Antisovietinė kunigo Alfonso Svarinsko šypsena

„Už ką sėdėjai?“ – kagėbistas klausė kunigo Alfonso Svarinsko. „Prokuroras sakė: „Priešiškai tylėjo ir antisovietiškai šypsojosi“, – atsakė kunigas.

„Šimtaprocentinis idealistas“, – taip apie A.Svarinską kalba jį pažinojusieji.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
„Šimtaprocentinis idealistas“, – taip apie A.Svarinską kalba jį pažinojusieji.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-01 11:56

Šį pokalbį vienas garsiausių Lietuvos disidentų prisiminė dokumentiniame filme „Alfonsas Svarinskas“, kurio premjera – trečiadienį per LRT televiziją.

Monsinjoras A.Svarinskas (1925–2017) – partizanas, kalinys, pogrindininkas, Seimo narys, Lietuvos partizanų bei kariuomenės kapelionas, kunigas, kurio kovą už tiesą, tikėjimą įvertino ir Romos popiežius Jonas Paulius II, ir JAV prezidentas Ronaldas Reaganas.

Filmo autoriai – žurnalistas Andrius Gudauskas ir režisierius Juozas Sabolius.

„Jis buvo labai dalykiškas, iniciatyvus, šimtaprocentinis idealistas, dėl tiesos, Dievo ir Lietuvos galėjęs galvą paguldyti, – sakė Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius (78 m.). – Tokių žmonių iš tiesų reta.

Mes, jaunesni kunigai, dar nebuvome buvę kalėjimuose, todėl nieko stebėtina, kad kažkuo rizikavome. O jis buvo 15 metų praleidęs lageriuose ir vis tiek už mus visus buvo drąsesnis.“

„Broliukai kagėbistai jį praminė nepataisomu, – prisiminė vienuolė Nijolė Sadūnaitė (79 m.). – Jis buvo tiesus, šviesus, visus uždegantis, žmogus iš didžiosios raidės.“

Už savo veiklą monsinjoras yra pelnęs ne vieną valstybinį apdovanojimą.

A.Svarinskas gimė Kadrėnų kaime (Ukmergės apskritis). Būdamas gimnazistas svajojo apie karininko profesiją, vis dėlto apsisprendė rinktis dvasininko kelią.

Kauno kunigų seminarijoje būsimasis kunigas savo dvasios tėvu buvo pasirinkęs vyskupą Teofilių Matulionį, kuris šiemet paskelbtas palaimintuoju.

Būtent T.Matulionis jį įkvėpė kovoti už Lietuvos laisvę. A.Svarinskas nelaisvėje praleido 21 metus: Intoje – dešimt, Mordovijoje – šešerius, Permės srityje – penkerius metus.

LRT televizija, 14.05 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.