Filmų apie superherojus kūrėjai žarsto milijardus

Žmogus Voras, Geležinis Žmogus ir kiti superherojai studijai „Marvel“ jau uždirbo daugiau nei dešimt milijardų eurų. Nuo tų laikų, kai jie pirmą kartą pasirodė ekranuose, pasaulis smarkiai pasikeitė, bet dėl to jų gerbėjų nemažėja, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Filme „Žmogus Voras: grįžimas namo“ pagrindinį herojų įkūnijo britas Tomas Hollandas.   
Filme „Žmogus Voras: grįžimas namo“ pagrindinį herojų įkūnijo britas Tomas Hollandas.   
R.Downey jaunesn. – Geležinis Žmogus.
R.Downey jaunesn. – Geležinis Žmogus.
S.Johansson – Juodoji Našlė.
S.Johansson – Juodoji Našlė.
Chrisas Hemsworthas – griaustinio dievas Toras.
Chrisas Hemsworthas – griaustinio dievas Toras.
„Marvel Studios“ vadovas Kevinas Feige’as
„Marvel Studios“ vadovas Kevinas Feige’as
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 17, 2017, 10:13 PM

Pasaulį šiurpina „Islamo valstybės“ smogikai, į Europą plūsta minios pabėgėlių, planetą alina karščiai, uraganai ir žemės drebėjimai.

Ar šių nusikaltimų ir nelaimių laikais vis dar reikia filmų apie pramanytus herojus, kurie įsispraudę į latekso ar metalinius kostiumus veržiasi gelbėti pasaulio nuo išgalvotų niekšų?

Išgirdęs šį klausimą „Marvel Studios“ vadovas Kevinas Feige’as (44 m.) šyptelėjo: „To manęs visi klausinėja nuo 2003-iųjų. Kaskart, kai pasirodo naujas filmas apie kokį nors superherojų, pasigirsta ironiškas: „Ir vėl!“ O mes tiesiog kuriame juostas, kurias patys mielai žiūrėtume.

Keičiantis pasauliui keičiasi ir mūsų herojai. Kapitonas Amerika penktajame dešimtmetyje buvo kitoks nei po „Watergate“ skandalo (praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje JAV Respublikonų partijos vadovybės nurodymu buvo įsibrauta į Demokratų partijos būstinę. Kilus skandalui buvo priverstas atsistatydinti prezidentas Richardas Nixonas. – Red.). O Geležinis Žmogus veikia Afganistane.“

Didžiuosiuose ekranuose neseniai pasirodęs nuotykių filmas „Žmogus Voras: grįžimas namo“ kino teatrams turėtų sukrauti milžinišką pelną.

„Žmogus Voras – deimantas mūsų karūnoje. Su jokio kito mūsų herojaus atvaizdu nėra parduota tiek daug marškinėlių, pižamų ir žaislų“, – džiaugėsi K.Feige’as.

Vis dėlto daugiausia auksinių kiaušinių dėjusi višta atiteko konkurentams – šio filmo teises „Marvel Studios“ turėjo perleisti bendrovei „Sony“.

Trijuose filmuose Žmogų Vorą įkūnijo Tobey Maguire’as, dviejuose – Andrew Garfieldas.

Dabar šis vaidmuo atiteko 21 metų britui Tomui Hollandui. O pagrindinio herojaus teta, kurią įkūnija 42 metų Marisa Tomei, nepanaši į susiraukšlėjusią senjorę.

Šių filmų, kurie neturi nieko bendra su realybe, herojai gali kelti šypseną. Jie panašūs į neopreno kostiumais vilkinčius nardytojus, kurie blaškosi ieškodami tualeto.

Tai lyg Užgavėnės suaugusiesiems, kuriose mojuojama kumščiais ir rėžiamos ugningos kalbos. Kai pasaulyje pilna realių iššūkių, toks elgesys gali atrodyti keistas.

Kita vertus, kas vaikystėje nesvajojo mokėti skraidyti, vieninteliu smūgiu ištaškyti priešų, kaip sugeba superherojai?

Gyvename ne tik TV serialų klestėjimo laikais. Dabar – ir komiksų ekranizacijų aukso amžius. Tik „Oskarus“ dalijanti JAV kino meno ir mokslo akademija, akivaizdu, vis dar lūkuriuoja.

Šie filmai yra pelnę vos porą techninių kategorijų apdovanojimų.

Išimtis – 2009-aisiais Heathui Ledgeriui buvo skirtas „Oskaras“ už antraplanį Džokerio vaidmenį Christopherio Nolano filme „Tamsos riteris“, tik jis nespėjo jo atsiimti. Aktorius mirė 2008-ųjų sausį.

„Gal JAV kino meno ir mokslo akademijos nariai įsitikinę, kad komerciniai filmai negali būti meniški? Mane žeidžia toks požiūris“, – piktinosi K.Feige’as.

Jo jausmus galima suprasti, nes tokiuose filmuose vaidina talentingi aktoriai.

