg po didinamuoju stiklu, tačiau yra dalykų, kuriuos tikrai žino ne visi jo klausytojai.

A.Mamontovas. <br>J.Stacevičiaus nuotr. 
A.Mamontovas. <br>J.Stacevičiaus nuotr. 
A.Mamontovas.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Mamontovas.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Mamontovas.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Mamontovas.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Mamontovas.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Mamontovas.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Mamontovas.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Mamontovas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 20, 2017, 2:06 PM, atnaujinta Aug 21, 2017, 10:01 AM

„TV antena“ siūlo susipažinti su 11 faktų apie Andrių, kurie dažniausiai lieka pasakojimų apie jį paraštėse.

1. Jis niekada nešvenčia gimtadienių namie.

„Tikriausiai kalta vaikystės trauma: per mano 13-ąjį gimtadienį visas mano stalas buvo nuklotas vaišėmis, bet draugai žaidė lauke ir neatėjo. Paskui galiausiai atėjo, atnešė dėžę, kurioje į popierių storai buvo įvyniotas spaliuko ženkliukas. Ir vėl pabėgo.

Paskui išėjau į lauką, jie mane dar bulvėmis apmėtė. Todėl labiau mėgstu švęsti koncertuodamas“, – atviravo Andrius, šių metų pabaigoje jubiliejų paminėsiantis didžiausiose Vilniaus ir Kauno arenose.

2. Jo sūnus Andrius jau irgi muzikuoja. 19-metis A.Mamontovas jaunesnysis su bičiuliais yra subūręs grupę, kurioje groja būgnais.

„Aš nežinau, ar jis taps profesionaliu muzikantu. Savo vaikų niekada nespaudžiau ir neraginau rinktis vieno ar kito kelio. Jie patys atranda tai, kas jiems artima. Rudenį sūnus pradės mokslus vienoje užsienio mokykloje, matysime, kaip jam seksis. Bet man smagu, kad jis groja, tai – geras užsiėmimas“, – pasakojo A.Mamontovas.

Vyresnė dainininko dukra Viktorija šiemet Olandijos universitete baigė Europos studijas.

Sūnus Andrius būgnais susidomėjo prieš keletą metų, kai A.Mamontovas rengė savo karjeros 30-mečio gastroles per didžiausias Lietuvos arenas. Jaunuolis dažnai savo žinomą tėvą lydi renginiuose, kartais padeda užkulisiuose.

3. Jam ne kartą siūlyta tapti politiku, tačiau dainininkas žada niekada to nedaryti.

„Sėdėti Seime – ne man, negalėčiau taip gyventi. Nepriklausau jokiai partijai. Galbūt galėčiau kažkiek prisidėti prie kultūros sferos sprendimų, bet mano kelias – muzikanto“, – tikina A.Mamontovas.

4. Jo garbei Vilniuje surengtas festivalis. Balandį jis vyko sostinės Ozo gimnazijoje, kuriame 5-12 metų moksleiviai iš visos Lietuvos grojo Andriaus dainas. Tai labai nustebino ir patį atlikėją.

„Nemaniau, kad būdamas gyvas tokio dalyko sulauksiu“, – prisipažino Andrius. Paklaustas, kaip pats norėtų būti pagerbtas tolimoje ateityje, dainininkas tik nusijuokė: „Turbūt mano vardu pavadinta troleibuso stotele“.

5. Jis nemėgsta muzikinių TV realybės šou, nors pats yra viename jų dirbęs. Praėjusiame dešimtmetyje A.Mamontovas ugdė talentus pirmajame tokio žanro lietuviškame TV projekte „Dangus“. 


„Pamačiau, kaip viskas atrodo iš vidaus. Todėl ir kritikuoju. Mat tie šou yra visiškas melas. Visą savaitę rodomi atlikėjai, žmonės už juos serga, balsuoja, o šeštadienį prodiuseriai susėda kambarėlyje ir sprendžia – kurį dalyvį parodysime taip prastai, kad už jį niekas nebalsuotų. Pats mačiau savo akimis“, – tvirtino dainininkas.

6. Jis neturi aukštojo mokslo diplomo. Andrius studijavo statybos ekonomiką Vilniaus technikos universitete, vėliau – žurnalistiką Vilniaus universitete, tačiau metės studijas trečiame kurse ir prie studijų nebegrįžo.

Dainininkas teigia niekada nesigailėjęs tokio sprendimo – nuo ankstyvos jaunystės žinojo, jog jo kelias – muzika.

7. Pirmasis jo gautas honoraras už koncertą buvo dvi dėžės obuolių.

„Gavome už koncertą Taujėnuose, grojome vaikams ir senjorams. Grįžęs namo labai didžiavausi. Vėliau, kai jau keliaudavome per visus rajonų centrus, uždirbdavau kiek daugiau negu mano tėvas, kuris buvo mokslų daktaras.

Muzikanto uždarbis nepastovus – būna daugiau koncertų, būna mažiau. Išmoksti planuoti ir išsidėlioti pinigus .Bet aš niekada neėmiau paskolos iš banko, turiu kur gyventi. Man tikrai nereikia daug uždirbti“, – sakė A.Mamontovas.

8. Jo svajonių miestas – Berlynas. A.Mamontovas yra aplankęs daugybę šalių ir regionų, lankėsi ir Šiaurės Korėjoje bei egzotiškame Tibete. Bet labiausiai norėtų bent keletą mėnesių pagyventi Vokietijos sostinėje.

„Ten – didelis menininkų judėjimas, elektroninės muzikos scena, daug įkvepiančio pogrindinio meno, pažįstu kai kuriuos žmones iš to pasaulio. Vieną dieną prisiruošiu ir padarysiu tai“, – neabejoja Andrius.

9. Jis teigia žinantis savo mirties datą. Kadaise A.Mamontovas tai sakė viename interviu, o pernai patvirtino atvirame pokalbyje su gerbėjais Vilniaus menų fabrike „Loftas“.

„Tai bus 2040-ųjų pavasarį. Man dar šiek tiek laiko liko. Iš kur tai žinau? Mačiau viziją, man apsireiškė Kūrėjas“, – juokėsi dainininkas.

10. Jis jau 23 metus nevartoja alkoholio – beveik. Per pastaruosius porą dešimtmečių, neslepia Andrius, jis kelis sykius yra išgėręs taurelę stipriojo gėrimo – prieš koncertus, kai jautėsi sergantis ir turėjo problemų dėl balso.

„Niekada nebuvau alkoholikas, tačiau linksmų vakarėlių praeityje netrūkdavo. Su „Foje“ per gastroles esame išmetę fotelį per viešbučio langą, tai atrodė linksma ir nekalta. Išvažiavome, nežinau, kuo tai baigėsi, gal niekas to fotelio ir nerado“, – pasakojo Andrius.

11. Penkiasdešimtmetis jam atrodo keista sukaktis.

„Kai tau dvidešimt, 50-mečiai atrodo kaip žmonės, kurių gyvenimas seniai turėjo būti pasibaigęs. O tuomet ateina tas amžius ir supranti, kad niekas nepasikeitė. Yra gimtadienių, kurie kai ką keičia. Kai tau aštuoniolika, tampi pilnametis. Trisdešimt trejų įžengi į Kristaus amžių. Bet kai tau 50, supranti, kad tas pats š... tęsiasi toliau“, – kvatojosi A.Mamontovas.

Parengė Ramūnas Zilnys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.