Dariaus Užkuraičio atostogos – su Šveicarijoje gyvenančiu sūnumi

Kai vyksta „Eurovizija“, Dariaus Užkuraičio (52 m.) sūnus Kipras (17 m.) konkurso transliaciją stebi su tėvo komentarais. Tiesa, ne Lietuvoje – žinomo muzikologo, laidų vedėjo, radijo stoties „LRT Opus“ vadovo sūnus jau beveik dešimtmetį gyvena Šveicarijoje.

Kipras su tėvu vasarą Lietuvoje aplanko daugybę įdomių koncertų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kipras su tėvu vasarą Lietuvoje aplanko daugybę įdomių koncertų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Užsienyje gyvenantis D.Užkuraičio sūnus Kipras neatmeta galimybės savo ateitį susieti su Lietuva.<br>D.Umbraso nuotr.
Užsienyje gyvenantis D.Užkuraičio sūnus Kipras neatmeta galimybės savo ateitį susieti su Lietuva.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-09-07 11:32

Kai Darius su sūnumi žingsniuoja Vilniaus senamiesčiu ar lankosi koncertuose, juos palydi daug smalsių žvilgsnių.

„Man tai, žinoma, šiek tiek neįprasta, bet ir malonu. Tėtis juk nemažai pasiekęs, jaunatviškas, tiek žino apie muziką. Apie jį net vokiškoje „Vikipedijoje“ straipsnis yra“, – nusijuokė Kipras.

„Tikriausiai tu pats ten jį ir įdėjai?“ – kilstelėjo antakius Darius.

„Tikrai ne“, – dar labiau pralinksmėjo Kipras.

Guvus septyniolikmetis – D.Užkuraičio sūnus iš buvusios santuokos. Tėvams išsiskyrus Kipras su naują šeimą sukūrusia mama Raminta gyvena Šveicarijos mieste Lencburge. Tačiau su tėvu kasmet leidžia atostogas Lietuvoje – neseniai vėl mėnesį viešėjo Vilniuje.

„Tai – atostogos, kuriomis kasmet džiaugiuosi. Man patinka čia – Šveicarijoje gyvenu nedideliame, dešimt tūkstančių gyventojų turinčiame mieste.

Ten smagu, bet čia viskas kitaip – didelis miestas, daug veiksmo, renginių. Patinka pakeisti aplinką“, – pasakojo Kipras.

Kai atvyksta į Vilnių, su tėvu kartu lanko koncertus, festivalius, stengiasi nuvykti ir į pajūrį.

„Paprastai kartu vykstame į Šventąją, bet šįmet to nedarėme – neprognozuojami vasaros orai atbaidė. Bet buvo ką veikti ir Vilniuje“, – šypsojosi D.Užkuraitis, su sūnumi ėjęs į britų rokerių „Foals“ koncertą, festivalio „Midsummer Vilnius“ renginius.

Obuolys nuo obels netoli rieda? Kadaise „Dainų dainelėje“ pasirodęs Kipras domisi muzika, be to, pats groja trimitu.

„Su bendraminčiais mes kartais koncertuojame, teko ir bažnyčioje pagroti. Bet ar tapsiu muzikantu, tikrai nežinau. Kol kas neskubu spręsti, kuriuo keliu eisiu“, – susimąstė 17-metis.

D.Užkuraitis mano, jog domėtis muzika – puiku, tačiau spėja, kad sūnus rinksis praktiškesnę specialybę.

„Manau, studijuoti muzikos sūnus neis – tam reikėjo jau iki dabar sukaupti daugiau šios sferos žinių. Kita vertus, aš jo tikrai nespaudžiu sukti vienu ar kitu keliu.

Sūnui labai įdomūs muzikos pasaulio užkulisiai – supažindinau jį su keliais vadybininkais, įrašų leidėjais, jį tai suintrigavo.

Galbūt jis baigs su ekonomika ar verslu susijusius mokslus, o tada galės dirbti ir su muzika susijusį darbą. Kad ir koks būtų jo pasirinkimas, aš jį palaikysiu“, – kalbėjo žinomas muzikologas.