Štai Geležinis Žmogus atgaivino Roberto Downey jaunesniojo karjerą.

Scarlett Johansson, įkūnijusi Juodąją Našlę, žavėjo žiūrovus ne tik smūgiais. Ne veltui šią aktorę kino kompanijos graibsto – filmai su ja užtikrina didžiulį pelną.

Britas Benedictas Cumberbatchas gali vaidinti ne tik Hamletą ir Šerloką Holmsą, bet ir daktarą Streindžą.

„Dar prieš pasirodydamas mūsų filme Benedictas buvo pasaulio žvaigždė. Nepaisant to, jis iki tol nebuvo vaidinęs tokiame sėkmingame filme. Aišku, publikos dėmesį pirmiausia patraukė B.Cumberbatchas, o ne jo sukurtas personažas, bet man vis tiek malonu“, – džiaugėsi K.Feige’as.

Koks filmų apie superherojus sėkmės receptas? „Žiūrovus būtina nuolat stebinti, – įsitikinęs K.Feige’as. – Žmogus tik dėl svarbios priežasties gali išsiruošti į kino teatrą. Juk jis turi pirkti bilietą, susirasti, kas prižiūrės namuose likusius vaikus.

Tam jis ryšis tik tada, jei bus tikras, kad laukia puikus reginys, tai, ko nepavyks pamatyti per televizorių ar pro langą.“

Filmų kūrėjai ne viską turi vertinti labai rimtai. Štai į Žemę pirmą kartą nusileidžia griaustinio dievas Toras. Įlėkęs į gyvūnų parduotuvę jis sako: „Man reikia arklio.“

„Bet mes turime tik šunų, kačių ir paukščių“, – nustemba pardavėja.

„Tuomet duokite tokį didelį, kad galėčiau juo joti“, – nesutrinka Asgardo princas.

Ar ilgai žiūrovai žavėsis „Marvel Studios“ superherojais?

„Sunku numatyti, – svarstė K.Feige’as. – Vesternas 40 metų karaliavo kino teatruose, šio žanro filmai iki šiol populiarūs.“

Superherojų gimdytojai ieško naujų kūrybos formų. Juostoje apie Kapitoną Ameriką pasirodo Žmogus Voras, kad išgelbėtų situaciją. Ir priešingai – naujame filme apie Žmogų Vorą Geležinis Žmogus tampa auklėtoju ir globėju.

Geriausiai jaučiasi už filmavimo kameros

* Žavi ne tik filmų superherojų žygiai, bet ir „Marvel Studios“ vadovo K.Feige’o (nuotr.) karjera.

* TV prodiuserio anūkas užaugo nedideliame Vestfildo mieste (Naujojo Džersio valstija), maždaug 50 kilometrų nuo Niujorko Centrinio parko.

* Vaikystėje K.Feige’as labiau žavėjosi „Žvaigždžių karais“ nei komiksais.

* Jis penkis kartus bandė stoti į Pietų Kalifornijos universiteto Kino fakultetą, kuriame jau studijavo George’as Lucasas. Kai šeima patarė pagalvoti apie kitas studijas, jis atkirto: „Neturiu supratimo, apie ką kalbate.“

* Galiausiai baigęs studijas sukūrė veiksmo trilerį „Ugnikalnis“ ir romantinę dramą „Jums žinutė“.

* Pasirodžius filmui apie iksmenus prasidėjo jo kelionė į komiksų pasaulį.

* 2007-aisiais būdamas 33 metų tapo nepriklausomos Holivudo studijos gamybos vadovu, kuriam buvo pavaldi penkių žmonių komanda.

* 2009-aisiais studiją „Marvel“ už 4 mlrd. JAV dolerių įsigijo „The Walt Disney Company“. Šios milžinės vadovus suviliojo skaičiai: „Marvel“ kataloge yra daugiau nei 8000 personažų.

* K.Feige’as laikomas tokiu pat įtakingu, kokie anksčiau buvo G.Lucasas ir Stevenas Spielbergas.

Nepaisydamas šlovės, „Marvel“ vadovas – drovus žmogus, kuris geriausiai jaučiasi slėpdamasis už filmavimo kameros ar montažinėje.

* K.Feige’as yra vedęs profesionalią slaugytoją, turi 8 metų dukterį ir 4-erių sūnų.

Daugiausia uždirbę superherojų filmai

* „Keršytojai“ („Marvel Studios“) – 1,5 mlrd. dolerių

* „Keršytojai: Altrono amžius“ („Marvel Studios“) – 1,4 mlrd. dolerių

* „Geležinis Žmogus III“ („Marvel Studios“) – 1,2 mlrd. dolerių

* „Kapitonas Amerika: pirmasis keršytojas“ („Marvel Studios“) – 1,1 mlrd. dolerių

* „Tamsos riterio sugrįžimas“ („Warner Bros“) – 1,1 mlrd. dolerių

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.