Andrius Mamontovas: „Kas, prisiminęs Lietuvos istoriją, šiandien galėtų nusigręžti nuo Ukrainos?“

„Prieš šimtmetį prasidedant laisvėms kovos, niekas nesvarstė, ką mes padarysime tokie beginkliai ir bejėgiai. Visi lietuviai – ir valstybės vadovai, ir eiliniai piliečiai, ir karininkai, ir savanoriai – kiekvienas žinojo, jog laisvė yra aukščiausias tikslas. Tą žino ir broliai ukrainiečiai“, – įsitikinęs vienas garsiausių šalies muzikantų ir visuomenės veikėjų Andrius Mamontovas.

Dainininkas Andrius Mamontovas.
Dainininkas Andrius Mamontovas.
A.Mamontovas.
A.Mamontovas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 8, 2018, 6:45 PM

Šiais metais švęsime Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį – 1918 m. vasario 16 dieną gimė moderni Lietuva. Lietuva, kurios Konstitucijoje įrašyta, kad Lietuva – nedaloma valstybė. Toks įrašas yra ir Ukrainos konstitucijoje. Deja, nuo 2014-ųjų šalies rytuose vykstantis karas kėsinasi į ukrainiečių teisę patiems kurti savo valstybę.

„Yra žmonių, kurie lig šiol galvoja, kad karas vyksta tik televizoriuje. Deja, tai ne filmas – tai kraupi realybė, žvelgianti ukrainiečiams kas dieną į akis“, – aiškina A. Mamontovas. „Mes tiesiog neturime teisės nusigręžti nuo savo artimiausių draugų. Todėl aš kviečiu padėti tiems žmonėms ir paremti karo negandas išgyvenančią Ukrainą jau dabar – užtenka paskambinti numeriu 1891.“

„Paramos koncertas „Kartu iki pergalės“ bus pirmasis renginys, skirtas paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. 1918-1920 m. Lietuvos nepriklausomybės kovos, partizaninis karas, krauju pažymėtą pėdsaką palikę Sausio 13-osios įvykiai – tai mūsų šimtmečio kovos, kurios dabar vyksta šių dienų Ukrainoje.

Didžiuojamės, kad šio renginio globėja – Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tai tik dar kartą įrodo, koks svarbus šis koncertas yra abiejų tautų draugystei ir netgi mūsų šalies saugumui. Ukraina – paskutinis Vakarų pasaulio forpostas, kuris saugo mus nuo to žvėries, kuris krauju alsuoja iš rytų. Kuris lietuvis, prisiminęs skaudžią savo šalies istoriją, galėtų likti abejingas?” – retoriškai klausia renginio prodiuseris Dominykas Kubilius.

Šeštadienį tiesiogiai transliuojamo paramos koncerto „Kartu iki pergalės“ vedėjas – žurnalistas ir režisierius Rimas Bružas, neseniai pats su kūrybine grupe ir „Blue Yellow“ organizacija lankęsis Rytų Ukrainoje ir suk8r3s dokumentinį filmą.

„Būti tokio renginio vedėju – man didelė garbė. Tikiuosi, kad pats pabuvojęs ten, galėsiu geriau žiūrovams perteikti tą jausmą, kuris apima, kai atvažiuoji į karo draskomą šalį, kai pamatai paprastus žmones, kuriems jau sunku prisiminti, kada buvo taikūs laikai. Vykstant iš vakarų į rytų Ukrainą, matai kas šimtą kilometrų tuštėjantį landšaftą, niūrančius žmonių veidus, sunkėjančią kariškių amuniciją, kol galų gale tu akis į akį susiduri su karu. Pirmomis akimirkomis tavo protas dar atsisako suvokti, kad tai ne filmas, kad šis karas tikras, o ginklai šaudo mirtinomis kulkomis.”

Paramos koncertas „Kartu iki pergalės“ bus tiesiogiai transliuojamas sausio 13 d. 21 val. per LRT.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.