Jį džiugina ir tai, kad Kipras jau spėjo aplankyti ne vieną pasaulyje garsios grupės koncertą.

Kipras šįmet šėlo JAV rokerių „Guns N’Roses“ koncerte, o rugsėjį eis pasiklausyti roko legendų „The Rolling Stones“.

„Svarsto aplankyti ir man labai patinkančios šveicarų grupės „Yello“ koncertą – ji gros netoliese, Ciuriche“, – pasakojo Darius.

35 metų skirtumas – būtų nenuostabu, jei sūnus tėtį bombarduotų laiškais, ragindamas išgirsti vieną ar kitą jaunimo mėgstamą grupę.

Tačiau, atrodo, yra atvirkščiai – Kipras ne tik internetu pasiklauso „LRT Opus“, bet ir iš tėvo sulaukia daug rekomendacijų, kokios muzikos verta pasiklausyti.

„Anksčiau, kai tik grįždavau, gaudavau iš jo daug įrašų, dabar tiesiog atsiunčia nuorodų, ko pasiklausyti internete.

Man smagu, kad atrandu daug patinkančios lietuvių muzikos – pavyzdžiui, grupes „Ministry Of Echology“, „Garbanotas bosistas“. Buvau jų koncertuose – groja tokią muziką, kokią tikrai ne gėda parodyti ir draugams iš užsienio“, – džiaugėsi K.Užkuraitis.

Šį tą nauja iš sūnaus vis dėlto išmoko ir Darius – kad bendravimas internetu būtų paprastesnis, sūnaus paragintas pradėjo naudotis pokalbių programėle „WhatsApp“.

Grįžęs į Vilnių Kipras gyvena tėvo bute. Darius sako, kad susipykti netenka.

„Kartais sūnų juokais paauklėju, kad galėtų būti tvarkingesnis, bet šiaip mes gerai sutariame.

Be to, jis – jau didelis vyras, pats priima sprendimus. Man smagu, jog Kiprui patinka Vilniuje, tik gal kartais norėčiau, kad jis čia turėtų daugiau savo amžiaus draugų. Bet grįžtant kartą per metus tai turbūt neįmanoma“, – atviravo Darius.

Įdomi detalė – Šveicarijoje Kipras jau galėtų išgerti alaus, nes šioje šalyje tai leidžiama daryti nuo šešiolikos.

„Ne, mes tikrai alaus kartu negeriame. Aš laikausi nuomonės, kad Kiprui dar tikrai per anksti, o ir pats keistai jausčiausi“, – nusijuokė D.Užkuraitis.

Jį džiugina, kad sūnus nepamiršo lietuvių kalbos, ja ir dabar šneka be akcento. Be to, Kipras moka vokiečių, anglų, prancūzų kalbas, ketina išmokti kalbėti ir ispaniškai.

Baigęs vidurinę mokyklą Kipras planuoja studijuoti Šveicarijoje, tačiau neatmeta galimybės po to grįžti gyventi į Lietuvą.

Tokios mintys net atrodo kiek netikėtos – juk Lietuvoje netrūksta jaunų žmonių, kurie trokšta išvykti ir kurti savo gyvenimą Vakaruose.

„Sakau sūnui, kad Lietuvoje mažesni atlyginimai, pragyvenimo lygis Vakaruose visai kitas.

Tačiau kartu ir pajuokaujame, kad baigęs mokslus jis galėtų įsidarbinti didelės užsienio įmonės filiale Lietuvoje. Kodėl ne? Bet tai – tik kalbos, matysime, kaip bus“, – šyptelėjo D.Užkuraitis.

„Jaučiuosi lietuvis, juk čia gimiau, mano kalba – lietuvių, ja iki šiol mąstau ir šneku.

Gal kai kam atrodo, jog užsienyje daugiau galimybių, bet man Vilnius atrodo jaukus ir gražus miestas. Tikrai nereikėtų nustebti, jei ateityje nuspręsčiau čia grįžti“, – sakė vaikinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.